XS
SM
MD
LG

Igokea ne sme biti izuzetak

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske uvek je na izvoru života, podržavao mladost kao bit postojanja, obogaćenu sportskim duhom jer je nekada i sam obožavao loptu, onu narandžastu, koja se ubacuje kroz obruč. I danas kaže da mu je ona najdraža zabava, prva ljubav, rasterećenje i opuštanje između velikih i gustih državničkih obaveza. Svojom pozitivnom energijom, vedrim duhom i šarmom pokreće otadžbinu na čijem čelu se nalazi i ne pravi razliku među loptama, za njega je sport univerzalna vrednost svakog društva.

Sportska misija predsednika Dodika viđena je i na otvaranju 50. jubilarnog međunarodnog TV turnira šampiona “Doboj 2018”, manifestacije od posebnog značaja za Republiku Srpsku. Nadahnuto inspirativan i srčano borben, otkrio je nove sportske vidike, ne samo u Doboju, gradu stradalniku, već i u celoj Republici Srpskoj.

Ovacije koje je doživeo na Stadionu Sportskih igara u Doboju su merilo njegove sportske popularnosti koja daje poseban pečat Republici Srpskoj. I sam predsednik Dodik sport, kao društveni fenomen i poligon izvornog patriotizma, stavlja ispred svega, bez obzira na važnu funkciju koju obavlja u političkom životu. Zato je Sportski žurnal u Doboju i imao privilegiju u odnosu na kamere i mikrofone koji su iščekivali odgovore na politička pitanja.

Uspeli smo u nameri… Predsednik Milorad Dodik je bez rezervisanosti rekao:

-Za Žurnal uvek imam vremena i može sve!

Predsedniče, otvorili Ste TV turnir šampiona “Doboj 2018”. Šta uopšte ovaj turnir znači za Republiku Srpsku i njen sport?

-Manifestacija je od najvećeg sportskog značaja u Republici Srpskoj koja se u kontinuitetu održava evo već 50. put, ako izuzmemo godine građanskog rata u BiH. Kao što ste mogli da vidite taj zanos i entuzijazam, nije nikakvo čudo što su Grad Doboj, ali i Republika Srpska u svetu prepoznatljivi po TV turniru. Za Republiku Srpsku je važno da se na ovaj način afirmušu ne samo sportska dostignuća nego i jedna gostoprimljivost koju Grad Doboj ima i pokazuje, te spremnost i sposobnost da se organizuje jedna ovako velika manifestacija. Veoma mi je drago što sam bio deo ove nezaboravne atmosfere i svečanosti.

Najavili Ste i otvaranje nove sportske dvorane?

-Gradonačelnik Doboja Obren Petrović je proveo kompletnu proceduru u toj priči, tako da ćemo već krajem iduće sedmice položiti kamen temeljac i početi da radimo na izgradnji dvorane, koju je Doboj možda i mnogo ranije zaslužio. Ugrađena je duboka sportska vera i na dobrom smo putu. Vlada Republike Srpske će, naravno, pomoći u tome da se izgradi nova sportska dvorana i verujemo da to može da bude u roku od dve godine. Potrudićemo se da tako i bude i da se 52. TV turnir šampiona održi u novom sportskom multifunkcionalnom objektu. 

Nijedan razgovor s Vama ne može da protekne bez pitanja o Košarkaškom klubu Igokea…

-Izgradili smo klub koji uspešno prezentuje Republiku Srpsku kako u domaćim, tako i međunarodnim okvirima. Nastojaćemo da takvih sportskih ambasadora naša otadžbina ima što više u budućnosti.

Videlo se to i kroz titulu juniorskog prvaka Evrope koju je osvojila reprezentacija Srbije u Letoniji. Šta za Igokeu, košarku i Republiku Srpsku znače medalje trenera u stručnom štabu Žarka Milakovića i kapitena Orlova Dalibora Ilića?

-To je velika čast za Igokeu i ponosni smo što imamo takva dva momka, koji su se popeli na košarkaški vrh našeg kontinenta. Nije lako danas biti evropski prvak, ali medalje Milakovića i Ilića su pokazatelj da imamo talenta, da smo na pravom putu. Mogu samo da čestitam, kako našim uspešnim članovima, tako i omladinskoj reprezentaciji Srbije za sve ono što su prikazali i pokazali na Evropskom prvenstvu u Letoniji.

Igokea je izvor mladosti i uspešnosti?

-Orjentacija Igokee je u tome da se kvalitetno radi s mlađim kategorijama i to se do sada pokazalo kao uspešna misija. Iz tog izvora imamo uspešnog trenera i omladinskog reprezentativca Srbije, ali ima i reprezentativaca Bosne i Hercegovine koji sa uspehom nastupaju i postižu rezultate. U tom pogledu tako pokazujemo i ostvarujemo dobre rezultate.

Biće Igokea opet šampion?

-Ha (lagani osmeh). Nama je cilj da budemo stabilan klub u regionalnoj ABA ligi u kojoj već godinama nastupamo sa uspehom igrajući utakmice protiv košarkaških velikana kojima idemo u goste, ali i dočekujemo ih u našoj modernoj dvorani u Laktašima. Ako se ukaže prilika i obezbede, za tu priču, neophodna sredstva, onda Igokea ima dobre predispozicije za velike rezultate. To je i projekcija u budućnosti.

Pre dolaska u Doboj ugostili ste braću Dragić, Gorana i Zorana i odlikovali ih “Orednom Njegoša prvog reda” i “Medaljom zasluga za narod”. Otkud Vam tolika energija i očaranost sportom?

Goran Dragić i Milorad Dodik

-Stalno govorim da Republika Srpska ima sportski potencijal, a braća Dragić su poreklom iz naše otadžbine. Afirmišu i pronose slavu Republike Srpske i naši su istinski ambasadori. Oni su odlikovani u povodu Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske. Kao bivši sportista jako dobro znam da prepoznam ove stvari i razumem sport kao najuzvišeniju granu ljudskog stvaralaštva i društvenog fenomena. Republika Srpska je ponosna na braću Dragić, Gorana i Zorana i sve sporti ste poreklom sa naših prostora koji stiču svetsku slavu na međunarodnim borilištima i sa dužnim poštovanjem izgovaraju odakle potiču i gde su im koreni – rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Sportski žurnal Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

Rođendan Igokee

Pre 45 godina, 23. avgusta 1973. godine osnovana je Igokea pod imenom KK Potkozarje?

-Menjalo se ime, ali filozofija života i rada kluba uvek je bila ista: zanos, entuzijazam, odanost, posvećenost, pripadnost… Tako se, evo, stiglo i do Igokeinog 45. rođendana koji ćemo obeležiti nizom manifestacija i iz godine u godinu to ćemo činiti sve do zlatnog jubileja. Snaga Igokee i jeste u tome što su oko nje okupljeni svi oni koji su učestvovali u njenom formiranju, nastajanju i trajanju od 45 godina. Ogromna je to snaga i mi smo na svih tih 45 godina ponosni.

Rukomet nešto posebno

Rukomet je nešto posebno u Republici Srpskoj, najtrofejniji sport?

-Velika je istorija Borca, dve evropske titule, Kup šampiona i Kup IHF, brojni olimpijski, svetski i evropski šampioni u dresu nekadašnje reprezentacije Jugoslavije. Borac i sada ulaže napore da izraste u jedan od vodećih klubova u regionu. Sa svoje strane sve ću učiniti da on do tog nivoa i stigne, a upoznat sam i da gradska uprava Banjaluka vuče poteze koji će ponovo Borac učiniti malim-velikim evropskim klubom.

Sport i ljubav

Uvek ističete da u sportu mora da preovladava ljubav?

-Sport jeste veliki biznis, u igri su ogromna sredstva, ali iskonsko načelo sporta da ga uvek i u svakoj situaciji treba da vodi bezgranična ljubav ostaće večno sportsko pravilo. Sport se mora voleti svim srcem, tako mu i pripadati, niko se nije rodio kao svetski igrač, svi su sa ogromnim žarom počeli sportske karijere, čak i oni sportski velikani koji su od sporta kasnije stigli do ogromnih zarada. Sport i ljubav, u neraskidivoj vezi, moraju biti večna vodilja ovog dela ljudskog stvaraklaštva.

Zoran Dragić i Milorad Dodik