XS
SM
MD
LG
08.09.2018 Radio Foča

Fočaci vole atletiku

Na Gradskom stadionu u Foči danas je održan prvi trening novoosnovanog Atletskog kluba „Sutjeska“, čime se nakon višedecenijskog odsustva „kraljica sportova“ vratila u grad na obalama Drine i Ćehotine.

U klub se upisalo 40 članova, od predškolaca do seniora, a trenerski posao povjeren je Aleksandru Jeliću, atletičaru iz Užica, koji u Foči studira na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Sveti Vaslije Ostroški“.

„Djeca su veoma zainteresovana i vidi se da su svjesna koliko je atletika dobra za njihov razvoj. Ovo su osnove atletike, krećemo od samog početka i ja ću se truditi da napravim dobre sportiste, a kasnije i dobre takmičare“, rekao je Jelić.

Ideja za formiranje kluba rodila se prije dvije godine kada su obnovljene Ulične noćne trke, a na inicijativu Žarka Todovića, koji je izabran za predjsednika kluba.

„Na radost i oduševljenje mnogih ljubitelja sporta u Foči, konačno je sa radom krenuo i Atletski klub „Sutjeska“.  Naš glavni cilj je razvoj, popularizacija i omasovljavanje atletskog sporta“, kaže Todović.

On vjeruje da će takmičari ovog kluba brzo stasati za takmičenja ateletskih saveza Srpske i BiH, a najavljuje da će klub osim Noćnih trka organizovati i jesenji kros, kao i redovna mjesečna testiranja svojih članova.

„Za početak ćemo raditi trkačke discipline, a što prije, najkasnije na proljeće, počećemo da radimo i skakačke i bacačke discipline. Staza za skakanje i beton za bacanje kugle su zarasli i mi ćemo što prije to da osposobimo, da bismo mogli da radimo u punom kapacitetu“, rekao je Todović.

Učenica drugog razreda gimnazije Sara Uskoković kaže da je presrećna što je dobila priliku da trenira atletiku.

„Ranije sam trenirala odbojku i tenis, imam dobru kondiciju i očekujem da ću biti uspješna. Na prvom treningu smo učili osnove i nismo se puno umorili“, kaže Sara.

Puno srce je i roditeljima kada vide svoju djecu kako sa velikim žarom trče atletskom stazom.

Kada smo bio omladinac, trenirao sam sportsku gimnastiku i tada je bio i atletski klub, a sada nakon 40 godina ponovo se formirao. Posebno me je oduševilo što vidim da je kadar veoma stručan. Ovo je bazni sport koji treba da postoji u svakom gradu i kojim bi trebalo da se bave svi od sedam do 77 godina“, kaže Nenad Prodanović, otac jednog od novopečenih atletičara.