XS
SM
MD
LG

Karatisti Slavije odradili u 2017. godini šta su i planirali

 

 

Karatisti Slavije samo su na kratko prekinuli rad tokom praznika, i već su se vratili u salu, kako bi nastavili sa spremanjem za takmičenja u 2018. godini, kojih će ponovo biti mnogo.

Trener karatista Slavije, Dejan Vukadin, ističe da je 2017. godina donijela mnogo toga dobrog u klub, te da su svi zadovoljni onim što se uradilo.

-Pa iskreno zadovoljan sam onim što smo uradili u 2017. godini. Mislim da i sami rezultati to pokazuju. Osvojili smo veliki broj medalja na raznim takmičenjima, od onih najmlađih takmičara i manjih turnira, pa sve do seniorske konkurencije i prvenstava Bosne i Hercegovine i  Republike Srpske. Odradili smo i veoma dobre turnire van granica BiH, a istovremeno smo dali i reprezentativce Bosne i Hercegovine za Svjetsko prvenstvo na Tenerifima, te na Balkanskom prvenstvu u Crnoj Gori na samom kraju godine, započeo je priču za naš portal Dejan Vukadin, trener Karate kluba ''Slavija''.

Jedan od najvećih uspjeha kluba je, svakako, i učešće Maksima Avramovića na Svjetskom prvenstvu na Tenerife.

-To je svakako bio veliki uspjeh za naš klub, i velika čast što smo imali svoga takmičara na jednoj takvoj smotri. Nažalost, nisam bio zajedno sa Maksimom na Tenerifama, ali sam naravno gledao kod kuće njegov nastup i mislim da je trema učinila svoje. Može Maksim mnogo više od onoga što je pokazao, i uvjeran sam da će to dokazati vrlo brzo, možda čak i na Evropskom prvenstvu u Sočiju, na koje ide u februaru.

Planovi za narednu godinu su gotovo isti kao i za prethodnu.

-Želja nam je da radimo kao i ove godine, pa ako može i bolje. Već krajem februara krećemo sa takmičenjima, i standardno planiramo da odradimo što više takmičenja u ovoj godini. Gotovo svake sedmice imamo takmičenje ili dva. Pokazali smo ove godine da smo u vrhu bosanskohercegovačkog karatea, i želimo da nastavimo sa tim i u narednom periodu.

Na kraju, osvrnuli smo se i na olimpijski put bosanskohercegovačkog karatea. Ovaj sport je ušao u olimpijske sportove, pa iz prve ruke želimo da saznamo koliko toga možemo očekivati od ovog sporta u Bosni i Hercegovini.

-Iskreno, novac diktira sve. Sistem kvalifikacija je takav da moraju da se odrade takmičenja iz te svjetske serije, Premijer lige. Jedno takmičenje je u Umagu, jedno u Meksiku, i mislim u Bugarskoj i Turskoj da su druga dva. Nije to nimalo jeftino, i u ovakvom stanju kakav je naš sport u Bosni i Hercegovini, biće izuzetno teško da se neko domogne ovih prvih Olimpijskih igara. Kada bismo to finansiranje uspjeli prevazići mislim da bi najveće šanse za plasman na Igre imao Meris Muhović iz Karate kluba ''Champion''. Fantastičan borac, dobio je sada pozivnicu za treniranje u Japanu, i to dovoljno govori, zaključio je na kraju razgovora za naš portal Dejan Vukadin.