XS
SM
MD
LG

EL: Rudi Realov junak, pobjede favorita

Juče i danas odigrano je 18. kolo u Evroligi. Kolo je prošlo bez većih iznenađenja a vrijedi izdvojiti pobjede Fenera protiv Panatinaikosa, Reala nad Baskonijom te ubjedljive pobjede CSKA i Olimpijakosa.

Košarkaši Fenerbahčea savladali su Panatinaikos rezultatom 67-62. U prvom periodu dalo se naslutiti da nas čeka neizvjestan meč. Pao je bolje otvorio susret ali kako je vrijeme prolazilo, Fener je igrao sve bolje. Iako su gosti vodili nakon prvih deset minuta, Fener je odigrao sjajno u defanzivi u drugom periodu pa su domaći košarkaši otišli na odmor sa pet poena prednosti. U trećem periodu, Pao je bio veoma raspucan ali i dobar defanzivno. Uspjeli su da dođu do preokreta i sa +3 ušli su u poslednji period. Tu je Fener odigrao sjajno. Defanziva je bila perfektna a napad dovoljno dobar da domaći upišu pobjedu. Fener je do pobjede predvodio Tompson sa 14 poena i sedam skokova dok je goste predvodio Singlton sa 14 poena i 12 skokova.

Košarkaši Reala savladali su Baskoniju rezultatom 75-73. Baskonija je dobro počela susret i poveli su na startu sa šest poena prednosti. Međutim, do kraja prvog perioda Real je došao do preokreta i vodstva 18-17. U drugom periodu vidjeli smo veliku borbu i izjednačenu igru pa je na poluvremenu bilo nerijeseno. Treći period bio je najefikasniji dio utakmice. U takvoj igri za nijansu je bolja bila Baskonija pa je imala dva poena prednosti, pred poslednih deset minuta. U poslednjem priodu vidjeli smo veliku borbu i dramu. Imala je Baskonija šansu da dobije meč ali je Šengelija promašio a onda je Rudi Fernandez pogodio za pobjedu. Real su predvodili Tompkins i Koser sa po 13 poena, dok je najbolji u Baskoniji bio Boboua sa 18 poena.

CSKA je bio veoma ubjedljiv i sa 110-79 savladao je Efes. Već od starta se vidjelo da nas čeka veoma efikasan meč. CSKA je služio šut i već nakon prvog perioda, imali su 14 poena prednosti. U drugom periodu su se gosti malo konsolidovali i isparirali su domaćinu pa je na poluvremenu bilo 58-46 za CSKA. U nastavku, na terenu je postojala samo jedna ekipa a to je bio CSKA. Napad je bio odličan a zaigrali su bolje i defanzivno. Prednost je samo rasla do knačnih +31. Higins je predvodio CSKA sa 21 poenom, dok je Motum bio najbolji u Efesu sa 19 poena.

Veoma ubjedljiv bio je i Olimpijakos, koji je sa 94-64 savladao Makabi. Makabi je u ovaj meč ušao oslabljen jer im nekoliko igrača nije igralo. Već na startu se to osjetilo pa je Oli nakon prvog perioda imao osam poena prednosti. U drugom periodu gledali smo atipičnu košarku za Olimpijakos. Jedna veoma efikasna četvrtina, koju su oni riješili u svoju korist te na odmor odlaze sa 13 poena prednosti.  U nastavku susreta, Makabi se potpuno raspao. Koliko su gosti bili očajni u nastavku govori i podatak da su za drugo poluvrijeme postigli poena, koliko za drugu četvrtinu. Prednost Olija je rasla i na kraju su slavili sa 30 poena razlike. Olimpijakos je do pobjede predvodio Spanulis sa 13 poena i sedam asistencija, dok je kod gostiju najbolji bio Džekson sa 13 poena.

U ostalim susretima, Bamberg je savladao Žalgiris rezultatom 93-86, uprkos činjenici da ih trener Trinkijeri nije predvodio u ovom susretu. U španskom derbiju, Valensija je sa 81-76 savladala Barselonu i tako produžila krizu gostiju. Pobjedu je ostvarila i ekipa Milana, koja je sa 101-87 savladala ekipu Unikahe.

Foto: Evroliga