XS
SM
MD
LG

Bilbijini poker golovi

Dete Borca i Banjaluke, u dresu šampiona BiH i jedna od najvećih igračkih zvezda mostarskog Zrinjskog Nemanja Bilbija zablistao je u sredu veče na stadionu “Pod Bijelim brijegom”. U zaostaloj utakmici petog kola Premijer lige BiH “plemići” su ugostili aktuelnog prvaka Republike Srpske i debitanta u eliti BiH Zvijezdu-09 iz Etno sela Stanišići.

Bilbija je postigao četiri pogotka u pobedi nad Sembercima od 5:2, mrežu golmana Darka Dejanovića pogodio je u 6, 55, 70. i 77. minutu čime je ponovio golgeterski uspeh od pre pet godina. Naime, Nemanja je u dresu matičnog Borca 30. marta 2013. godine na Gradskom stadionu u Banjaluci baš u susretu sa Mostarcima (5:1) četiri puta zatresao mrežu Zrinjskog, a sada je taj golgeterski učinak ponovio i jedini je igrač Premijer lige BiH sa tim podvigom!

-Lepo je pisati istoriju, drugi put sam na jednoj utakmici bio strelac četiri gola i to me čini posebno radosnim i srećnim. Najvažnije je da smo pobedili, osvojili bodove za prodor u vrh prvenstvene tabele. Vratili smo samopouzdanje. Uhvatili smo ponovo pobednički ritam i to je bitno. Trener Blaž Slišković je uspeo da nas razmrda, unese pozitivan šok posle svega onoga što nam se dešavalo u prvenstvu i na evropskoj sceni – počeo je priču Nemanja Bilbija, napadač Zrinjskog i nešto nas zamolio:

-Nemojte me, molim vas, pitati samo to koja su mi četiri gola draža. Ponosan sam na oba pokera pogodaka i pod grbom Borca i u dresu Zrinjskog!

U idućem kolu Zrinjski gostuje u Krupi na Vrbasu koja je iznenadila Željezničar na “Grbavici” odigravši nerešeno 1:1.

-Ostvarili smo dve vezane pobede i one su nas podigle i psihološki i takmičarski. Sada mnogo mirnijih glava idemo na duel protiv Krupe koja i ove godine igra sjajno iako je podmladila ekipu i promenila trenera. U kanjonu Vrbasa želimo da nasta vimo pobednički niz – optimističan je Nemanja Bilbija dodavši da je rani gol protiv Zvijezde-09 “otvorio” rivala i njegovom klubu olakšao posao.

Posle duela sa Zvijezdom-09 igrači iz Mostara su imali dan odmora, a već danas prave plan “operacije Krupa”.

-Biće to utakmica istine, koja će da pokažemo jesmo li kadri da osvojimo i četvrtu titulu zaredom – kaže Bilbija.

Ubojiti napadač je “kreirao” u dresu Zrinjskog het-trik šampionskih kruna, a pre toga je bio šampion sa Sarajevom. Dakle, poslednja četiri šampionata u Premijer ligi BiH podizao je pobednički pehar namenjen najboljem klubu. Uz to po statistici je bio najbolji asistent i igrač, međutim ta pojedinačna priznanja su uvek išla, nezasluženo, u ruke drugih igrača.

-Ne opterećeujem se tim niti me te stvari zanimaju. Želim iz utakmice u utakmicu da igram što bolje i efikasnije i dajem pun doprinos ostvarenju postavljenih takmičarskih ambicija i ciljeva – istakao je kratko Bilbija.

 Nemanja Bilbija je bio svojevremeno kampiten mlade reprezentacije BiH, ali kao jednog od najboljih fudbalera iz domaćeg šampionata zaobilazio ga je kao selektor Mehmed Baždarević, a sada i njegov naslednik Robert Prosinečki. Zato se na spisku nalaze često pojedina imena koja su tu iz nekih drugih razloga. Kada se napravi analiza nekome “A” reprezentacija pravi samo “si-vi”, a oni koji zaslužuju poziv zbog kvalitetnih igara daleko su od spiska kancelarije FS BiH.

-Moje je da igram, a selektorovo da poziva. Na svakoj utakmici dajem sve od sebe, priužam maksimum. Toliko o tome – skroman je Nemanja Bilbija.

Trenutno je drugi na listi strelaca Premijer lige BiH u tekućoj sezoni sa šest golova, ispred njega je samo golgeter Krupe Elvir Koljić sa dva pogotka više. Na pitanje da li razmišlja o tituli “kralja strelaca” Premijer lige BiH, Nemanja Bilbija odgovara:

-Ne razmišljam tako daleko. Važno je da iz kola u kolo pobeđujemo, osvajamo bodove i držimo poziciju u vrhu tabele gde nam je i mesto. Videćemo šta će da donese nastavak takmičenja.

Nemanja Bilbija


Mladost 3 : 1 Krupa
Radnik 1 : 0 Sloboda
Čelik 1 : 1 Široki Brijeg
Tuzla Siti 0 : 3 Željezničar
Zvijezda 09 0 : 0 Zrinjski
GOŠK 0 : 2 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 33 21 7 5 70
2 Zrinjski 33 19 8 6 65
3 Široki Brijeg 33 13 15 5 54
4 Željezničar 33 14 8 11 50
5 Radnik 33 10 14 9 44
6 Mladost 33 12 7 14 43
7 Čelik 33 11 10 12 43
8 Sloboda 33 10 8 15 38
9 Zvijezda 09 33 9 11 13 38
10 Tuzla Siti 33 9 9 15 36
11 Krupa 33 8 9 16 33
12 GOŠK 33 5 8 20 23