XS
SM
MD
LG

Željezničar zadao novi težak udarac Širokobriježanima

Fudbaleri Željezničara kompletirali su sjajan niz pobjeda nad Širokim Brijegom, savladavši ekipu iz Hercegovine treći put u sedam dana. Na Grbavici je u revanš susretu četvrtfinala Kupa BiH Željezničar dobio Široki rezultatom 2:0.

Generalni je dojam da su Željezničar i Široki Brijeg pružili puno bolju partiju u današnjem susretu nego se očekivalo s obzirom na hladno vrijeme i stanje terena na Grbavici.

Već u drugoj minuti Lončar je sjajno prošao po desnoj strani, ubacio u sredinu za Bašu, koji je glavom šutirao, ali mu je Kjosevski odlično odbranio. Četiri minute kasnije Željo je poveo. Nakon odbijene lopte Ramović je ostavio loptu Blagojeviću, koji je preciznim udarcem matirao Bilborka za vodstvo Plavih.

Na sljedeću šansu se čekalo do 28. minute susreta. Zec je uposlio Ramovića koji je sjajnim lažnjakom izbacio jednog defanzivca Širokog, lopta je došla do Ubiparipa koji je šutirao preko gola. Odmah u sljedećem napadu zaprijetio je i Široki preko Lončara koji je izašao sam na golmana, no Kjosevski je odbranio njegov udarac.

U 39. minuti susreta opasna šansa za Široki Brijeg. Poslije duplog pasa lopta je došla do Matića čiji udarac iz idealne pozicije je blokirao Hajdarević. Posljednje uzbuđenje u prvom dijelu smo vidjeli u prvoj minuti sudijske nadoknade kada je Begonja šutirao sa velike udaljenosti, no nije ozbiljnije ugrozio golmana Plavih.

 

Široki je krenuo ofanzivno u drugom dijelu susreta, ali sve što je mogao napraviti palo je u vodu već u 54. minuti. Goran Zakarić je iskoristio nesigurnost Josipa Barišića na desnoj strani, izbacio ga driblingom i centrirao na dalju stativu.

Tamo se najbolje snašao Asim Zec, koji glavom pogađa mrežu Luke Bilobrka za velikih 2:0. S obzirom na sve prikazano na terenu, bilo je već tada jasno da je Željezničar siguran putnik u polufinale Kupa BiH.

Gosti su uspjeli organizovati nekoliko solidnih napada, a u 59. minuti je Matić nakon dobre akcije glavom šutirao preko gola. S druge strane, Željezničar je u više navrata mogao zaprijetiti Bilobrku, ali nedostajala su bolja rješenja u završnici. Tako su Kajkut i Zec nakon dva prodora po lijevoj strani loše dodavali loptu u sredini, a Sinan Ramović je u izglednoj situaciji dodao loptu u prazan prostor, no nije se razumio sa Kajkutom.

Široki Brijeg je u 75. minuti imao još jednu dobru šansu da barem ublaži poraz, ali Stjepan Lončar je šutirao preko gola poslije povratne lopte sa desne strane. Do kraja meča nije bilo promjena, pa je Željezničar slavio veliki trijumf i sa ukupnih 3:0 je izborio plasman u polufinale Kupa BiH.

Željezničar-Široki Brijeg 2:0

Stadion: Grbavica. Gledatelja: 2.500. Sudija. Dragan Petrović (Banja Luka). Žuti kartoni: Strijelci: 1:0 Blagojević (6).

Željezničar: Kjosevski, Stevanović, Graovac, Zec (76. Žerić), Ramović, Blagojević, Bogičević, Zakarić, Hajdarević (62. Elsner), Projić i Ubiparip (46. Kajkut).

Široki Brijeg: Bilobrk, Kožul, Matić, Barišić, Baša (55. Jurić), Baraban (52. Wagner), Ćorluka, Lončar, Begonja, Bralić i Marković (65. Milićević).

Sport1