XS
SM
MD
LG

Bajić idealan kandidat za klupu BiH

Jedna od gorućih tema u Bosni i Hercegovini jeste pitanje ko će biti novi selektor košarkaške reprezentacije. Jasno je da Repeša neće ostati selektor ali se još nasljednik ne zna. Dosta imena je u opticaju. Jedno vrijeme najaktuelniji je bio Vedran Bosnić a poslednjih dana sve više se govori da bi Dragan Bajić mogao biti novi selektor.

Dragan Bajić bio je kandidat za selektora pred kvalifikacije za Eurobasket 2017. godine. U uži izbor ušli su Damir Mulaomerović i Bajić. Iako su i rezultati i znanje bili na strani Bajića, određeni lobiji izgurali su izbor Mulaomerovića. Na kraju je sve to neslavno završilo i BiH je ostala bez Eurobasketa. Sada se ponovo govori o Bajiću kao jednom od ozbiljnijih kandidata a da u svemu tome postoji istine, potvrdio je u jednom intervjuu i sam Bajić. Obavio je razgovore sa čelnicima saveza i bar po njegovoj priči sam je zadovoljan kako su ti razgovori prošli.

Ako u KS BiH ima i gram pameti, Dragan Bajić će biti novi selektor. Mnogo prednosti ima da bude izabran na mjesto selektora. Prvo, iza sebe ima sjajne rezultate. Sa Igokeom je radio čuda. Prvi i peti u regularnom dijelu ABA lige, osvojio tri titule prvaka BiH i četiri Kupa BiH sa Igokeom. Dokazao se i u inostranstvu jer je vodeći bugarski Černo More osvojio Kup Bugarske, što je ovom timu bio prvi trofej nakon 15 godina.

Drugo, Dragan Bajić je već imao iskustvo u reprezentaciji jer je vodio juniorsku reprezentaciju. Dosta momaka koji su sada u reprezentaciji, igrali su tada kod Bajića u juniorskoj reprezentaciji. Edin Atić bio je van radara reprezentacije dok ga Bajić nije pozvao a Atić je vodio reprezeentaciju do polufinala na u20 Eurobasketu 2015. godine. 

Treće, BiH je sada pred velikom smjenom generacija. Ostali su skoro pa sigurno bez Mundobasketa i u preostala četiri meča kvalifikacija, treba dati šansu mladim igračima. Upravo idealan za takvo nešto jeste ćovjek koji je već radio sa nekim od momaka koji su sada u reprezentaciji a i zna dobro procijeniti mlade igrače i ne boji se pružiti im šansu.

Četvrto, Bajić najbolje poznaje situaciju u ligi Bosne i Hercegovine. Vedran Bosnić, jedan od kandidata za selektora, dobar je stručnjak ali godinama radi u Švedskoj i nema uvid u igre mladih igrača u ligi BiH. Bajić zna kako tu stvari stoje. Zna ko ima kvaliteta za A selekciju i zna ko su potencijali. Godinama je dominirao u toj ligi a i danas kada je bez posla, redovno prati dešavanja u ligi BiJ.

Peto, sledeći selektor treba biti neko ko će se par godina zadržati na toj poziciji. Jednostavno, vrijeme je za smjenu generacija a za neke prave rezultate treba da prođe određeno vrijeme. Bukvalno, pred BiH je proces sličan onom kojeg je Filadelfija prošla. Za takvo nešto idealan je neki mlađi trener ali sa dosta iskustva iza sebe. I opet je Bajić kao trener koji ima 45 godina i rezultate iza sebe, idealan kandidat za klupu ''Zmajeva''.

I mogli bi mi nabrajati prednosti Dragana Bajića u odnosu na ostale kandidate ali ovde ćemo stati. Ako prilikom odluke o postavljanju selektora bude odlučivao zdrav razum, novi selektor će biti Bajić. No poučeni ranijim iskustvima, mislimo da se opet neće izabrati najbolji kandidat Bajić jer za mnoge u Sarajevu i okolini ''Dodikov trener''.

Zato što se politički biraju i selektori, zato BiH i nema rezultata. Nadamo se da će Teletović i ljudi iz saveza ovaj put ostaviti politiku po strani i da će Dragan Bajić biti novi selektor jer je to potez kojim košarkaška reprezentacija BiH dobija stabilne temelje za budućnost.

Foto: ABA liga