XS
SM
MD
LG

EL: Derbi u Madridu, Zvezda kod Valensije.

Ove sedmice na programu je 12. kolo u Evroligi. Derbi kola igra se u Madridu, gdje Real dočekuje Barselonu, dok će regionalni predstavnik, ekipa Crvene zvezde, gostovati Valensiji.

Kolo otvaraju u četvrtak Fenerbahče i Žalgiris. Fener je ekipa koja djeluje sve ubjedljivije a postoji šansa da se na teren vrati konačno i naš Nikola Kalinić. Njegovim povratkom Fener će biti još jači mada su i sada sjajni. Gosti iz Litvanije igraju sjajno. U prošlom kolu savladali su Panatinaikos i vidi se da žele ulazak u TOP8. Iako Žalgiris jeste odličan tim ovde je teško očekivati da mogu ugroziti Fener. Dosta toga Žalgiris polaže u igru pod košem a Fenerbahče tu igra odličnu odbranu i vrlo lako mogu izaći na kraj sa Jankunasom, koji je najbolji igrač Žalgirisa. Zato sve osim sigurne pobjede Fenerbahčea, biće iznenađenje.

Zanimljiv meč očekuje se u Njemačkoj, gdje Bamberg dočekuje Olimpijakosa. Bamberg u ovaj meč ulazi nakon poraza od CSKA na domaćem terenu i sigurno je da žele popraviti utisak u ovom susretu. Olimpijakos igra jako sigurno a sada im se vratio i Spanulis. Nekako je za očekivati da gledamo tvrd meč u Njemačkoj jer oba trenera svoju filozofiju baziraju prije svega na jakoj igri u odbrani. Kontrola skoka biće važna. Olimpijakos ima prednost po košem i to će pokušati iskoristiti. Biće zanimljivo vidjeti i duel između Dejana Muslija i Nikole Milutinova, u kojem bi Milutinov morao imati prednost jer igra sjajno ove sezone. Za očekivati je neizvjestan meč ali da Olimpijakos dobije na iskustvo.

Poslednja ekipa u Evroligi, Unikaha, na svom terenu očekuje Himki. Ono što se o Unikahi govorilo pred start sezone, polako dolazi do izražaja. Jesu gubili neke mečeve u neizvjesnim završnicama ali definitivno njima fali igrača sa iskustvom igranja u Evroligi. Sve polazi od Nedovića i njega kada protivnik zatvori, Unikaha je u problemu. Himki je u prošlom kolu ostvario izuzetno važnu pobjedu u Milanu, na krilima sjajnog Šveda. Važno je istaći da se Himkiju vratio Hanikat ali i dalje ne mogu računati na povrijeđenog Robinsona. Kad se sve sabere i oduzme, Himki je veliki favorit i djeluje da Unikaha nema previše šansi da izvuče ovaj meč. Jedino što mogu pokušati jeste da agresivnom odbranom uspore Šveda i drugove te da se uzdaju u neko sjajno izdanje Nedovića. U suprotnom, Himki će vjerovatno vezati gostujuće pobjede u Evroligi.

Poslednji duel u četvrtak odigraće Real i Barselona u drugom El Klasiku u sezoni. Prvi su igrali u Endesa ligi, kada je Barsa iznenadila ''Kraljeve'' u Madridu. Real u ovaj susret ulazi nakon par poraza ali ključni problem Reala i dalje su povrede. Ajon i Rendolf su i dalje van stroja dok će se Ljulj vratiti tek nekada u martu sledeće godine. Real se muči ali to se donekle može opravdati povredama. Međutim šta reći za mučenje Barselone ? Ponovo su potpuno prmašili sa selekcijom ekipe i doživljavaju poraze i u EL ali i u Španiji. Međutim forma ekipe za derbi nije bitna. Barselona će biti motivisana da Realu još više oteža situaciju i da pobjedom u derbiju vrate neophodno samopouzdanje. Prednost Barse mogla bi biti pod košem jer imaju veoma snažnog Serafana a tu je i Ante Tomić, koji je uvijek maksimalno motivisan protiv Reala. Sa druge strane, Real najviše nade polaže u maestralnog Dončića i iskusnog Fernandeza. Barsa će probati zaustaviti Dončića preko Hange, koji je sjajan defanzivac mada ruku na srce teško je zaustaviti sjajnog Slovenca. Teško je predvidjeti pobjednika u ovom susretu ali je sigurno da nas čeka pravi spektakl koji se ne smije propustiti. Meč ova dva giganta je na programu u četvrtak od 21h.

Program u petk otvaraju Efes i Baskonija. Velimir Perasović će voditi Efes protiv Baskonije, koju je prije dvije sezone odveo na završni turnir Evrolige. Sada Perasu gori pod nogama i ima imperativ pobjede u susretu sa svojim bivšim timom. Baskonija nakon očajnog starta, hvata ritam i vidi se da će biti ozbiljan kandidat za TOP8. Pedro Martinez je sjajno posložio kockice i to se vidi u rezultatima Baskonije nakon njegovog dolaska. U ovom susretu presudiće nijanse. Prednost na strani Efesa mogao bi biti Šitimac, jer igra sezonu života a Baskonija nema igrača koji mu može adekvatno parirati. Generalno, Efes je pod košem kvalitetniji jer pored našeg Štimca, tu su i Danston, Motum te oporavljeni Braun. Baskonija više nade polaže u šut jer su tim sa većim šuterskim potencijalom i imaju mnogo više igrača koji su dobri šuteri. U svakom slučaju očekuje nas neizvjestan meč i moguće je da bude meč na dosta poena.

Jedan od najzanmiljivijih mečeva igra se u Moskiv, gdje će CSKA ugostiti Makabi. Ovi timovi nekada su se borili i za titule u Evroligi. Makabi je psolednjih godina u padu ali ove sezone djeluju odlično i konačno djeluju kao tim koji može da bude u vrhu. Ipak, teško je očekivati da mogu dobiti ovaj meč. CSKA ima prednost veliku pod košem jer koliko god Tajus i Bolden bili sjajni defanzivci, Hajns i Hanter su tu u prednosti. Takođe, vanjska linija CSKA je sjajna. De Kolo i Rodrigez su standardno odlični a uvijek im se pridruži još neko od ostalih igrača. Makabi ima dva sjajna plejmekera u Kolu i Pjeru Džeksonu ali je problem što obično jedan bude sjajan a drugi katastrofalan. Takođe, i jedni i drugi imaju igrače koji znaju da šire dobro protivničke odbrane i da tako sebi omogućuju šuteve za tri. Sa jedne strane to su Vorontsević, Kurbanov i Fridzon a sa druge Dešon Tomas. Kad se sve sabere i oduzme, CSKA je favorit jer ima veću širinu u igri a naravno i prednost domaćeg terena je tu.

Ekipa Panatinaikosa nakon poraza od Žalgirisa dočekuje Milan. To je susret gdje bi sigurno željeli da se vrate pobjedama. Igraju odlično na domaćem terenu i probaće da nastave sa sjajnim rezultatima. Milan ima sjajan tim ali rezultati su jako loši. U prošlom kolu djelovalo je da bi mogli dobiti Himki jer su dugo vremena kontrolisali meč ali još jednom su prosuli pobjedu, što im se dešavalo par puta tokom sezone. Veliku prednost Panatinaikos ima pod košem jer Singlton i Gist igraju jako dobro a i u vanjskoj liniji imaju igrače poput Kalatesa, Riversa i Papasa. Milan ima vanjsku liniju koja može parirati Panatinaikosu ali pod košem nemaju igrače koji adekvatno mogu parirati Gistu i Singltonu. Zato bi Pao preko kontrole skoka, koju bi morao uspostaviti, trebao doći do sigurne pobjede.

U poslednjem susretu 12. kola sastaće se ekipe Valensije i Crvene zvezde. Valensija je dobro otvorila sezonu ali kako sezona teče, igraju sve lošije. I oni kao i ekipa Unikahe, nemaju dovoljno kvalitetnih igrača sa iskustvom igranja u Evroligi i to se sve više osjeti. Sa druge strane, Zvezda se diže i ekipa Dušana Alimpijevića upisala je dvije vezane pobjede. Mnogo će im značiti i dolazak Dilana Enisa, mada je pitanje da li ćemo ga vidjeti u ovom susretu na terenu, ali u nastavku sezone on bi trebao dosta dobrih stvari da donese Zvezdi. U ovom susretu, Zvezda mora da obrati pažnju na centre Valensije ali i na maestralnog Erika Grina. Zvezda je loše branila pik igru, često su na iskakanjima pravili nepotrebne faule a bilo je mnogo i situacija gdje se nisu vraćali nakon iskakanja i protivnik je dolazio do lakih poena. Međutim, protiv Efesa je odbrana od pika djelovala mnogo bolja nego ranije, što je razlog za optimizam kod stručnog štaba i navijača Zvezde. Što se Grina tiče, on igra sezonu života. Apsolutno je zablistao od dolaska u Valensiju i imao je dosta mečeva gdje je dao preko 20 poena. Zvezda za njega ima rešenja u Laziću i Dangubiću koji su sjajni defanzivci a pomoći može i Feldin. Što se Zvezdinog napada tiče, sve će kao i uvijek polaziti od iskusnih igrača. Dosta se očekuje od Feldina, koji igra u strašnoj formi zadnjih par mečeva a naravno očekuje se još jedna dobra partija Ročestija, koji igra konstantno dobro tokom cijele sezone. Prednost Zvezde su na poziciji četiri gdje mogu koristiti Bjelicu i Antića ali i Jankovića koji polako hvata ritam. Takođe, ukoliko Davidovac dobije minute na poziciji pleja, mogao bi iskoristiti prednost u visini koju ima u odnosu na svoje čuvare i mogao bi opet biti x faktor Zvezde sa klupe. U svakom slučaju biće ovo težak meč za Zvezdu jer igrati u Valensiji nikada nije lako. Ali ukoliko iskoriste svoje prednosti, ''crveno-beli'' bi trebali upisati treću uzastopnu pobjedu u Evroligi.

Očekuje nas dosta zanimljivih mečeva u ovom kolu. Na nama je da mečeve ispratimo i uživamo u, nadamo se, odličnim i neizvjesnim mečevima.

Foto: Evroliga