XS
SM
MD
LG

Kreće Prva liga: Borac glavni kandidat za Premijer ligu

Prva liga Republike Srpske počinje ovog vikenda. Borac je prvi favorit, a ostali vrebaju šansu iz prikrajka.

Prva liga Republike Srpske kreće ovog vikenda. Biće ovo 23. izdanje prvoligaškog karavana, a po imenima ekipa, ovo bi mogla da bude i jedna od uzbudljivijih sezona, pogotovo što slijedi skraćenje lige na deset timova, pa bi u teoriji moglo i pet klubova da ispadne, u zavisnosti od toga koliko bude ispalo ekipa u Premijer ligi Bosne i Hercegovine iz ovog entiteta.

U ligi se ove godine takmiči šest bivših prvaka Republike Srpske, Borac, Slavija, Rudar Prijedor, Kozara, Drina Zvornik i Alfa Modriča, te dva viceprvaka Podrinje i Sloboda iz Mrkonjić-Grada. Uz ovih osam ekipa nastupaju još ambiciozna Sloga iz Gornjeg Crnjelova, Tekstilac iz Dervente, Sutjeska iz Foče i Željezničar Sport Team iz Banje Luke.

Prvi favorit i ove godine je Borac iz Banje Luke. Ekipa njihovog renomea uvijek cilja na najviše domete, a igrački kadar koji trenutno na raspolaganju ima Darko Vojvodić, šef stručnog štaba Banjalučana, to i potvrđuje. Ostao je Borac, nakon izbacivanja iz Premijer lige, bez nekoliko standardnih prvotimaca, među njima i bez ponajboljeg igrača prošle sezone Petra Kunića, koji je otišao u grčku AEL Larissu, a na jug će najvjerovatnije i Danijel Majkić, koji ima ponudu Plataniasa. Golman Goran Vukliš je otišao u Slobodu, a u klubu nisu više ni Nemanja Janičić, koji je otišao u Albaniju, Branko Ojdanić, koji će karijeru nastaviti u OFK Titograd, Mladen Veselinović je prešao u Željezničar, Bojan Puzigaća u Krupu, a pored njih još veliki broj igrača je otišao iz kluba, pa je Darko Vojvodić praktično ispočetka pravio ekipu. Stigao je prošle godine ponajbolji stoperski dvojac lige, Nikola Mazić - Delimir Bajić iz Zvijezde 09, kapiten Sutjeske iz Foče Nikola Mojović je došao na Gradski stadion, Aleksandar Popović i Demir Jakupović su Rudar zamijenili Borcem, Saša Kajkut se ponovo vratio, a tu su i Đorđe Ćosić, Igor Aničić, te Milan Šikanjić.

Borac će ozbiljnu konkurenciju imati u Slogi iz Gornjeg Crnjelova. Ambiciozna ekipa iz najvećeg i najbogatijeg sela Semberije kao od šale je preskakala rangove takmičenja i stigla do Prve lige. Već zimus imali su ekipu za Prvu ligu Republike Srpske, te su je sa nekoliko provjerenih igrača nadogradili. Davor Arnautović je došao iz Zvijezde 09, stigao je kapiten Drine Radovan Vasić, zatim bivši fudbaler Sheriffa Baćo Nikolić, provjereni premijerligaški igrač Vukašin Benović, Nemanja Matović, iskusni defanzivac Bojan Mihajlović, Nemanja Lekanić i Strahinja Macanović, a pored toga Ivan Delić je konačno dobio certifikat za nastup, pa bi se Sloga definitivno mogla umiješati u borbu za sami vrh.

Slavija iz Istočnog Sarajeva se odlučila za vraćanje starih asova. Prvo je u klub stigao provjereni vezista Vučina Šćepanović, a onda su se pred polazak na pripreme ekipi priključili i Zoran Kokot i Igor Radovanović. Posljednji je stigao Bojan Regoje, tako da je Slavija u svaku liniju tima vratila po jedno iskusno pojačanje. Osim njih došlo je i još nekoliko fudbalera, prije svih napadač Stefan Arbinja, koji je i u generalnoj probi pogodio, pa će Slaviju definitivno biti zanimljivo gledati naredne sezone.

Tu je i bivši prvak BiH Alfa Modriča, koja se vraća u Prvu ligu Republike Srpske sa kvalitetnim igračkim kadrom. Željezničar Sport Team je ostao bez Branislava Krunića, koji je bio trener-igrač, na njegovo mjesto stigao je Zoran Ćurguz, a i ostale ekipe su promijenile svoje kadrove. Kozara želi da se ne ponovi prošla sezona kada su se grčevito borili za opstanak, a opstanak što prije traže Sutjeska i Sloboda Mrkonjić-Grad.

U sredini tabele ponovo bi svoje mjesto trebali naći Podrinje i Tekstilac. Drina je potpuna enigma jer je u Zvorniku bilo veoma prometno, gotovo čitav tim je otišao, a isto važi i za prijedorski Rudar. 

Parovi prvog kola: Borac - Željezničar ST, Slavija - Sloboda MG, Alfa Modriča - Sloga GC, Tekstilac - Kozara, Podrinje - Sutjeska, Rudar - Drina Z


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Alfa Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Alfa Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17