XS
SM
MD
LG

Srpkinje za početak ciljaju osminu finala

Letom za Berlin u petak rano ujutru, ženska reprezentacija Srbije, otputovala je  na Svetsko prvenstvo koje se od prvog do 17. decembra održava u Nemačkoj.  Posle devetog mesta na Evropskom prvenstvu u Švedskoj prošle godine, uz povratak četiri kvalitetne igračice - osvajačice medalje na Svetskom prvenstvu u našoj zemlji 2013. godine, očekivanja javnosti su porasla, ali selektor Ljubomir Obradović je čvrsto na zemlji:

Za ovih desetak dana koji smo imali dosta rovitih igračica. Možemo biti zadovoljni onim što smo uradili. Svetsko prvenstvo je zahtevno takmičenje. Idemo da pružimo sve najbolje. Kada bi se javnost pitala, onda bio to bila medalja, ali ne bi trebalo ići srcem, već gledati šta je realno. Realno je da idemo utakmicu po utakmicu. Svaka utakmica će pokazivati i naše prednosti, i nedostatke. Cilj je prolaz u drugi krug. Osmina finala je najvažnija utakmica na prvenstvu. U jednoj utakmici se sve lomi. Hajmo deco, imamo protivnika, niko nije toliko bolji od nas. Nikoga nećemo preceniti, ali ni potceniti. Kvalitet ove reprezentacije je iskustvo. Ovde su devojke koje su osvajale srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu, imaju dosta iskustva i iz evropskih kupova, a u svojim klubovima kao strankinje uvek moraju da prave razliku u odnosu na domaće igračice.

Kapiten Katarina Krpež Šlezak odigraće svoje osmo veliko takmičenje u nizu od 2008. godine kada je debitovala na Evropskom prvenstvu u Makedoniji. Po tome je rekorder u nacionalnom timu.

Potrudićemo se da doguramo što dalje. Bitno je da u svaku utakmicu uđemo maksimalno ozbi ljno, nebitno da li je Kina ili Holandija. To je najbitnije, pa ćemo posle grupe videti šta da lje. Svi bi voleli medalju, ali daleko je sve to. Važno je da dobro otvorimo turnir, pa ćemo polako. Sviđa mi se što turnir otvaramo sa Kinom i Kamerunom, jer ćemo moći da tempiramo formu za kasnije, kao što rade Skandinavke. Poslužiće nam da vidimo gde grešimo.

O Kini nema puno informacija...

Gledali smo ih, ne bi trebalo da bude problema. Brze su, ne previše visoke, biće puno trčanja sa njima. Da odigramo mi našu igru i neće biti problema.

U ovakvim formatima takmičenja, osmina finala je za sve reprezentacije "malo finale". Katarina deli mišljenje selektora Obradovića da, ako može da se bira, Rusija ne bude rival u tom meču...

Ima vremena do toga. Volela bih Dansku. Podmladile su reprezentaciju, igrale smo, leže nam. Brazilke imaju specifičan stil rukometa, pa iako nisu generacija iz 2013, jako su opasne. Crnogorke su isto podmlađene.

Po rečima kapitena, prvi favoriti za titulu su...

Norveška i Holandija. Ruskinjama fali par igračica, ali biće tu negde u vrhu, piše na sjatu rss.org.rs

Rukometna reprezentacija Srbije