XS
SM
MD
LG

Tucak: Srbiju možemo pobjediti kada god želimo

Vaterpolo reprezentacija Hrvatske ovog leta prekinula je dominaciju Srbije, pošto je posle nekoliko ubedljivih poraza uspela da pobedi selekciju Dejana Savića, u polufinalu Svetskog prvenstva u Budimpešti. Dva dana kasnije reprezentacija koju predvodi selektor Ivica Tucak bila je bolja i od domaće Mađarske, te je postala svetski šampion.

U intervjuu za Jutarnji.hr Tucak je istakao da je njegova selekcija u prethodnim duelima sa Srbijom mogla da odigra bolje, iako rezultat to ne pokazuje, te da on i njegovi igrači veruju da mogu Srbiju da pobede kad god požele.

Tucak će u decembru primiti nagradu FINA za najboljeg vaterpolo trenera sveta u ovoj godini. Ipak, kaže da neće „poleteti“.

– A, ne, ne. To je jedino što mogu odmah reći, čvrsto sam na zemlji – kaže Tucak i dodaje:

– Naravno, tu odmah moram istaknuti jedno. Hvala mojim igračima. Nije to nikakva kurtoazija, već bez njih ne bih bio ni u mogućnosti biti nominiran. Bez njih sam ja ništa. Pre svega igrači, a onda i moji saradnici, Vaterpolo savez. Nešto se ipak promenilo – ističe selektor Hrvatske i nastavlja:

– Ljudi su uvek očekivali, a sad će još i više, i sa punim pravom, očekivati opravdanje onog što smo napravili letos u Budimpešti. Moje prvo obraćanje igračima nakon SP u Mađarskoj, sada kada smo se nedavno okupili uoči zadarske utakmice sa Rusijom u Svetskoj ligi, bilo je baš u tom tonu. Rekao sam da imamo pravo da budemo srećni i ponosni na učinjeno za hrvatski vaterpolo, hrvatsku državu, naš sport uopšte, ali ne smemo da budemo i zadovoljni. Sreća i ponos da, zadovoljstvo nikako. Zadovoljstvo je zamka koja vas šalje u onu zonu uživanja u koju, kada upadnete, teško se izvučete, čak i kada želite jer nemate onog podsticaja. Čeka nas još mnogo posla. Ja sa hrvatskom reprezentacijom imam da obavim još mnogo toga, zaključno sa Olimpijskim igrama u Tokiju. Do Tokija će biti još mnogo takmičenja na kojima treba pokazati koliko smo kvalitetni, čvrsti, jaki. Protivnici će nas tek sada čekati još napetije, kao što smo mi svom snagom, srcem i željom hteli i uspeli da maknemo Srbiju sa trona. Sad smo mi ti koje će drugi hteti da maknu.

Hrvatska je sa Tuckom na kupi osvojila dva srebra, na Svetskom prvenstvu u Kazanju i Olimpijskim igrama u Riju, kao i bronzu na Svetskom šampionatu u Barseloni. Pred početak turnira u Budimpešti Tucak je rekao da njegova ekipa želi da skine Srbiju sa trona i da znaju kako će to da urade.

– Sećam se tog razgovora u Zagrebu dan pre puta. Govorio sam tada, a tako mislim i sada, one utakmice koje smo od Srba gubili u Kazanju, u Riju, u Beogradu, bile su pune detalja koji su mogli da odvedu utakmicu u sasvim drugačijem smeru. Olimpijsko finale u Riju je moglo otići na…. Znam da je to suludo govoriti kada izgubiš 11:7, ali zaista je moglo biti mnogo drugačije. U redu, ne bi mi možda dobili jer u tom trenutku još nismo zaslužili, ali nije trebalo onako da izgleda. Samo što u onom trenutku mi nismo toliko verovali. U sebe! Danas je drugačije. Biće još mnogo utakmica sa Srbijom, od kojih će jedna otići na njihovu, jedna na našu stranu, ali igrači i ja smo potpuno sigurni da Srbi ne da nisu bauk, nego mi njih možemo da pobedimo kad god to želimo – zaključio je Tucak.

Vaterpolovesti.com