XS
SM
MD
LG

Slavija gradi temelje za budućnost

Košarkaši Slavije su započeli sa pripremama za drugi dio sezone u košarkaškoj ligi Republike Srpske koji startuje za desetak dana.

Neće biti promjena u igračkom kadru ''Sokolova''. Stav trenera Gorana Šehovca i ostalih u klubu je da se pažnja pokloni mladim igračima, tako je bilo i u prvom dijelu sezone, kada su ostvarene dvije pobjede i devet poraza, a tako će biti i u nastavku sezone.

Svjestan je bio i sam Šehovac, povratnik na klupu Slavije, da će biti dosta oscilacija u igri, i da neće uvijek sve ići onako kako je zamišljeno, ali je na kraju generalno zadovoiljan urađenim u prvom dijelu sezone.

- Mi smo se svjesno odlučili da šansu damo našim igračima iz omladinskog pogona. Sigurno je da je moglo i bolje, ali to je proces koji traje. U odnosu na prošlu sezonu mi smo krenuli bez 5-6 igrača. Priključili smo isto toliko kadeta i ušli u sezonu Sigurno je da je bilo utakmica u kojima smo mogli bolje, ali to je taj danak neiskustvu. Košarkaški rečeno izgubili smo neke utakmice na jednu loptu, ali mogu da budem zadovoljan, prvashodno time kako ova djeca rade, kakav imaju odnos prema treningu i radu i kako se razvijaju, rekao je za naš portal Goran Šehovac.

Slavija je ove sezone, paralelno sa seniorskim timom, dosta pažnje posvećivala i mlađim kategorijama koje vode Goran Šehovac i Stefan Stanić, a kadetska i juniorska selekcija uspjela je da se plasira na završni turnir za prvaka Republike Srpske.

- Ono što je dobra stvar je da se Slavija poslije duže vremena, i kadetska i juniorska selekcija, plasirala na završni turnir Republike Sprske, a onda ako se plasira i na prvenstvo BiH. Bilo je tu dosta nekih rupa u radu, i selekcijama, i generacijama, i sada se to generalno posložilo. 20-21 januara imamo turnir za juniore, 27-28 turnir za kadete. Mi pravimo ekipu za duže staze, i pravimo temelje Slaviji za dalji period, ne samo za ovu sezonu. Svako od nas, naravno, bi volio da to može odmah sad, ali mi moramo imati razumijevanje za njih i dati im šansu. Šansa je data, koriste je, ali ne može sve preko noći.

Sada slijedi nastavak sezone. Slavija će u njega ući jača za Nevena Damjanovića, koji se u finišu prvog dijela vratio u tim nakon povrede, a prethodne sezone je bio jedan od ponajboljih igrača u ekipi.

- Mi smo se generalno digli u odnosu na početak prvenstva. Kako prvenstvo odmiče mi smo sve bolji. Sada nam se vratio i Neven Damjanović koji je bio jedan od najboljih igrača prošle sezone i koji nam je dosta nedostajao, i dobili smo na širini. Mi smo u posljednjem meču dobili Student-Igokeu koja je četvrta na tabeli, kontrolisali čitavu utakmicu. Utakmicu prije toga smo nesretno izgubili u Ugljeviku na produžetke, gdje smo i u regularnom dijelu i u produžetku imali šut za pobjedu. Vidjećemo koliko je pauza uticala na nas, jer smo mi imali neke dvije nedelje odmora, uz par dana rada, a prvenstvo se sada bliži. Vjerujem da ćemo mi biti sve bolji kako se bude i bližio kraj prvenstva. Mislim da je još uvijek sve u našim rukama, i da smo na dobrom putu.

Liga, prema njegovom mišljenju, prolazi očekivano. Leotar i Borac su na vrhu, što mu je, kaže, itekako drago, jer su to košarkaški centri koji zaslužuju da igraju i elitni rang bosanskohercegovačke košarke, dok mu je žao Rogatice, koju očigledno trese finansijska kriza i to se odražava na stanje na tabeli.

- Puno u ovoj ligi ima tih igrača koji su tu kako se kaže ''sto godina''. Igraju u jednom klubu, sutra su u drugom klubu, i zadovoljava se ta neka forma. Drago mi je što su Leotar i Borac gore u vrhu, i smatram da oni zaslužuju čak i Premijer ligu, a ne Prvu ligu Republiku Srpske. Žao mi je Rogatice. Rogatica ima tradiciju košarke, ali se nalaze u finansijskim problemima, krpe kraj sa krajem, gledaju da li će otići ili neće otići na utakmicu, bave se tim elementarnim stvarima, i sigurno je to odraz njihovog stanja tabele. Generalno ostale ekipe su izjednačene, i ima dosta klubova gdje svako svakoga može pobijediti, tako da forma, ili neko trenutno nadahnuće ekipe odlučuju.

 


22 .kolo Prva liga RS
Borac 70 : 87 Leotar
Varda HE 88 : 89 Bratunac
Princip 90 : 59 Rogatica
Prijedor 91 : 83 Sokolac
Student -Igokea 68 : 67 Slavija 1996
Rudar 2015 93 : 89 Sutjeska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Leotar 22 21 1 43
2 Sokolac 22 18 4 40
3 Borac 22 17 5 39
4 Bratunac 22 14 8 36
5 Student -Igokea 22 13 9 35
6 Varda HE 22 10 12 32
7 Sutjeska 22 10 12 32
8 Princip 22 8 14 30
9 Rudar 2015 22 8 14 30
10 Prijedor 22 7 15 29
11 Slavija 1996 22 6 16 28
12 Rogatica 22 0 22 22