XS
SM
MD
LG

Rukometu s ljubavlju, od Banjaluke i Doboja, na sve strane svijeta!

Sudbina je, kažu, more bez obale kojim je rukomet od davnih četrdesetih godina prošlog vijeka iz Banjaluke, poslije Doboja, Dervente, Prijedora, Kozarske Dubice… plovio cijelim svijetom.

Kad bi, u virtuelnom svijetu, Banjaluka trebala da nestane sa ovog mjesta, a nastane na drugom, onaj posljednji koji bi napustio Grad, prije nego što ugasi svjetlo, trebalo bi da za nastanak “nove Banjaluke” sa sobom ponese: kamen temeljac iz tvrđave Kastel, kofu vode iz Vrbasa i rukometnu loptu, jer ona – rukometna lopta – toliko sreće, radosti, afirmacije i svega drugog dobrog i lijepog donijela je Banjaluci da je to nemoguće izmjeriti.

Ali!

Biti veliki, i pojedinačno i u timu, ponekad znači biti i neshvaćen!

Gledajući, neku noć, egzibicioni teniski meč dvojice Borčevih velikana Mladena Bojinovića i Gorana Stupara sjetio sam se devedesetih i početka novog mijenijuma, kad su u Banjaluci izrasle tri brilijantne generacije istinskih rukometnih velikana, gotovo se približili onim nedodirljivim što su 1976. godine postali prvaci Evrope i osvojili pregršt olimpijskih, svjetskih i evropskih medalja.

Zlo vrijeme koje je stizalo raznijelo ih je, što njihovom voljom, a što sujetom onih koji su o tome odlučivali, na sve strane svijeta, daleko i od Banjaluka i od Borca.

Počelo je odlaskom Saračevića, Smajlagića, Puca, Čavara… nastavljeno Kneževićem, Jovićem, Maglajlijom, Stuparom, Nezirevićem, A. Golićem, Čopom… a oni koji su dolazili, sa vanserijskim darom kao Bojinović, Šarić, Vidimlić, N. Golić… biseri kakve možda rukometni svijet do tada nije ni vidio, i oni su jedan za drugim pošli na različite strane, opet daleko i od Borca i od Banjaluke.

Dok su oni od Beograda, Zagreba, poslije Njemačke, Francuske, Španije, Italije, Katara… pravili velike karijere, izrastali u evropske i svjetske rukometne autoritete, dotle je Borac tavorio, istina i spletom ratnih i nesrećnih okolnosti, ali i svojim objektivnim slabostima, nesnalazeći se u burnom vremenu.

Ili će vrijeme koje je pred nama pokazati da je sve moglo biti drugačije i za Borac i Banjaluku, kud i kamo bolje i korisnije, ali to je posebna priča za mnogo dublju i složeniju analizu.

Doboj i Sloga!

Ovogodišnji TV turnir šampiona, koji će doživjeti svoje 50. izdanje, najtrofejnija je i najveća revijalna rukometna smotra na planeti. Za pet decenija na starom, i već nekoliko puta preuređivanom stadionu u samom centru grada, prodefilovali su klupski kolosi: Borac, Barselona, Metaloplastika, Gumersbah, Dukla, Steaua, Čehovski Medvedi, CSKA… asovi svjetskih dometa: Vojinea, Stinga, Draganica, Isaković, Vujović, Vunderlih, Rađenović, Karalić, Popović, Lazarević… nabrajanju nikad ne bi bilo kraja.

Počelo je u selu Brijesnica, jer je Doboj, i onda, 13. maja 1965. godine, zahvatila katastrofalna poplava, pa je turnir upravo zbog toga i odigran u Brijesnici. Prvi pobjednik bio je Partizan iz Gračanice. Iz godine u godinu turnir je rastao, bivao sve kvalitetniji, raslo je interesovanje medija za ovu izuzetnu sportsku smotru, o Doboju su pisali: “L’ekip”, “Bild sport”, “Sported”… uticajni evropski i svjetski specijalizovani sportski časopisi.

Učestvovati na rukometnoj smotri u Doboju bilo je priznanje za sve ijedan klub na kugli zemaljskoj.

Prije tri godine, susreo sam se sa velikim asom Vasilom Stingom, bio je specijalni gost turnira, ugodan razgovor: o banjalučkom Borcu, ushićeno je pričao o Zdravku Rađenoviću kao jednom od najvećih asova koje je svijet vidio, sjećao se velike utakmice, bio je još junior, Steaua – Borac u Bukureštu, u polufinalu Kupa šampiona, 28. februara 1975. godine pred gotovo 10.000 ljudi. Borac je pobijedio 19:17, a mnogi smatraju da je to bilo najsjajnije izdanje šampionske ekipe Borca; uz čudesne odbrane Abasa Arslanagića, ostalo je upamćeno: Dobrivoje Selec (11), Zdravko Rađenović (6) i Milorad Karalić (2), postigli su svih 19 golova.

Nikad neće prestati priča o velikom Borcu i o velikoj rukometnoj smotri u Doboju.

Rukometu s ljubavlju, samo smo njoj dužni, na sve četiri strane svijeta, ma gdje bili…