XS
SM
MD
LG

Mega Bemaks - Mega rasadnik talenata

Na našim prostorima uvijek je bilo talentovanih igrača ali sve manje šansi oni dobijaju u klubovima. Rijetki se odličuju da ukažu povjerenje mladim igračima. Većina klubova na našim prostorima daje šansu mladim igračima samo kada moraju. Međutim, postoji jedan klub koji vjeruje mladim igračima i koji je sastavljen skoro pa samo od mladih igrača. Taj tim je Mega Bemaks, tim koji je fenomenalno startovao u ABA ligi.

Mega je prilično mlad klub koji je počeo sa razvojom otkako je Miško Ražnatović postao alfa i omega ovog kluba. Filozofija je godinama ista. Mladi igrači, koji su članovi Miškove agencije ''Beobasket'', igraju i razvijaju se. Najbolji odlaze u NBA ligu, neki odlaze dalje u Evropu a uz sav razvoj mladih igrača, Mega pravi i sjajne rezultate.

Pored Miška, postoji još jedna bitna ličnost za razvoj Mege. To je fenomenalni Dejan Milojević koji je počeo već sedmu sezonu na klupi Mege. Nakon sjajne karijere, koju je okončao rano radi povreda, Milojević je preuzeo Megu 2012. godine. U svojoj prvoj sezoni izborio je plej of KLS-a, gdje je njegov tim bio ravnopravan sa Zvezdom. Ipak, Zvezda je sa ukupnih 2-1 prošla u finale ali Mega je izborila istorijski plasman u ABA ligu.

Tokom dosadašnjih pet sezona u ABA ligi, Mega je pokazala mnogo toga. Uvijek je tu bilo dosta zanimljivih mladih igrača, utakmice su sa dosta dobrim ritmom i može se vidjeti uvijek dosta lijepih poteta. A rezultati ? Oni su takođe odlični. Uzmite u obzir da je Mega jedna od najmlađih ekipa u Evropi godinama a nikada joj opstanak u ABA ligi nije bio ozbiljno ugrožen. Štaviše, u sezoni 15/16, Mega je igrala finale. U polufinalu su izbacili Budućnost sa 2-0 ali u finalu su poraženi od Zvezde sa 3-0.

Što se tiče Srbije, nemaju finale još u ligi ali su u Kupu imali sjajnih rezultata. Vezali su tri finala u periodu od 2014. pa do 2016. godine. U prvom finalu protiv Zvezde, Jokić je promašio šut za pobjedu. Naredne godine opet su poraženi od Zvezde i opet su pružili sjajan otpor. Da je treća sreća najveća, dokazalo se i sa Megom. Iz trećeg pokušaja došli su do titule jer su 2016. savladali Partizan u finalu Kupa Radivoja Koraća.

Poslednje dvije sezone nisu možda bile najbolje. Za sezonu 16/17 ima i opravdanje. Igrali su FIBA Ligu Šampiona i dodatno su se tu trošili. Tada su izgubili par utakmica u ABA ligi samo radi putovanja i umora. Prošle sezone su bili svima neugodan rival ali rezultatski i nisu baš impresionirali. Imali su siguran nastup u ABA ligi pa u KLS-u nisu igrali ozbiljno. Milojević je doa šansu mlađim momcima i na kraju su ostali bez polufinala.

Međutim, start ove sezone nagovještava dosta dobrih stvari za Megu. Mnogi su im predviđali borbu za opstanak, kao što sam i ja ali su pokazali da vrijede mnogo. Dobili su Igokeu u gostima, dobili FMP kući a onda iznenadili i Cedevitu u gostima. Sada čak postaju i legitimni kandidat za plej of. Jeste možda sama rotacija tanja ali uvijek Miško može dovesti nekog iskusnijeg igrača ako zatreba. Sigurno će to i uraditi ako budu ovako nastavili i ako budu imali šansi za plej of.

No da ostavimo sad rezultate po strani. Mnogo bitnije je ono što Mega radi. Razvoj mladih igrača su doveli do perfekcije. Sada i talentovani stranci radije dolaze u Megu nego da budu u svojim državama. Mega i Milojević na pravi način spremaju igrače za NBA. Naravno, neće tamo završiti svi ali najbolji hoće. Milojević pušta igračima da igraju sa dosta slobode, traži brzu igru i dosta radi sa njima na agresivnosti na svim dijelovima terena. Takav rad je optimalan da bi momci bili spremni na pravi način igrati u NBA ligi jednog dana.

Nikola Jokić je bio debeljko iz Sombora. Sam je priznao da je poslije svakog treninga jeo burek i pio kolu što je katastrofa za košarkaša. Miško je prepoznao potencijal u njeu a Milojević ga je doveo u red. Genijalnost Jokića iskoristio je na pravi način. I sam Milojević bio je igrač sa visokim IQ a po poziciji je igrao ono što i Jokić. Mnoge finte koje Jokić koristi u NBA danas, naučio je upravo od Dejana Milojevića. Slušajući Milojevića, na jednom treningu Jokić je ''namagarčio'' Novicu Veličkovića.  Veličković je poslije priznao da je tada poludio ali da mladi Jokić nije ostao dužan i da je bukvalno bio spreman da se potuče. Drskost, učenje od Milojevića i prirodni talenat, doveli su Jokića do toga da bude jedan od najboljih mladih igrača u NBA ligi trenutno. 

Iako je Jokić najbolji primjer Meginog rada, nije jedini koji je iz Mege otišao u NBA. Otišao je i Ivica Zubac mada tu je bilo svega i svačega. Nije on mnogo igrao u Megi. Igrao je samo KLS  u sezzoni 15/16. Cibona mu je bila dužna nekih par hiljada evra i dobio je raskid ugovora. Eto radi par hiljada evra, Cibona je ostala bez 680 hiljada dolara. Te pare dobila je Mega kada je Zubac izabran na Draftu. Takiođe, iz Mege u NBA otišao je i Timi Luvavu. Timi je bio maestralan u sezoni 15/16 i na kraju je završio u Filadelfiji, gdje je i dan danas. Pored njih, na Draftu su birani još i Dangubić, Micić i Jaramaz dok su bili članovi Mege ali sva trojica su kasnije imali problema sa povredama i bar trenutno su ostali bez NBA.

Takođe, znamo i za slučaj Radeta Zagorca. On je takođe izabran na Draftu. Imao je čak i garantovan ugovor u Memfisu ali je na kraju ostao bez svega i faktički mu je propala cijela prošla sezona. Sada je u Partizanu i vidjećemo da li će se ikada vratiti na pravi put. No činjenica je da je i on igrač Mege koji je na Draftu izabran.

No nije Mega samo slala igrače u NBA. Mnogima je služila i za oživljavanje karijere. Bobi Marjanović je bio u rapidnom padu. Dolaskom u Megu kreće njegov uspon. Sjajno je radio sa njim Milojević pa je Bobi kasnije preko Zvezde došao do NBA lige. Danilo Nikolić i  Nikola Ivanović bili su nepoželjni u Budućnosti i nikako nisu dobijali pravu šansu. U sezoni 15/16 prosto su eksplodirali u Megi i na kraju su došli do inostranih angažmana. Prošle sezone su se vratili u Podgoricu gdje su i sada ali svega toga ne bi bilo da nije bilo Mege i Milojevića.

Takođe, i u sadašnjem rosteru ima nekih igrača koji su NBA potencijali. Prije svih to je naravno Goga Bitadze. Atletski izuzetno moćan igrač iako ima svega 19 godina. Sjajan u skoku, ima odličan osjećaj za blok, šuterski napreduje i počeo je da šutira i trojke. Bila je opcija da i prošle sezone ode na Draft ali je procijenjeno da je bolje sačekati. Naredni Draft neće biti prejak pa postoji šansa da Goga bude među prvih 20 pikova čak.

Od ostalih moaka, valja napomenuti Kostju Mušidija i Arona Mokoku. Mokoka je mladi Francuz koji je stigao iz Gravelina a takođe se govori da je NBA potenijal i da bi mogao završiti u najjačoj ligi svijeta. Mušidi je veoma talentovan ali je imao nekih povreda u prošlosti i često zna da srlja. Međutim, i on je potencijalna opcija za NBA. Tu je i talentovani centar Fili Stanić ali vidjećemo u kom smjeru će se njegova karijera razvijati.

Treba napomenuti da je tu i Ognjen Čarapić. Momak koji naprosto nije imao sreće sa povredama, eksplodirao je u meču sa Cedevitom. Raduju te njegove partije i svi se nadamo da su povrede konačno iza njega i da će imati dobru sezonu. On nema kvaliteta za NBA ali svakako da može napraviti dobru evropsku karijeru. Slična situacija je i sa Andrijom Marjanovićem, koji se vratio iz Barselone prošle sezone. Sada dobija sve više prostora a ruku na srce i igra sve bolje i bolje. Dolazak u Megu, bila je prava stvar za njega. Ne smijemo zaboraviti da je tu i Nikola Mišković, MVP u18 Eurobasketa prošle godine. Ostaje da se vidi u kom smjeru će se on razvijati.

Mega je definitivno klub koji vrijedi pratiti. Dejan Milojević svo svoje znanje koje ima, prenosi na svoje igrčae na fenomenalan način. Mladi igrači se razvijaju, rezultati su dobri a povremeno naprave neki ''bum'' kao što je bila titula u Kupu Koraća ili finale ABA lige. Kako su krenuli ove sezone, možda bude opet neki ''bum''.

Foto: ABA liga


22 .kolo ABA liga
Krka 62 : 59 Petrol Olimpija
Cedevita 94 : 80 Mornar
FMP 73 : 72 Partizan NIS
Igokea 100 : 82 Zadar
Crvena zvezda MTS 100 : 76 Mega Bemax
Budućnost VOLI 91 : 82 Cibona
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 22 21 1 43
2 Cedevita 22 16 6 38
3 Budućnost VOLI 22 16 6 38
4 Partizan NIS 22 14 8 36
5 FMP 22 10 12 32
6 Mega Bemax 22 10 12 32
7 Cibona 22 9 13 31
8 Igokea 22 8 14 30
9 Mornar 22 8 14 30
10 Zadar 22 7 15 29
11 Krka 22 7 15 29
12 Petrol Olimpija 22 6 16 28