XS
SM
MD
LG

Ukrajinci šokirali Španiju

Košarkaši Ukrajine napravili su veliko iznenađenje u kvalifikacijama za Mundobasket jer su na svom terenu savladali Španiju rezultatom 76-65.

Ukrajina je fenomenalno igrala u prvom periodu. Trojke su šutirali sjajno. Dvije je pogodio Mikhaljuk a Lukašov i Lipovi su pogodili po jednu trojku. Španci su se dosta mučili. Nije bilo prave ideje u napadu i Skariolo je oba tajm auta u prvom periodu morao potrošiti. Pred kraj prvog perioda, Španci su preko Čača Rodrigeza uhvatili kakav takav napadački ritam. Ipak, Ukrajinci su nakon prvih deset minuta vodili 19-12. Mogli su voditi i ubjedljivije jer su slobodna bacanja šutirali 1/6.

Ukrajinci su nastavili u sjajnom ritmu i na startu drugog perioda. Mladi igrač Barselone Heron bio je razigran a pratili su ga dobro i ostali, pa su Ukrajinci došli do +13. Pier Oriola donio je veliku energiju Špancima. Povezao je par dobrih poteza i vratio je Španiju u igru. Tražio je selektor Ukrajine tajm aut ali nije prekinuo seriju Španije. Kolom je pogodio bacanja a onda je uslijedila serija trojki ''Furije''. Prvo je pogodio Agilar pa Justa da bi Agilar pogodio još jednu trojkom, kojom su gosti prišli na -1. Španci su uspjeli doći i do izjednačenja ali poenima Pu Džetara Ukrajina odlazi na odmor sa vodstvom 36-34. Treba istaći da su Ukrajinci morali imati i veću prednost. Šutirali su slobodna bacanja 2/10 a sam Len je šutirao 0/6, što je ispod svakog ozbiljnog nivoa.

Na startu drugog poluvremena viđena je velika borba. Kolom je držao Špance u životu sa sjajnim svojim potezima ali su Ukrajinci uspjevali održati svoju prednost. Uporni Kolom uspio je trojkom donijeti prednost svom timu ali Mikhaljuk je povezao par dobrih poteza i Ukrajinci su ponovo poveli. Ulaskom Čača Rodrigeza, igra Španije se raspala. Nije mogao da pogodi ništa i išao je iz greške u grešku. Ukrajina je to iskoristila i poenima Pu Džetera došla je do pet poena prednosti, pred poslednjih deset minuta igre.

Poslednji period počeo je sa mnogo konfuzije sa obje strane. Bilo je bizarnih poteza i jednih i drugih ali Ukrajinci su održavali vodstvo. Rodrigez je bio van ritma kod Španaca ali je Skariolo uporno forsirao njega, iako je Kolom igrao sjajan meč. Trojkom Mikhaljuka, Ukrajinci su došli do +8 ali je Rodrigez konačno uradio dobru stvar i odgovorio je trojko. Španci su pokušavali doći do preokreta ali nikako im to nije polazilo za rukom. Pet poena vezao je Lukašov a Kravtsov je donio Ukrajini deset poena prednosti. Ukrajinci su prednost sačuvali i na kraju su slavili sa 76-65.

Španci su bili totalno bez ideje u ovom susretu i imali su samo deset asistencija a Ukrajina duplo više. Ukrajinci su očajno šutirali bacanja ali ih ni to nije koštalo. Ukrajince je do pobjede predvodio Mikhaljuk sa 22 poena, dok je Kolom predvodio Špance sa 15 poena.

Španija je sada na omjeru 6-1 a Ukrajina je na 4-3.

Foto: FIBA.com