XS
SM
MD
LG

U Sarajevu ne žele srpske stručnjake: Antić dočekan "na nož"

Čim se pojavi neko od srpskih stručnjaka kao kandidat za selektorsku ili funkciju stručnog štaba u reprezentaciji BiH ili jednom od sarajevskih klubova, kao po nalogu, krene prevrtanje prošlosti i diskreditacija na najmučkiji način, poziv na linč i sprečavanje realizacije dogovora.

Tako je Radomir Antić, jedini trener na svetu koji je radio u Real Madridu, Barseloni i Atletiko Madridu, te Srbiju 2010. godine odveo na Svetsko prvenstvo, kao potencijalni kandidat za naslednika Mehmeda Baždarevića dočekan „na nož“ od strane pojedinih sarajevskih medija bliskih predsedniku Fudbalskog saveza BiH Elvedinu Begiću.

Na ružan, neprofesionalan i nesportski način usledila je diskreditacija iskusnog stručnjaka koji je sam izjavio da ga klupa „Zmajeva“ ne interesuje:

-U ovom trenutku ne razmišljam o preuzimanju bilo koje reprezentacije, tako ni BiH. Posvećen sam nekim drugim stvarima!

Ipak, fudbal u BiH ne može da bude izuzet od politike, pa su tako portali lojalni Begiću i njegovoj političkoj opciji (predsednik FS BiH je blizak saradnik Bakira Izetbegovića, člana Predsedništva BiH i lidera SDA) podsetili javnost „dejtonske zemlje“ kako je Radomir Antić u Španiji braneći prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića španskog novinara na jednoj televiziji nazvao nacionalistom i fašistom, za šta je platio novčanu kaznu.

Kakve to veze ima s fudbalom i stručnim kvalitetima Radomira Antića?

Antić je unapred eliminisan zato što dolazi iz Srbije, a zanimljivo je da Srbin nikada do sada nije bio selektor BiH. Neće ni sada, po svemu sudeći, posle neuspelih kvalifikacija za SP u Rusiji. Tako je i 2014. godine, na identičan način, diskreditovan i Ljupko Petrović koji je trebalo da bude trener FK Sarajevo, ali ga je u tome sprečila slika sa Željkom Ražnatovićem Arkanom objavljena s tim ciljem. Zanimljivo je da tim istim portalima ne smetaju optuženi ratni zločinci iz Federacije BiH koji se nalaze u forumima fudbalske porodice.

U fudbalskom Sarajevu sve je ispolitizovano, unapred isplanirano i dogovoreno na raznim sastancima iza zavese, a onda se u javnosti namerno iskrivljuju stvari i sve navodi na pogrešne puteve. Tako je bilo pri izboru svakog selektora do sad, pa ni ovaj put neće biti drugačije. O tome je najbolje sve rekao istaknuti hrvatski stručnjak Igor Štimac koji je „šahovničare“ odveo na Mondijal u Brazil 2014. godine, pre tri godine je takođe bio kandidat za selektora BiH:

-Mislim da je BiH mamac za svakog ozbiljnog trenera. Međutim, prošli put, pre tri godine sam vrlo ozbiljno prezentovao svoj program nadležnoj komisiji. Ali, mislim da je tu previše politike, a premalo onog fudbalskog. Nemam nameru opet da dajem svoju kandidaturu, ljudi su isti u Savezu, pa neka vide... Jesam za razgovor, to ne izbegavam, ali ne želim ulaziti u kontekst politizacije, da ponovo idem u priču sa petnaestak kandidata, a unapred se zna ko će da bude izabran. Više sam za priču i ozbiljan fudbalski razgovor.

Ukoliko se pogledaju svi aspekti koji će odlučivati o budućem selektoru BiH u prvom redu mnogo toga će da zavisi od prazne kasne Saveza. Osim toga potreban je trener koji dobro poznaje prilike, kako u Savezu, tako i Premijer ligi BiH, tako da u ovoj situaciji imena poput Mehe Kodre, Roberta Prosinečkog, Faruka Hadžibegića, Sergeja Barbareza...otpadaju, a u prvi plan izbijaju „domaći“ stručnjaci kao što su Amar Osim, Blaž Slišković i Borče Sredojević. Njih trojica su i najbliži logičnom raspletu, pogotovo Amar Osim koji, za razliku od Sliškovića i Sredojevića, nije imao priliku da radi  „A“ tim BiH.

Sednica Izvršnog odbora FS BiH na kojoj će se razgovarati na ovu temu, u prvom redu o Mehmedu Baždareviću, biće održana u četvrtak, 19. oktobra. Po svemu sudeći o Mešinom nasledniku će se ozbiljno raspravljati i odlučivati, kao po tradiciji, tek u decembru. Sledeće zvanično takmičenje koje očekuje „Zmajeve“ je novoformirani Kup nacija koji počinje tek 6. septembra iduće godine.

Slavko BASARA/Sportski žurnal

Radomir Antić