XS
SM
MD
LG

Kovačević za Muslina

Dojučerašnji selektor fudbalske reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin, koji je posle osam godina pauze odveo Orlove na Svetsko prvenstvo, a potom sporazumno raskinuo ugovor sa FSS, biće jedan od dvojice glavnih kandidata za klupu fudbalskog tima Bosne i Hercegovine.

Muslin će biti zvanično predložen od strane Fudbalskog saveza Republike Srpske za naslednika Mehmeda Baždarevića kojem je istekao ugovor i sa njim neće biti nastavljena saradnja posle dva neuspela kvalifikaciona ciklusa za EP u Francuskoj 2016. i SP u Rusiji 2018. godine.

Kako nezvanično saznajemo čelnici Fudbalskog saveza Republike Srpske juče su obavili telefonski razgovor sa Slavoljubom Muslinom koji je zaintere sovan za priču zvana reprezentacija BiH, a u narednim danima trebalo bi da budu definisani ostali detalji pod kojima bi uspešni stručnjak seo na klupu „Zmajeva“.

-Fudbalski savez Republike Srpske, kao ozbiljna institucija, će za zvaničnog kandidata za selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine predložiti Slavoljuba Muslina, stručnjaka koji je odveo Srbiju na Mondijal u Rusiji u jakoj grupi. Na ovaj način, predlogom, želimo da unapredimo fudbal BiH, ali i reprezentaciju koju očekujemo na završnici nekog od narednih velikih takmičenja. Po nama gospodin Slavoljub Muslin ima sve potrebne reference za ispunjavanje kandidature, a mi ćemo i pored ovoga predloga nastojati da tražimo najbolje i najkvalitetije rešenje, u interesu reprezentativnog fudbala i naš Savez će uvek biti za odabir najkvalitetijeg stručnjaka. Nadamo se da će naši sportski prijatelji iz federalne komponente imati razumevanje za predlog FS Republike Srpske i da će prihvatiti naše argumente – istakao je Mile Kovačević, predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Ovaj predlog FS Republike Srpske definitivo znači da kuća fudbala iz Banjaluke ni u jednom momentu ne razmišlja o Mehmedu Baždareviću i njegovom mogućem ostanku na klupi Zmajeva.
 

 -Stvari oko Mehmeda Baždarevića su jasne i potrebno je da tragamo za drugim rešenjima, kojima ćemo da unapredimo celokupnu situaciju i ambijent u reprezentaciji posle neodlaska na Svetsko prvenstvo u Rusiju. Fudbalski savez Republike Srpske se uvek zalagao za progre siju i najkvalitetnije rešenje, ponekad u tome i nismo uspevali jer imamo samo trećinu glasova u Izvršnom odboru od petnaest članova, a za izbor selektora je potrebno dvanaest ruku. Ono što je jasno da bez najmanje dva glasa iz Republike Srpske selektor ne može da bude izabran. Slavoljub Muslin je dokazao da zna da odvede jednu reprezentaciju na veliko takmičenje, a takav stručnjak je upravo potreban nama, u Fudbalskom savez BiH – precizirao je Mile Kovačević, koji je jedan od petorice srpskih članova Izvršnog odbora „krovnog“ Saveza „dejto nske zemlje“.

Sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj će se raspravljati o novom selektoru biće održana u četvrtak, 16. novembra u Zenici.
-Do tada imamo dovoljno vremena da kvalitetno spremimo naš predlog, sa svim činjenicama i argumentima, objašnjenjima i obrazloženji ma, zbog čega smo se odlučili baš za Slavoljuba Muslina kao našeg zvaničnog kadidata. Naravno, nismo isključivi i prihvatićemo svako bolje i kvalitetnije rešenje koje dođe sa bilo koje strane, u interesu uspeha reprezentacije. A interesuje nas samo ono najbolje – jasan je na kraju bio Mile Kovačević, predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Do zvanične kandidature Slavoljuba Muslina od strane Fudbalskog saveza Republike Srpske među potencijalnim naslednicima Mehmeda Baždarevića pominjala su se mnoga imena, a kao prvi favorit figurirao je Amar Osim, najtrofejniji domaći stručnjak koji je sa sarajevskim Željezničarom osvajao trofeje.

Da li će selektor BiH biti izabran baš 16. novembra i da li će to, po predlogu Republike Srpske, biti Slavoljub Muslin, ostaje da se vidi. 
                                                                                                                                                                       S. Basara / Sportski žurnal 

Meč Srpska – Srbija

Osvrnuo se Mile Kovačević i na utakmicu Republika Srpska – Srbija, u Banjaluci, o kojoj se već godinama priča, ali još uvek, iz raznoraznih okolnosti, nije odigrana.
-U Republici Srpskoj sanjamo taj dan, da se odigra utakmica revijalno-sportskog i humanitarog karaktera. Za ovu priču, koja je potekla od Fudbalskog saveza Srbije, izborili smo se kod naših sportskih prijatelja u Sarajevu, dali su nam jednoglasnu saglasnost za odigravanje utakmice. U poslednje vreme nemamo kontra informacija iz Fudbalskog saveza Srbije, ali se nadamo da ćemo taj naš san, ipak, jednog dana dosanjati. Učinićemo sve da taj meč bude odigran, međutim ništa više ne zavisi od FSRS i FS BiH, sve je u rukama FS Srbije, loptica je prebačena u to dvorište. Mi smo do sada razumeli da je bilo određenih pritisaka i teška situacija zbog Kosova, ali sada Fudbalski savez Srbije treba da završi tu priču sa UEFA i FIFA. To je put – rekao je Mile Kovačević.

Mile Kovačević, predsjednik FSRS


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8