XS
SM
MD
LG

Aleksića čeka kazna

Senzacija na Koševu. Podvig fudbalera Krupe. Fudbalska lekcija velikanu. David pobedio Golijata. Mala Krupa srušila veliko Sarajevo...
Ovo su samo neke od konstatacija posle veličanstvene pobede (3:2) fudbalera Krupe protiv nekadašnjeg jugoslovenskog velikana. Niko ne reče – fudbalska stvarnost u BiH?!

Istorijska pobeda premijerligaša iz banjalučke mesne zajednice Krupa na Vrbasu na olimpijskom zdanju u Sarajevu ostaće upisana zlatnim slovima u istoriji kolektiva iz kanjona Vrbasa i tako prenesena na buduće klupske generacije kluba koji po svemu mnogima može da bude pozitivan primer.
Dan pre velikog trijumfa za koji mnogi bolji poznavaoci prilika u fudbalu BiH kažu da nije iznenađenje opraštali smo se, zauvek, sa septembrom 2017. godine. U banjalučkoj ulici Majke Jugovića jutarnje obaveze, žitelji Grada na Vrbasu po prohladnom, ali sunčanom jutru izvršavali su porodične obaveze. Imali smo slučajni susret sa dvojicom, ispostaviće se sutradan, junaka pobede Krupe u Sarajevu.

Strelac trećeg gola Radosav Aleksić i njegov asistent iz slobodnog udarca Zoran Milutinović privatnim automobilom otputovali su za Krupu na Vrbasu, a potom produžili za Sarajevo.

-Idemo oslabljeni, nema nam ni Koljića ni Fajića, Redžić odavno nije u kombinaciji, ali pokušaćemo da iznenadimo Sarajevo koje je apsolutni favorit.

U fudbalu je sve moguće, pa tako i to da se sa Koševa vratimo i neporaženi, što bi za nas bio veliki uspeh – rekao je pre puta za Sarajevo štoper Krupe Radosav Aleksić.

Iz automobila nam je, pri razgovoru mahnuo iskusni vezista Zoran Milutinović, a na pitanje hoće li biti golova, odgovorio je:

-Nadam se da hoće, u mreži domaćina. Putujemo rasterećeno, pa šta bude!

Igrao se 84. minut, na semaforu olimpijskog zdanja  je stajalo: Sarajevo – Krupa 2:2. Samo četiri minuta ranije rezultat je glasio 1:1. Štoper Aleksić je jedini otišao u šesnaesterac protivnika čekajući izvođenje slobodnog udarca na 40 metara od gola sa desne strane, Milutinović je namestio loptu i pogodio u glavu svog defanzivca, a ovaj mrežu nemoćnog Bojana Pavlovića koji je paradom samo ulepšao pobednički pogodak Krupe. Nastalo je neopisivo slavlje i erupcija oduševljenja u taboru Krupe, ali i nacionalističko i šovinističko divljanje „Hordi zla“.

-Da mi je neko pričao... Ma ne, ovo me podseća na san, suviše je lepo da bi bila istina. A jeste! U naletu smo i šteta je što moramo na prvenstvenu pauzu sada kada nas čekaju tri domaće utakmice protiv Širokog Brijega, Radnika i Viteza. Verujemo da ćemo nastaviti u istom ritmu i posle pauze – rekao je po povratku Radosav Aleksić.

Dati Sarajevu tri gola na njegovom igralištu nije lako, to mogu samo veliki. A rezultate čini i pozitivna atmosfera koja je zaštitni znak svih u taboru Krupe. To otkriva i izjava šefa stručnog štaba Slobodana Starčevića koji je duhovito prokomentarisao:
 

-Radosav Aleksić će biti kažnjen zbog kršenja klupske discipline i nepoštovanja trenera. Njegov prevashodni zadatak je bio da čuva naš gol, a nikako da ide u protivnički šesnaesterac, pogotovo da daje gol Sarajevu i ne sluša šta mu se kaže u svlačionici. To je nedopustivo u ozbiljnim klubovima kakav je naš! Zato će snositi sankcije.

I dok u vedroj atmosferi Krupljani čekaju nove prvenstvene obaveze Nikola Dujaković se odazvao pozivu selektoru mlade reprezentacije BiH Vinku Marinoviću. Zoran Milutinović posle sve „bure“ najavljene od strane trenera Starčevića zbog „neposlušnog Aleksića“ tiho konstatuje:
 

-Dobro sam prošao, mogao je trener i mene da kazni zato što sam nabacio loptu Aleksiću. Valjda se neće setiti toga...

FK Krupa nije samo čudo iz kanjona Vrbasa već i leglo fudbalskog humora koji bi mogao da posluži i holivudskim scenaristima... Piše: Slavko  Basa ra / Sportski žurnal 

Balaban imao predosećaj

U nedelju ujutro, na dan utakmice, direktor Krupe Miroslav Balaban imao je predosećaj da će njegov klub na Koševu ostvariti dobar rezultat. Pre polaska za Sarajevo gde će ostati narednih desetak dana na seminaru za UEFA profi licencu je istakao:

-Imam neki osećaj da bi danas moglo biti dobro, iako nećemo igrati sa klasičnim centarforom Stefan Barić bi mogao da unese pometnju u redove protivnika. Možda zbunimo Sarajevo niskom postavom, još ako spustimo loptu na zemlju... Ma rasterećeni smo, pa šta bude, kada je čovek opušten i nije zabrinut sve je mnogo lakše. A mi smo svoj cilj do Sarajeva ispunili, posle Koševa imamo tri domaće utakmice u kojima rešavamo svoju sudbinu...

Dobar osećaj nije prevario popularnog Bambija...

Rade Aleksić


Zvijezda 09 3 : 2 Tuzla City
Igman 0 : 0 GOŠK
Željezničar 1 : 0 Široki Brijeg
Borac 1 : 0 Posušje
Zrinjski 4 : 3 Sarajevo
Velež 1 : 0 Sloga
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 28 20 6 2 66
2 Zrinjski 28 19 4 5 61
3 Velež 28 13 10 5 49
4 Sarajevo (-3) 28 13 6 9 42
5 Posušje 28 11 8 9 41
6 Sloga 28 12 2 14 38
7 Široki Brijeg 28 10 5 13 35
8 GOŠK 28 8 8 12 32
9 Željezničar 28 9 3 16 30
10 Igman 28 8 4 16 28
11 Tuzla City 28 7 6 15 27
12 Zvijezda 09 28 6 2 20 20