XS
SM
MD
LG

Stigli Kinezi

Tokom proteklog dana delegacija grada Tianjina posjetila je Jahorinu i održala sastanak sa menadžmentom OC Jahorina, koji je predvodio direktor g. Dejan Ljevnaić, Ministrom trgovine i turizma g. Predragom Gluhakovićem i Ministrom porodice, omladine i sporta, gđa-om Jasminom Davidović. Povod njihove posjete je bio postojeća turistička i investiciona saradnja, mogućnosti njenog proširenja.
Ovim povodom Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina je izjavio:

“Od početka sam verovao da je Jahorina destinacija koja ima veliki potencijal i jedina destincija u regionu koja ima najbolji odnos cena-kvalitet odnosno da za najmanje uloženih sredstava korisnici dobijaju uslugu zavidnog kvaliteta. To su prepoznali i naši današnji gosti iz Kine, koji su zaista impresionirani podacima koje smo im izprezentovali i stanjem na terenu. Kako se u Kini održavaju 2022. godine Zimske Olimpijske igre, koje su treće po redu u Aziji, Kineska delegacija je dobro upoznata sa radom skijališta i sa činjenicom da od 2008. godine drastično opada broj skijaša u svetu, primili smo iskrene čestitke od njih povodom rekordnih rezultata koje smo postigli u toku tekuće zimske sezone.”

Dejan je naglasio da je samo u mesecu decembru 2017. godine na Jahorini skijalo gotovo 20.000 skijaša i bordera što je veliki pomak u odnosu na decembar 2016. godine kada je na Jahorini bilo ukupno 6.500 skijaša, odnosno 3 puta manje i da se to odražava i na povećanje prihoda, koji su za 15 puta veći za decembar ove sezone u odnosu na decembar 2016. godine. Dodao je i da se ovakav trend nastavlja i u 2018. godini, ali posebno istakao to da za ove razultate duguje veliku zahvalnost Predsjedniku Republike Srpske koji je podržao razvoj Jahorine, u finansijskom pogledu, ali što je još važnije u pogledu nesebičnog angažovanja prilikom rješavanja sistemskih problema.

Gospođa Li Kemin, generalni direktor Uprave za sport grada Tianjin, izjavila je da je veoma zadovoljna borilištima i prirodnim resursima Jahorine i izrazila želju da se obuka i priprema kineskih sportista i trenera za Olimpisjke igre koje se održavaju u Kini 2022. godine održi upravo na Jahorini.

Zaključeno je da postoji veliki potencijal da se saradnja između Republike Srpske i Kine razvije i da će učesnici sastanka ostvariti saradnju prvenstvano na polju edukacije i treninga sportista grada Tianjina i da će nastojati da se ova saradnja proširi i na sve turiste i potencijalne investicije.