XS
SM
MD
LG

Borac slavi 71. rođendan

Prije tačno 71 godinu, krenula je da se ispisuje banjalučka stranica košarkaške istorije. Na današnji dan, prije 71 godinu, osnovan je Košarkaški klub Borac, najstariji košarkaški kolektiv na prostoru današnje Bosne i Hercegovine!

Otac igre pod obručima u gradu na Vrbasu bio je jedan od najboljih fudbalera i fudbalskih trenera svih vremena u Banjaluci Aleksandar Mastela, koji je 1947. godine iz Zemuna donio kožnu košarkašku loptu, okupio grupu sportskih entuzijasta i dočarao im sve ljepote koje košarka ima u sebi.

Ipak, nije samo osnivanje kluba obilježilo 1947. godinu. Naime, iste godine je u našem gradu sagrađeno prvo košarkaško igralište, koje se nalazilo na južnoj strani sadašnjeg Gradskog stadiona, a “stigao” je Borac da te godine odigra i prvu prvenstvenu utakmicu, protiv Slobode u Tuzli u okviru prvenstva BiH.

Govoreći o bh. šampionatu, Borac ga je prvi put osvojio 1953. godine; samo godinu dana ranije u Banjaluci je svečano otvoren Stadion sportskih igara, na kojem su banjalučki košarkaši igrali svoje utakmice sve do 1974. godine, kada su po prvi put ušli u novoizgrađenu dvoranu Borik, kasnije hram banjalučkog sporta.

Na 15. godišnjicu osnivanja, 1962. godine, Borac je po prvi put zaigrao u saveznim ligama tadašnje Jugoslavije; odlukom “vrhovnih glava” Saveza, svrstan je u Drugu ligu Centar. Igrali su naši igrači kasnije, shodno brojnim reorganizacijama takmičenja, i u Drugoj ligi Zapad, kao i u par navrata u Republičkoj ligi BiH, da bi 1984. godine, trijumfom nad Lifamom iz Stare Pazove u majstorici igranoj u Borovu, uspjeli po prvi put da se domognu Prve B lige Jugoslavije.

Iz iste je Borac ispao naredne godine, koja će ostati upamćena i po tome što je Borac tokom nje dobio i “prezime”, dogovorivši saradnju sa RO Incel, pa je rad i djelovanje nastavio kao Borac Incel.

Vratio se naš klub 1991. godine u Prvu B saveznu ligu: najbolji rezultat ostvario je u sezoni 1991/92 osvojivši treće mjesto, dok je 1992. godine, pod imenom Borac Jagodina, debitovao u najjačem rangu, tadašnjoj JUBA VINER BROKER ligi, pobijedivši podgoričku Budućnost.

Tokom te i naredne godine nosio je naš klub još imena Borac Ruma i Borac Borovica. Uporedo sa jugoslovenskim, Borac je nastupao i u takmičenjima u Republici Srpskoj, osvojivši 1993. godine prvu šampionsku titulu pod imenom Borac Borovica. Naredne godine, u proljeće, pod istim imenom osvojen je i prvi Kup RS, dok je iste godine, ali u jesen, došlo do promjene naziva u Borac Nektar, kada je klub dogovorio sponzorstvo sa Banjalučkom pivarom.

U ligama Savezne Republike Jugoslavije Borac je igrao sve do 1998. godine, kada je odlukom čelnika Saveza našem klubu, ali i ženskom banjalučkom klubu PORT MK zabranjeno učešće.

U drugoj polovini devedesetih godina prošlog vijeka bez premca su na prostoru Republike Srpske bili crveno-plavi koji su u septembru 1998. debitovali na evropskoj sceni, pobjedom nad austrijskim Kapfenbergom u kvalifikacionoj rundi za nastup u Kupu Radivoja Koraća. Odigrao je naš klub ukupno 22 evropske utakmice: posljednju 6. februara 2001. godine na Kipru, protiv ekipe KEO Keravnos, u osmini finala Kupa Rajmonda Saporte, do kojeg je Borac došao osvajanjem šampionske titule u BiH 2000. godine.

Igrao je Borac dvije sezone i u Jadranskoj ligi: debitovao je u sezoni 2002-03 pod imenom Borac Nektar, sezonu kasnije nastupao kao je SKK Banjalučka pivara, dok će od naredne takmičarske sezone, u takmičenjima pod okriljem KS RS, djelovati kao SKK Borac 1947.

BORAC - SPORT