XS
SM
MD
LG

Eyofa (ne)će biti?

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo upozorio je danas da je zbog neizvršavanja obaveza Vlada RS ugrozila održavanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF).

 "Neodgovorna Vlada, odnosno premijerka Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija nisu ispunili obećanja i finansijski podržali ovaj najvažniji sportski događaj za Republiku Srpsku i BiH, nakon Olimpijade 1984. godine. Podrška je izostala pa nisu završena borilišta za biatlon, klizanje i karling", ukazao je Brčkalo.


Zbog svega je, tvrdi, upitno održavanje EYOF-a, u februaru naredne godine, a čiji domaćini bi trebalo da zajednički budu gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo.

"Ni obećanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika prvom čovjeku Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) Janezu Kocijančiću i Božidaru Maljkoviću, iz Olimpijskog komiteta Srbije nisu bila dovoljna da uozbilje Vladu RS i prijeti nam oduzimanje takmičenja i velika sramota, iako je učešće na EYOF-u već potvrdilo više od 1.500 takmičara iz 47 zemalja", naveo je Brčkalo.

Uputio je, kako kaže, posljednji apel vlastima Republike Srpske da obezbijede sredstva koja su obećali rebalansom budžeta kako bi mogla biti operativna za završetak infrastrukturnih projekata od kojih zavisi održavanje EYOF-a.

Brčkalo podsjeća da je više puta i u Narodnoj skupštini RS ukazivao na značaj tog događaja i tražio podršku vlasti.

"Da bi Istočno Sarajevo dobilo organizaciju ovog događaja mnogo je urađeno na lobiranju, uz pomoć poznatih i priznatih imena iz svijeta sporta i bila bi velika šteta da se ovaj posao ne dovede do kraja, a vrijeme nam nije saveznik", podcrtao je šef Kluba poslanika PDP-a u Naodnoj skupštini RS.