XS
SM
MD
LG

Novo zlato za džudiste Berkovića

 

 

Članica Džudo kluba "Berkovići" Marija Šukić na nedavno održanom prvenstvu Balkana osvojila je zlatnu medalju. Kada znamo da u BiH postoji preko šesdeset džudo klubova, a da je mlada Šukićka jedina osvojila zaltao na Balaknaskom prvenstvu onda se vidi koliki je to uspijeh. Sa osvajnajem zlata u kategoriji starijih pionira tradicija se nastavlja. Mladi džudisti Džudo kluba "Berkovići kao da su pretplaćeni na medalje na prvenstvu Balkana. Mlada Šukićka je u četiri borbe, ostavrilačetiri pobjede.

- Balkansko prvenstvo je bilo u Nikšiću, prvu borbu sma imal sa predstavnicom Makedonije sledeća sa predstavnicom Grčke, polufialna borba sa predstvanicom Rumunije i u fialnoj borbi pobjedila sam Makedonku - koliko je bilo zahtjevno, naporno i koliko si truda morala uložiti - trebalo je mnogo truda i napora da se postigne taj rezultat , kaže Šukićka

Odavno je džudo škola sa Berkovića poznata kako na Balkanu tako i u Evropi, pa i u svijetu. Sve je počelo sa mladom Aleksandrom Samardžić koja je osvojila više zlatnih medlaja na prvenstvu Balkana, ali i evropsko srebro na kadetskom prvenstvu Evrope.

- Stvarno mi je jako drago kada vidim kada i mlađa djeca idu tim stopama, prije svega moja sestra ona je prva krenula na toj međunarodnoj sceni da se ističe, prošle godiune je Jelena Bjelica osvojila bronzu na Balkanskom prvenstvu, ove godine je Marija bila prvakinja Balkana, tako da je veliki potencijal u tim djevojčicama i ja se nadam da je to tek početak i da će brojne medalj, ističe Aleksandar. 

Trener mladih džudista Berkovića je ponosan na svoje takmičare. Kaže da zlatna medalja mlade Marije Šukić ima veliki značaj za ovaj klub.

- Ova zlatna medalja znači dosta za BiH, to je jedina zlatna medalja koja je ove godine osvojena u uzrasnoj kategorija stariji pioniri, u BiH postoji oko 60 klubova koji se specijalno ripremaju za ovo najveće takmičenje u toj uzrasnoj kategoriji, a mi smo jedini uspjeli osvojiti zlato, ponosno kaže Samardžić.

 

 

I predsjednik Džudo saveza RS Ognjen Pavlović prepoznao je značaj ove zlatne medalje, jer kako reče ovako veliki uspijeh stiže iz jednog malog mjesta kao što su Berkovići, a da Marija, trener Samardžić, Berkovići i RS mogu biti ponosni na uvakav uspijeh. On ističe da Džudo klub Berkovići mogu očekivati pomoć u radu od Saveza.

- Zasigurno, pomoć kao što je sad bio ljetni kamp u Trebinju plaćen smještaj, mogućnost treniranja besplatnog za nju i za ostale šampione koji dolaze iz Berkovića, kaže Pavlović Ono što je sigurno da mladi džudisti uvijek imaju pomoć od opštine, shodno mugućnostima. Od samog osnivanja lokalna samouprava im pomaže. Ovo je opština sa nešto više od dvije hiljade stanovnika i skromnim budžetom, ali uvijek su tu kada je njihovom Džudo klubu potrebna pomoć. Opština stoji iza Džudo kluba od samog osnivanja, ali ta pomoć koju mi pružamo je mnogo nesrazmjerna u odnosu na rezultate kluba i na ono što oni pružaju Berkovićima pronose slavu Berkovića širom BiH, Balkan, Evrope tako da ne postoje riječi da se to opiše jedno neizmjernohvala, riječi su načelnika opštine Nenada Abramovića Ovo je još jedan u nizu uspjeha mladih džudista iz Berkovića. Neće biti iznenađenje ako uskoro čujemo da su se opet Marija, Anđela, Aleksandra i mnogi drugi mladi sportisti ponovo poplei na pobjednički tron.

Piše. Nebojša Kolak