XS
SM
MD
LG

Održana druga pres konferencija pred ABA Super Kup

Danas su na programu prvi čćetvrtfinalni mečevi na ABA Super Kupu. Prije samih mečeva, održana je i druga pres konferencija, koja je uvertira u ono što nas očekuje u petak.

Prije nego štos u riječ dobili treneri, prisutnima se obratio Krešimir Novosel, generalni menadžer ABA lige.

''Zadovoljstvo mi je biti na početku drugog ABA Super Kupa što samim tim daje značaj da ovo postaje nešto što je tradicionalno, gdje se najbolje ekipe sastaju pred start sezone i daje nam sjajan zamah za predstojeću sezonu. Čestitao bih svim učesnicima i mislim da ćemo imati priliku vidjeti najbolje što ova regija trenutno ima i da ćemo vidjeti kvalitetne i zanimljive utakmice. Ne sumnjam da će dvorana biti odlično popunjena jer su Laktaši destinacija koja je poznata po dobrim posjetama na utakmicama. Nadam se da će publika imati šta vidjeti i da će najbolji pobijediti. Zahvalio bih se domaćinu KK Igokei, koji je nakon uspješne organizacije završnog turnira juniorske ABA lige, sada se pokazao i kao dobar organizator ABA Super Kupa, koji nam je uvod u sezonu. Očekujem da turnir bue na visokom nivou, kao i onaj prošlogodišnji turnir u Baru. Mi iz lige imali smo dosta akcija a jedna je i današnje ustoličenje prvog ambasadora ABA lige, legendarnog košarkaša Žarka Paspalja. Imaćemo takvih akcija i u budućnosti, gdje ćemo raditi na popularizaciji košarke'', rekao je Novosel.

Prvi meč u petak igraće Cedevita i Zadar od 18h. Trener Zadrana pred ovaj duel je rekao:

''Možemo biti zadovoljni sa učinjenim. Nemamo velikih poteškoća osim nekih sitnih povreda. Sve prolazi planski što se tiče rostera. Momci daju sve od sebe na treninzima i za sada sam zadovoljan. Nismo imali dosta pripremnih utakmica i to je mali kiks. Još tražimo jednog igrača jer smo imferiorniji pod košem. Tražimo jednu peticu. Teško ga je naći ali ga tražimo i nadam se da ćemo što prije dovesti pojačanje i da ćemo nastaviti u kompletnom sasstavu. Utakmice će pokazati gdje smo. Igrali smo turnir u Francuskoj sa jakim ekipama, koji mi je pokazao ko koliko može i šta mogu očekivati. Bilo je dobrih i loših stvari. Nadam se da ćemo dobre zadrzati a loše ispraviti. Što se tiče sezone, za Zadar je najbitnije da idemo iz meča u meč. Da dobijemo što više utakmica i da što prije osiguramo opstanak. Biće teško. Sve ekipe su se pojačale i kvalitetne su ali ja vjerujem u moje momke i da ćemo na kraju uspjeti. Što se tiče utakmice sa Cedevitom, mi u nju ulazimo rasterećeni. Nadam se da ćemo pokazati napredak u odnosu na turnir u Francuskoj a ako se ukaže šansa da dobijemo, iskoristićemo je'', reako je strateg Zadrana, Aleš Pipan.

Cedevita ove sezone ima stranog trenera. Riječ je o Situ Alonsu, bivšem treneru Baskonije i Barselone.

''Veoma sam srećan što sam ovde. Sav ovaj rad je jedan dobar izazov za mene. Zadovoljan sam učinjenim na pripremama. Radili smo izuzetno kvalitetno i naporno sve do kvalifikacijskih prozora, kada smo imali mnogo odsutnih igrača. Taj period iskoristili smo za rad sa mlađim igračima, da oni dignu nivo svoje forme. Problem sa povredama ima Raljak, koji se povrijedio u reprezentaciji pa je sa nama tu mladi Perković. Zadar je kvalitetan protivnik sa dobrim igračima, naročito u centarskoj liniji ali Cedevita će sa visokim ambicijama ući u ovaj turnir. Iz dana u dan učim o novom takmičenju. Upoznat sam da ima mnogo dobrih timova i kada sam selektirao ekipu, svi su mi ukazivali na fizički aspekt i da igrači mogu odgovoriti fizičkom aspektu igranja u ABA ligi'', rekao je trener Cedevite, Sito Alonso.

Drugi meč u petak igrače Olimpija i Zvezda. Pred ovaj susret trener Olimpije, Zoran Martić je rekao:

''Olimpija je ušla u podmlađenom sastavu u novu sezonu a u kakvom smo stanju, pokazaće prve utakmice koje nas čekaju. Možda smo mi imali malo više poteškoća jer smo imali pet igrača u reprezentaciji i nekima će ovo biti prva utakmica u Olimpiji. Što se tiče takmičarskih planova, prošle godine smo bili sedmi i sada želimo napraviti korak dalje. Želimo da napravimo korak dalje i u afirmaciji mladih igrača ali i u rezultatskom smislu. Za nas je ovaj turnir priprema pred prvenstvo, jer će nekima biti prva utakmica da je igraju zajedno. Zvezda je nekoliko godina igrala Evroligu. Sigurno su jedni od glvanih kandidata za titulu i ove godine i sigurno su došli sa najvišim ambicijama. Oni jesu favoriti ali mi ćemo probati da odigramo najbolje što možemo i na taj način se spremiti za sezonu'', rekao je trener Olimpije, Zoran Martić.

Crvena zvezda nakon pet godina neće igrati Evroligu. Tim koji je sastavljen je veoma jak tako da su i velika očekivanja od ekipe Milana Tomića.

''Pripreme Zvezde prošle su u najboljem mogućem toku. Imali smo dva povrijeđena igrača Davidovca i Nenadića, Cirbes je bio sa reprezentacijom a Faje je imao problema sa leđima. Ali dobro to se dešava. To je pripremni period i uvijek postoje povrede. Bitno da je ekipa dobra i da ostali mogu da popune mjesto povrijeđenih igrača. Sutra je naša prva zvanična utakmica i ići ćemo korak po korak, iz utakmice u utakmicu. Ja sam i ranije govorio da niko ne potpisuje ugovor sa pobjedom i osvajanje trofeja. Košarka je sport gdje učestvuju dvije ekipe. Ja se nadam da će navijači imati priliku da vide odlične utakmice i da će zadovoljni otići kući. Što se tiče duela sa Olimpijom, uvijek je mnogo bolje da se pobjeđuje nego da se gubi'', izjavio je trener Zvezde Milan Tomić.

Foto: Youtube/ABA liga


SC Derby 80 : 93 Budućnost VOLI
Partizan Mozzart Bet 113 : 74 Zadar
FMP Soccerbet 111 : 94 Mornar Barsko zlato
Borac Mozzart 101 : 83 Krka
Cibona 72 : 97 Cedevita Olimpija
Igokea m:tel 78 : 92 Mega MIS
Split 73 : 92 Crvena zvezda Meridianbet
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda Meridianbet 26 22 4 48
2 Partizan Mozzart Bet 26 20 6 46
3 Budućnost VOLI 26 19 7 45
4 Mega MIS 26 16 10 42
5 Cedevita Olimpija 26 16 10 42
6 Zadar 26 14 12 40
7 Igokea m:tel 26 13 13 39
8 SC Derby 26 11 15 37
9 Split 26 11 15 37
10 Borac Mozzart 26 10 16 36
11 FMP Soccerbet 26 10 16 36
12 Cibona 26 9 17 35
13 Mornar Barsko zlato 26 6 20 32
14 Krka 26 5 21 31