XS
SM
MD
LG
13.02.2017 mojahercegovina.com

Maksim ide na vrhove Evrope

Član hercegnovske NVO “Orjen Autdor” (Orjen Outdoor), Maksim Stolica, osvajanjem  najvišeg vrha Evrope, Elbru sa, na 5642 metara nadmorske visine, započeo je životnu misiju “Seven Samits” koja podrazumijeva uspon na sve najveće vrhove kontinenata, a već u srijedu, 15. februara, sprema se na novi pohod.

Cilj su Alpi, odnosno najviši vrh Austrije Grosglokner na 3798 mnv, koji predstavlja jedan od tehnički najzahtjevnijih i najopasnijih uspona i u ljetnim uslovima. Veoma malo planinara iz cijelog svijeta se osmjelilo na taj poduhvat u zi mskim uslovima, piše Radio Jadran.

Planina Glokner se prostire na zapadu Austrije na granici istočnog Tirola i Koruške. Ima oblik piramide i dva vrha – veći Grosglokner (3798 m) i manji Kleinglokner (3770 m), koji su odvojeni sedlom po imenu Gloknerskarte, što je ujedno i najopasniji i najizloženiji dio uspona na vrh.

Pobjednički tim se ne mijenja, tako da i na ovaj pohod Maksim kreće sa  penjačkim partnerom Lazarom Badanjcem iz Dubrovnika. Naime, ekipa kreće u nedjelju veče iz Herceg Novog  i planiraju da u Austriji budu u ranim jutarnjim časovima u ponedjeljak – navode iz Orjen Autdora.

Momci nose veliku količinu opreme, jer ih čeka miks leda i stijene, a sa vrha se moraju, bukvalno, cijelom dužinom spustiti niz konop. Misiju čini još težom niska temperatura koja dostiže i do -30 stepeni Celzijusa.

U utorak ujutru kreću preko ledničkih pukotina do same stijene pred vrh i spavaće u šatorima na oko 3500 mnv. U srijedu je ključni dan i ekipa se nada lijepom vremenu.

– Očekujemo da će se toku dana zavijori zastava Orjen Autdoraa u rukama našeg Maksima Stolice, na najvišem vrhu Austrije. U petak veče očekujemo povratak. Zahvalnost za simboličnu, ali pomoć koja puno znači, dugujemo preduzeću ‘Vodovod i kanalizacija’ koji je pomogao u gorivu za put – poručuju iz ove NVO.

Inače, Maksim Stolica je rodom iz Bileće.