XS
SM
MD
LG

Litvanija slavila u Osijeku

Košarkaši Litvanije savladali su Hrvatsku u Osijeku u kvalifikacijama za Mundobasket, rezultatom 84-83.

Litvanci su dobro otvorili meč. Razigran je bio Ulanovas na početku susreta, dok Bojan Bogdanović nije bio u ritmu na početku susreta. Šarić je uveo Hrvate u napadački ritam, a kasnije se dodao i Žižić. Sa druge strane, odgovarali su Lekavičius i Bendzius, koji je pogodio dvije trojke. Litvanci su vodili većim dijelom prvog perioda ali poenima Mustapića na kraju prvog perioda, Hrvatska je izjednačila na 21-21.

Litvanci su sjajno zaigrali u drugom periodu. Odbrana je bila dobra mada je i napad Hrvatske bio dosta bez neke ideje. Kalnietis je ušao u seriju i dao je šest poena u ranoj fazi drugog perioda. Bogdanović se mučio i nije mogao da pogodi ništa. Litvanci su to koristili i imali su i devet poena prednosti. Uspjela je Hrvatska malo da smanji prednost rivala preko slobodnih bacanja ali je igra bila loša a Bogdanović iz igre nije mogao pogoditi ništa. Litvanci su kažnjavali sve propuste Hrvata i došli su do 12 poena prednosti. Hrvati su napravili seriju 7-0, Bogdanović pogodio prvu trojku ali poenima Lekavičiusa, Litvanija odlazi na odmor sa sedam poena prednosti.

Litvanija je dobro otvorila drugi period. Došli su gosti do 11 poena prednosti ali Bogdanović je vezao pet poena i pokrenuo je Hrvatsku. Gedraitis je svojim dobrim potezima podigao prednost Litvanaca na +12. Bogdanović se razigrao u trećem periodu ali nije imao adekvatnu podršku saigrača. Litvanija je održavala desetak poena prednosti. Bojan Bogdanović održavao je svoj tim u životu ali nije mogao sam previše smanjiti prednost Litvanaca. Nakon trećeg perioda, Litvanci su vodili 63-55.

Na startu poslednjeg perioda, Litvanija je održavala vodstvo. No domaći nisu odustajali. Hrvatska je trojkom Ivana Ramljaka, smanjila na -6. Poenima Ivice Zubca, Hrvatska se potpuno vratila u meč. Bendzius je odgovorio trojkom da bi Šarić vezao četiri poena i Hrvatska je tada prišla na samo tri poena zaostatka. Tražio je tajm aut Adomaitis ali Hrvati su i dalje nastavili u dobrom ritmu. Trojkom Simona, došli su do izjednačenja. Ali u narednom napadu Juškevičius pogađa trojku za novo vodstvo Litvanije. Trojkom Kalnietisa, Litvanci su došli do pet poena prednosti. Bogdanović je izgubio loptu, Juškevičius je pogodio bacanja i tu je sve bilo riješeno. Simon je trojkama samo ublažio poraz ali Litvanci su slavili sa 84-83.

Litvaniju je do pobjede predvodio Bendzius sa 16 poena dok je Kalnietis dodao 15. Bogdanović je predvodio Hrvate sa 22 poena. Litvanci su sada na 7-0 i faktički su već na Mundobasketu dok su Hrvati na 3-4 omjeru.

Foto: FIBA.com