XS
SM
MD
LG

Čuvaj se svete Terzine čete

Odbojkašice Srbije i Holandije danas u 17 časova igraju finale Evropskog prvenstva u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu.

Foto: cev.lu

Pod komandom selektora Zorana Terzića tim Srbije dosad je igrao dvaput finale ovog takmičenja. Prvi put su Italijanke bile bolje, a drugi put nakon velike drame halom „Pionir“ u Beogradu se na kraju pjevala himna „Bože pravde“. Nijemice se pale poslije borbe u pet setova, a MVP je bila Jovana Brakočević. Nakon današnje utakmice velike su šanse da će titulu najkorisnije odbojkašice na turniru ići u ruke dvadesetogodišnje, Bilećanke, Tijane Bošković. Predvodnik ekipe i djevojka koja je do sada bila MVP Evropskog juniorskog prvenstva (2014. godine), MVP i najbolji korektor svjetskog klupskog prvenstva 2016. godine, a tada je proglašena za najbolju odbojkašicu u Srbiji. U tekućoj godini bila je najbolji korektor u turskoj ligi, svjetskom klupskom prvenstvu i Gran priju, a na ovom šampionatu je „noćna mora“ za protivnike. U prvom meču sa Češkom dvocifren učinak je imala nakon prvog seta, dok je protiv Turske u polufinalu osvojila 23 poena. Veoma značajno za srpski tim je i sve bolja igra Brankice Mihajlović, koja se diže iz meča u meč, a protiv Turkinja je odigrala sjajan meč.

Sa druge strane timu Azerbejdžana u polufinalu nije pomoglo ni 38 poena Rahimove, jer je perfektan meč odigrala Ane Buijs sa osvojena 33 poena, a Loneke Sloetjes je imala učinak od 25 poena. I dok se zna koje četiri odbojkašice će voditi borbu po broju poena, ogroman značaj će imati Bojana Živković s jedne i Laura Dijkema s druge strane. Po statistici Holanđanka je trenutno za nijansu bolji tehničar na ovom šampionatu, ali treba znati da su one odigrale i jedan duel više. Holanđanke će takođe veliku pažnju obratiti na srpske srednjake, prije svega Stefanu Veljković koja je osvojila 14 poena u prethodnom meču ovih reprezentacija u grupnoj fazi. Tada je tim Džejmija Morisona vodio tokom cijelog prvog seta i u pojedinim trenucima imao i +4, ali srpske odbojkašice su to preokrenule i bez izgubljenog seta stigle do pobjede. Inače tim Zorana Terzića do finala je izgubio samo jedan set i to prvi u duelu sa Belgijom, iako su vodili sa 24:22, Belgijanke su serijom 4:0 osvojile taj dio igre.

Što se tiče same statistike Holandija je u šest odigranih mečeva osvojila 231 od 414 poena, dok je Srbija na svom kontu ima 180 od 328 poena. Srpske odbojkašice su napravile čak deset as poena više i  imaju za nijansu bolji procenat poena osvojenih blokom. Takođe olimpijske vicešampionke su bolje u napadu i prijemu, a Holandiji prednost u odnosu na prvi meč može biti povratak Robin de Krujf. S druge strane Milena Rašić je zbog povrede igrala samo par poena na prvenstvu, ali se to nije osjetilo u igri srpskog tima.

Put do finala:

Srbija – Češka 3:0

  • Holandija 3:0
  • Belgija 3:1
  • Bjelorusija 3:0
  • Turska 3:0

Holandija – Belgija 3:1

  • Srbija 0:3
  • Češka 3:1
  • Hrvatska 3:0
  • Italija 3:0
  • Azerbejdžan 3:2