XS
SM
MD
LG

Trkulja golman budućnosti

 

Da li je banjalučki Borac dobio golmana za budućnost, na duži period?

Ovo pitanje, kao logično, postavlja se nakon što je mladi čuvar mreže Nemanja Trkulja, omladinski reprezentativac Republike Srpske i BiH prvi put u ovoj sezoni u prvenstvu stao na gol crveno-plavih, počeo od prvog minuta. Zahvaljujući hrabrosti, koja sa sobom uvek nosi određeni rizik, trofejnog i dokazanog stručnjaka Zorana Milinkovića mlađani Nemanja Trkulja je protiv tuzlanske Slobode (1:0) dobio prednost u odnosu na veterana Asmira Avdukića (37) i u potpunosti opravdao poverenje i očekivanja. Bio je nesavladiva prepreka za napadače Slobode.

U nekoliko navrata sjajno je intervenisao spasivši sigurne pogotke, doprinoseći tako minimalnoj, ali zasluženoj i kao suvo zlato dragocenoj pobedi protiv neugodne ekipe iz „grada soli“ koja je u Banjaluku stigla da se nadigrava. Trkulja je pokazao sav svoj raskošni talenat i reprezentativni kvalitet, a meč protiv Slobode je možda i otkrio da je do sada, nezasluženo i neargumentovano, držan u zapećku, na klupi pored golmana čija karijera je na zalasku. Morao je da dobije i ranije šansu, međutim za prave vrednosti nikada nije kasno.

-Moje je da vredno radim, treniram i čekam svoju priliku. Nadam se da sam ovu ukazanu protiv Tuzlaka iskoristio na najbolji mogući način. Najvažnije je da smo trijumfovali, osvojili tri boda protiv jako neugodnog protivnika koji je bio u naletu posle promene trenera. Obradovali smo naše navijače i mnogo mirnije otišli na prvenstvenu pauzu. Postigli smo gol na vreme i nismo bili u tolikom grču zbog moranja, na kraju je sve ispalo kako treba i srećni smo zbog toga – istakao je perspektivni golman Borca Nemanja Trkulja.

Taletovani čuvar mreže je rođen u Gradišci 1. januara 1996. godine, prošao je kroz sve omladinske selekcije Kozare, branio u reprezentaciji Repu blike Srpske i BiH, jedan je od kamena temeljaca na kojima Borac treba da gradi svoj igračku budućnost, zajedno sa Predragom Zekanovićem, Vlada nom, i Ilijom Danilovićem, Milošem Čudićem, Milošem Kukićem, Slavišom Maksimovićem i momcima koji nadolaze iz omladinskog pogona velikana sa Trga Republike Srpske.

Za golmana Trkulju nema odmora jer se nalazi na spisku selektora mlade reprezentacije BiH Vinka Marinovića koju u sledeći utorak u Zenici očekuje kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo protiv Portugalije.

-Svaki poziv u reprezentaciju je veliko priznanje za igrača, ali i klub iz kojeg dolazi. Radujem se svakom reprezentativnom okupljanju i nadam se da ćemo se snažno suprostaviti reprezentativcima Portugalije koji su favoriti, ali predaje nema. Ovaj poziv u reprezentaciju za mene je dodatni motiv u narednom periodu da budem još bolji i angažovaniji  radu – rekao je Trkulja, nova startna „jedinica“ banjalučkog premijerligaša.

Naravno, velike zasluge za podmlađivanje ekipe u jeku takmičarske sezone pripadaju i trenerskom vizionaru Zoranu Milinkoviću. Otkako je stigao u Grad na Vrbasu, bez lažne emocije i grube obaveze, što je u fudbalu preduslov za uspeh, okrenuo se klupskoj perspektivi pa je tako na debiju u Širokom Brijegu na klupi imao šestoricu igrača do 21 godine u zapisniku, na poslednja dva susreta protiv Krupe i Slobode bilo je po pet takvih igrača.
Naravno da je svako tumbanje u toku prvenstva mač sa dve oštrice, međutim najbitnije je da Milinković ima podršku čelnih ljudi kluba u svojim zamislima razmrdavanja ekipe koja je ove jeseni imala dosta oscilacija, a krasila je letargija. Svaki „rez“ je bolan, ali se lakše podnosi ukoliko u budućnosti životu donosi ozdravljenje, a fudbalu bolje rezultate. Milinkovićje mladalački zanos postavio ispred šablonskog iskustva što mogu samo retki i odvažni, u prvom redu hrabri treneri.

Susret protiv Slobode pokazao je da mladi igrači Borca imaju potencijal, klub je prvi put ove jeseni startovao sa trojicom fudbalera do 21 godine u utakmici koja je za Banjalučane bila pitanje života i smrti. Milinković je prepoznao to, gurnuo ih „u vatru“ i nije pogrešio, Borac je pored bodova dobio nove adute koji će uz iskusnije Gorana Galešića, Petra Kunića, Aleksandra Radulovića, Sinišu Dujakovića... stasavati i činiti okosnicu crveno-plave budućnosti.

 

Za sve u životu, pogotovo u fudbalu, potrebno je vreme, nijedan proces se ne događa preko noći... Piše:Slavko Basara, Sportski žurnal 


Poziv i za Danilovića

Pored golmana Nemanje Trkulje poziv od selektora „Zmajića“ Vinka Marinovića za utakmicu protiv Portugalije dobio je i vezista Vladan Danilović, standardni prvotimac Banjalučana.

-Posle pobede protiv Slobode mnogo lepše će proteći i ova reprezentativna akcija. Vratili smo samopouzdanje, popravili atmosferu i naja vili bolje dane. U finišu jeseni nastojaćemo da osvojimo što više bodova kako bi napravili dobre pretpostavke za proleće u kojem će se dešavati rasplet. Borac ima kvalitet za plej-of – optimističan je plavokosi graditelj igre crveo-plavih.

Nemanja Trkulja


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8