XS
SM
MD
LG
23.06.2017 radiofoca.com

Planinari idu na Maglić

Tradicionalni 24. Vidovdanski uspon na Maglić, najviši vrh BiH, u organizaciji Planinarskog društva „Zelengora“ iz Foče, počeo je danas kada je veliki broj planinara kako iz Foče tako i iz Srbije i ostalih gradova BiH sa gradskog trga u Foči uputio se prema Prijevoru i Trnovačkom jezeru. Sa ove dvije destinacije sutra će se krenuti prema Magliću.

Darko Marković, član Planinarskog društva „Zanatlije“ iz Novog Sada i prošle godine bio je učenik Vidovdanskog pohoda na Maglić, a ove godine sa sobom je poveo i prijatelje. Oduševljen je prirodom i očekuje dobar provod:

„Bio sam prošle godine, došao sam i sada i poveo i prijateljе. Naredne godine će nas doći dosta više. Ovde je prelijepo i uvijek se lijep

provedemo“, kaže Marković.

maglic1

I Miroslav Todorović, član Planinarskog društva Avala iz Beograda prilikom prvog boravka na Magliću oduševio se prirodom ovog kraja. Fasciniran gorostasima koji okružuju Trnovačko jezero odlučio je ponovo da dođe i posjeti ovaj dragulj prirode:

„Ovo mi je drugi put da se penjem na Maglić. Uspon nije težak, a prilikom boravka na Trnovačkom jezeru uvijek nam bude prelijepo“, rekao je Todorović.

maglic11

Todorović će sa jednom ekipom planinara na Maglić da se penje sa Trnovačkog jezera, dok će druga grupa planinara biti smještena u baznom kampu Prijevor, odakle će u pohod na najviši vrh BiH. Sekretar Planinarskog društva „Zelengora“ Dejan Lučić ističe da je na Trnovačkom jezeru obezbijeđen prostor za posjetioce koji su došli u organizaciji fočanskog društva:

„Bazni kampovi su na Prijevoru i Trnovačkom jezeru. Na jezeru je označeno mjesto za PD Zelengoru, gdje će planinari dobiti sve informacije, promotivni materijal, zahvalnice, a obezbijeđena je i medicinska pomoć“, rekao je Lučić.

I ove godine na obronke najvećeg vrha naše zemlje uputio se jedan od najstarijih članova PD Zelengora, Miladin Starović. Sjeća se ranijih vremena kada je u Društvu bilo aktivno mnogo više mladih. Kako kaže, sada je internet uradio svoje pa niko ne izlazi u prirodu:

„Ranije smo često išli na Maglić. Ja sam se popeo na naš najviši vrh više od 70 puta. Sada je internet učinio svoje, mladi sve manje izlaze u prirodu. Naše Planinarsko društvo ranije je brojalo više od 750 članova, danas ih je manje od stotinu“, rekao je Starović.

Turistička organizacija opštine Foča na Prijevoru je dočekala planinare a tim putem predstavljeni su domaći proizvodi i promotivni materijal turističkih potencijala naše opštine. Od prošle godine lokalitetom Trnovačkog jezera upravlja Regionalni park prirode „Piva“ iz Plužina, te su svi posjetioci dužni platiti ulaz na jezero, a novčane naknade plaćaju se i za postavljanje šatora, kao i za loženje vatr