XS
SM
MD
LG

Fudbal u raljama čelnika FSRS

Nova fudbalska sezona, 24. po redu, u Republici Srpskoj počela je u mučnom i tužnom ambijentu opšte razočaranosti i degradacije, protkana sukobima i podelama, stvaranjem dva nepomirljiva i zaraćena tabora, sa potpuno neizvesnim sudbinama mnogih klubova.

Iz godine u godinu fudbal srpskog entiteta “Dejtonske zemlje” propada, sve je siromašniji i nezanimljiviji, stiče se opšti utisak moranja, bez entuzijazma i elana, a u toj situaciji može se zaključiti samo jedno – termiti su pojeli sistem iznutra!

Gotovo da nema lige i ranga takmičenja u kojem Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske nije umešao prste i sastave “krojio” administrativnim putem, mimo terena, postignutih takmičarskih rezultata i plasmana na tabelama. U ovim vrelim danima preti opšta opasnost od velikog fudbalskog požara, koji bi progutao i ovoga malo dobrog i pozitivnog što je ostalo, ako takvih primera uopšte i ima.

Sukob republičke “kuće fudbala” sa Područnim savezom Banjaluka je kulminirao. Sujeta i tvrdoglavost su dve zle kobi fudbala Republike Srpske čija je nova sezona počela velikim nezadovoljstvom klubova, njihovih čelnika, funkcionera, trenera, igrača… Stadioni su rugla, prvoligaši, drugoligaši i regionalni ligaši su na ivici egzistencije, neki i odustaju od takmičenja. Na startu sezone službena lica iz PFS Banjaluka stavljena su na marginu i zabranjeno im je da rade, zbog grehova njihovih vođa! I dok sve kolektivno propada, a ambis se širom otvorio ispod najvažnije i najčarobnije igre na svetu u Srpskoj, glavni problem je nedostatak vizije i ideje kako sve to da se zaustavi i spreči.

Ako uopšte ima želje pojedinaca, pa i same organizacije, pojedenog sistema, da se stvori bolji, napredniji i uspešniji ambijent?

Pogled ka maju iduće godine je mutan i maglovit, niko ne može da pretpostavi i sa sigurnošću kaže da će sezona biti uspešno privedena kraju. Kao da je letošnja tužna sudbina banjalučkog Borca bila samo najava i putokaz u kolektivnu propast čija je glavna karakteristika letargija, mudrovanje i egoizam najodgovornijih, u čijim rukama jeste stvarna sudbina fudbala od Novog Grada, preko Brčkog, do Trebinja. A mudrovanje ustvari jeste prosipanje u javnost “šarenih laža” kao glavnog konzumenta za nerad i nesposobnost.

Lični sukob nekada dvojice bliskih saradnika preneo se i na delove sistema pa tako Banjaluka, kao najveći grad, kulturni, sportski i administrativni centar Republike Srpske je izbačena iz fudbalskog sistema. Banjalučke sudije, kontrolori i delegati nisu delegirani na utakmice prvog kola saveznog ranga takmičenja, a do kada će to da traje sam đavo zna?!

Nije na nama da tužimo i sudimo, govorimo ko je u pravu a ko ne, ali jeste da upozorimo na dve izuzetno loše ljudske osobine odgovornih – sujete i tvrdoglavosti, kojima se ruši nešto najsvetije.

Fudbal kao igra je Božji dar čovečanstvu. Međutim, u Republici Srpskoj on ima neke sasvim druge osobine, protivne načelima svoje izvornosti i standarda. Sve je nakaradno i zarobljeno u šablonima pomućene svesti i nečiste savesti.

Za rušenje bilo čega, tako i fudbala, pa i Republike Srpske, ne treba neka naročita pamet. Dovoljna je sirova snaga i mediokritetsvo!

Fudbale Republike Srpske neka ti je srećno u ovom nesrećnom vremenu, sa olovnim bremenom i njegovim poganim ljudima.


Željezničar Sport Team 4 : 1 Drina
Sutjeska 1 : 2 Sloga
Kozara 2 : 0 Sloboda
Borac 3 : 0 Slavija
Tekstilac 1 : 1 Modriča Alfa
Podrinje 0 : 2 Rudar Prijedor
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Sloga 6 5 1 0 16
2 Borac 5 4 1 0 13
3 Slavija 6 4 0 2 12
4 Kozara 6 3 1 2 10
5 Željezničar Sport Team 6 2 2 2 8
6 Sutjeska 6 2 1 3 7
7 Sloboda 6 2 1 3 7
8 Tekstilac 6 1 3 2 6
9 Modriča Alfa 5 1 2 2 5
10 Rudar Prijedor 6 1 2 3 5
11 Podrinje 6 1 2 3 5
12 Drina 6 0 2 4 2