XS
SM
MD
LG

Tri boda ne garantuju baraž

Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra sa početkom u 20 sati igra posljednju utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Portugala

Izabranici Vinka Marinovića su trenutno na trećem mjestu grupe 8 sa 18 bodova, bod iza Portugala i tri ispred Rumunije koja  je pobijedila bh u oba meča.

U slučaju trijumfa protiv Portugala bh  reprezentacija će imati 21 bod i biće nadomak plasmana u baraž, no Zmajići nisu sigurni u baražu čak i ukoliko ostvare veliki trijumf. Naime, s obzirom da se oduzimaju bodovi protiv najlošije reprezentacije u grupi, Lihtenštajna, mi bismo u poretku najboljih drugoplasiranih reprezentacija imali 15 bodova i nalazili bi se iza Grčke koja ima 16.

Grčka u posljednjem kolu igra sa Bjelorusijom i potreban joj je bod za plasman u baraž dok su bh reprezentaciji u slučaju pobjede u Portugalu potrebni kiksevi ili Švedske, ili Poljske ili Rusije.

Švedska na svom terenu dočekuje Belgiju i postoji velika mogućnost da oni neće zabilježiti pobjedu u tom meču koja im je potrebna za plasman u baraž dok Poljska na svom terenu dočekuje Gruziju. Poljaci su favoriti u ovom meču i u slučaju pobjede ostvarili bi plasman u baraž dok selekcija Rusije gostuje u Austriji i to će biti još jedna prilika za našu reprezentaciju.

Naime, obje reprezentacije imaju po 19 bodova, pa je jasno da Rusima neće biti lagano u ovom susretu jer i Austrijanci žele pobjedu kojom bi obezbijedili baraž.