XS
SM
MD
LG

Papanikolau pogurao Srbiju ka Mundobasketu

Košarkaši Grčke pobijedili su Gruziju sa 86-85 u kvalifikacijama za Mundobasket.

Gruzija je sjajno otvorila meč. Bili su veoma motivisani na početku susreta i sve im je polazilo za rukom. Razigran je bio Šermadini a pratili su ga sjajno Sanadze i Šengelija. Došli su do dvocifrene prednosti u ranoj fazi utakmice a Grke je koliko toliko u životu ostavljao Nik Kalatis. U završnici prvog perioda, Goga Bitadze vezao je svojih sedam poena pa je Gruzija prvi period riješila u svoju korist, rezultatom 30-17.

Gruzija je bila dobra i na startu drugog perioda. U jednom trenutku imali su i 17 poena prednosti. Grci se nisu predavali. Uslijedila je serija trojki Kalatisa, Laranzakisa i Margaritisa pa su Grci prišli na samo četiri poena zaostatka. Ipak, uslijedio je odgovor Gruzije. Pogodili su trojke Džening i Cincadze pa je Gruzija na odmor otišla sa vodstvom 49-38.

Na početku trećeg perioda, igralo se u dosta izjednačenom ritmu. Gruzija je održavala prednost preko Šengelije i Bitadzea. Međutim, uslijedila je serija grešaka domaćih. Sve njihove greške kažnjavali su Grci. Doprinos su davali Kalatis, Tanasis Adetokubo i Slukas, da bi Papapetru trojkom donio vodstvo Grkoj. Nakon 30 minuta igre, Grci su vodili 65-64.

Na startu poslednje dionice, viđena je rezultatska klackalica. Trojkama Slukasa i Papanikolaua, Grci su došli do pet poena prednosti. Gruzijci su odgovorili svojom serijom. Džening je pogodio trojku a Šermadini je pogodio pod faulom. Seriju je nastavio Šengelija i Gruzija je ponovo povela. Grci su trojkom Kalatia prišli na -1. No, uslijedila je nova serija Gruzije. Poenima Bitadzea i Šengelije, Gruzija je povela 85-79. Grci se nisu predavali. Adetokumbo je pogodio za dva, Cincadze je izgubio loptu a Papanikolau trojkom vraća svoj tim na -/1. Imali su Gruzijci napad da sve riješe ali Šengelija nije pogodio. Grci su iskoristili svoju šansu i pogotkom Kostasa Papanikolaua, došli su do pobjede.

Grke je do pobjede predvodio Kalatis sa 31 poenom, dok je Papanikolau dodao 15 poena. Šengelija je predvodio Gruziju sa 22 poena i 13 skokova, dok su Bitadze i Džening dodali po 17 poena. Grci su sada na 8-0 i faktički su već na Mundobasketu, dok je Gruzija na 3-5. Pobjeda Grčke pomogla je i Srbiji, koja ako dobije Estoniju, imaće dvije pobjede više od Gruzije i bolji međusobni skor.

Foto: FIBA.com