XS
SM
MD
LG

Banjalučki Bakero

Mladen Bojinović, popularni Baka ili “Dugi”, jedan je od najboljih srpskih rukometaša novijeg doba, a među navijačima najomiljeniji, inače rođeni Banjalučanin i dete Borca, govorio je o svom sportskom putu za serijal novinara i pisca Tome Marića i snimatelja-reportera Rade Dade Mićevića “Bili su rukometni anđeli”.

Bojinović je prošao rukometnu školu Borca, veoma mlad otišao je iz Banjaluke, prvo u Jagodinu, a onda u Partizan, u njegovom zlatnom periodu, gde je izrastao u reprezentativca Srbije i velikog asa osvojivši Kup SR Jugoslavije 1998. i šampionat 1999. godine.

-Period koji sam proveo u Partizanu ostalo mi je kao najlepše vreme u mojoj sportskoj karijeri, jer svoje evropske utakmice igrali smo i pred šest-sedam ljudi, gotovo cela Srbija i Republika Srpska bili su uz nas. To se ne zaboravlja za celi život – rekao je Mladen Bojinović.

Posle je karijeru nastavio u inostranstvu, gde je izrastao u evropskog asa, pogotovo u Španiji i Francuskoj. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je evropsku bronzu.

Pre godinu dana oprostio se od aktivnog rukometa. U međuvremenu je završio najprestižnije rukometne škole i ima sve trenerske licence. Živi na relaciji Monpelje – Banjaluka.

-Sigurno ću svoj život nastaviti uz rukomet. Brzo ću se opredeliti u kojem klubu ću započeti svoju trenersku misiju – kaže Baka.

Koliko je “Dugi” popularan u Banjaluci i Republici Srpskoj, a ništa manje u Srbiji, govori nedavni revijalni teniski meč u dobrotvorne svrhe između njega i još jednog rukometnog velikana Gorana Stupara kada su ga opkolili i autograme tražili brojni mališani. Tada je Bojinović rekao i ovo:

-Razmišljam i da odigram oproštajni meč, hvala Bogu u dobrotvorne svrhe u Banjaluci i u Nišu, u kojem sam doživeo najveće počasti koje može jedan sportista u svojoj karijeri da dosegne, i da na taj način kažem zbogom aktivnom igranju rukometa.

Mladen Bojinović je prvi banjalučki rukometni velikan koji je još 2003. godine na prvom izboru najboljih sportista Banjaluke “Banjalučka sportska noć” dobio veliko priznanje – sportski ambasador Banjaluke i Republike Srpske. Te godine je osvojio rukometnu Ligu šampiona sa francuskim Monpeljeom.

 

Bojinović. Marić i Miločević