XS
SM
MD
LG

EL: Baskoniji drama, CSKA rutinski.

Košarkaši Baskonije i CSKA upisali su nove pobjede u Evroligi. Baskonija je slavila kod Efesa nakon velike drame, dok je CSKA rutinski salvadao Makabi u Moskvi.

Baskonija je dobro otvorila susret. Dobrom igrom u odbrani i sjajnim napadom, nakon prvih deset minuta imali su pet poena prednosti. U drugoj četvrtini gledali smo jako dobru košarku sa dosta lijepih poteza na obje strane. Baskonija je sačuvala prednost i na poluvrijeme odlazi sa tri poena prednosti. Efes je mnogo bolje zaigrao u trećem periodu. Na krilima Erika Mekoluma domaći tim dolazi do preokreta, pa je nakon 30 minuta bilo 68-65 za Efes. U poslednjem periodu odbrane su bile sjajne na obje strane. Efes je napravio seriju i poveo sa 79-71. Tada je djelovalo da će upisati važnu pobjedu. Međutim, u samoj završnici Efes nije mogao da pogodi ništa. Baskonija je napravila preokret i serijom 11-2 došla je do vodstva od 82-81. Efes je imao napad za pobjedu ali Dragić i Simon su se spetljali pri izvođenju lopte, pa je Baskonija došla do važne pobjede.

Baskoniju je do pobjede predvodio Šengelija sa 17 poena i osam skokova, Džening je dodao 16 poena a sjajni Poirie imao je 16 poena i 12 skokova. Mekolum je predvodio Efes sa 21 poenom, Danston je dodao 14 a naš Štimac imao je 10 poena i 17 skokova.

CSKA je u Moskvi dosta rutinski savladao Makabi. Početak susreta obećavao je dosta i djelovalo je da nas čeka neizvjestan meč. Nakon prvih deset minuta, CSKA je vodio 21-20. U drugoj četvrtini, do izražaja je došao kvalitet koji ima CSKA.Igrali su sjajno a gosti iz Izraela im nisu mogli parirati. Do poluvremena prednost CSKA je rasla pa su domaći na odmor otišli sa 15 poena prednosti. U nastavku smo gledali dosta efikasan meč. Makabi je pokušavao da se vrati ali CSKA je sigurno čuvao svoju prednost. Bili su gosti u jednom momentu prišli na -7 ali CSKA je rutinski priveo meč kraju i slavio na kraju sa 101-86.

CSKA je do pobjede predvodio De Kolo sa 26 poena, pet skokova i šest asistencija, dok je Kol bio najboji kod Makabija sa 24 poena.

Foto: Evroliga