XS
SM
MD
LG

Srbija poklonila pobjedu Švedskoj

EPA

Rukometna reprezentacija Švedske pobijedila je Srbiju u Splitu u okviru drugog kola Evropskog prvenstva u Hrvatskoj

Bila je ovo utakmica u kojoj je Srbija od početka meča razbranila golmana Švedske Mikaela Appelgrena. Izabranici selektora Jovice Cvetkovića promašili su previše zicera u prvom poluvremenu da bi bili konkurentni u ovom susretu.

Za razliku od meča sa Hrvatskom golman Srbije Vladimir Čupara je branio jako dobro, ali to nije bilo dovoljno da Srbija napravi nešto na ovom meču.

Previše promašaja i previše tehničkih grešaka koštalo je Srbiju boljeg rezultata, pa je tako izvjesno da će Srbija nakon grupne faze ići kući. Utakmica je riješena u prvom poluvremenu, gdje je Švedska napravila šest razlike, što Srbija, iako je imala priliku nije uspjela da stigne.

Neizvjesno je bilo prve tri minute (2:2), a nakon toga je uslijedila serija Šveđana od 5:1 za vodstvo od 7:3.

Čuvala je Švedska prednost od četiri gola, a do kraja prvog dijela uspjela je da ode i na šest. Iako, je rezultat 10 sekundi prije kraja prvog dijela glasio 15:10 u korist Šveđana, Srbija je popustila u odbrani, a Jesper Nielsen je ostao sam na crti i pogodio za 16:10 nakon prvih 30 minuta.

Početak drugog dijela pripao je Srbiji. Čupara je nastavio da brani sjajno, a njegovi saigrači su u napadu to, za razliku od prvog dijela znali da iskoriste. U prvih 10 minuta Srbija je smanjila prednost na tri gola razlike (18:15). No, Švedska je vrlo brzo uspjela da vrati pet razlike (20:15), preko Nilssona i Ekberga.

Nije se predavala Srbija, a u 50. minuti je fantastičnom igrom došla do samo dva gola zaostatka. Sjajna odbrana, odličan i strpljiv napad, te ležernost Šveđana, donijeli su neizvjesnih posljednjih 10 minuta. Rezultat je glasio 23:21 u korist Šveđana.

Imala je Srbija i kontru za jedan gol zaostatka, ali Petar Nenadić je promašio, da bi Lagergren pogodio za 24:21. No, Petar Đorđić svojim golom vraća na dva gola zaostatka (24:22).

A onda je Srbija imala nove šanse za jedan razlike, pa i za izjednačenje, pa i napade sa dva igrača više, ali tehničkih grešaka je bilo previše da bi se vratila u ovaj meč. Konačan rezultat glasio je 30:25 u korist Švedske.

Najefikasniji u redovima Švedske bio j e Albin Lagergren sa pet golova, dok su Jakobssen i Ekberg dodali po četiri. Kod Srbije Nemanja Ilić postigao je pet golova.

Piše: Jasmin Tajić