XS
SM
MD
LG

Snežana Marković i Maglić najbolji

Stonoteniserka Perućice Snežana Marković i Odbojkaški klub Maglić nikako da dobiju nasljednike na sportskom tronu Foče- treću godinu u nizu pokupili su glavne nagrade na tradicionalnoj opštinskoj manifestaciji „Izbor sportiste godine“.

Markovićeva je priznanje za najboljeg sportistu u 2017. godini zaslužila bronzom u dublu sa Balkanskog prvenstva za mlade u Bugarskoj, nastupima sa seniorskom selekcijom BiH na važnim međunarodnim turnirima, ali i brojnim medaljama sa takmičenja u BiH i Srpskoj.

„Uspjela sam da dostignem rekord mog trenera i moje majke Nade Marković i mogu da obećam da ću se potruditi da ga poboljšam za bar još jedan izbor“, rekla je Markovićeva u obraćanju publici.

Odbojkaškom klubu „Maglić“ ovo je u posljednjih pet godina četvrto priznanje za najbolji fočanski sportski kolektiv, a treće zaredom.

Muška ekipa je u 2017. uspjela da očuva premijerligaški status, a ženska je bila vicešampion Srpske.

Uspjeh ovog kluba je upotpunjen i nagradom za najboljeg trenera, koju je dobio mladi stručnjak Vladimir Vuković, šef struke ženske ekipe.

Nagradu za podvig godine dobili su članovi Planinarsko-speleološkog društva „Vučja stopa“ za osvajanje Mon Blana, dok je za najperspektivnijeg sportistu proglašena karatistkinja „Nipona“ Jelena Elez.

Nagrade najboljima uručili su ministar sporta Srpske Jasmina Davidović, svjetski prvak u džudou Nemanja Majdov i načelnik Foče Radisav Mašić.

Majdov je istakao da sebe smatra Fočakom, jer je porijeklom iz fočanskog sela Prijeđel.

Osvajanjem titule svjetskog prvaka pokazao sam da i Fočaci mogu biti najbolji na zemaljaskoj kugli“, rekao je Majdov.

Ministarka porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović je napomenula da je za najbolje fočanske sportiste ovo ministarstvo izdvojilo 10.000 KM i to 3.000 za najbolji klub, po 2.000 za najboljeg sportistu, trenera i podvig godine, te 1.000 KM za najperspektivnijeg sportistu.

„Foča je oduvijek prepoznatljiva kao grad sporta i mladih. Razvijene su sve grane sporta, a možda fali kajak-kanu klub i bilo bi dobro da se i takav klub formira“, rekla je Davidovićeva.

Načelnik Mašić je podsjetio da lokalna uprava izdvaja 400.000 KM godišnje za sport i da dosta pažnje vodi o sportskoj infrastrukturi.

„Ove godine biće obnovljena Sportska sala „Partizan“ čime će stoni tenis i borilački sportovi dobiti mnogo bolje uslove, a ujedno ćemo na spratu objekta adaptirati prostoriju za KUD Foča“, rekao je Mašić.

Na svečanosti u Gradskom pozorištu, koju je organizovao Sportski savez Foče, dodijeljene su i nagrade najboljim pojedincima 14 fočanskih klubova,  a publika je ovacijama pozdravila karatistu „Ljubišnje“ Gorana Kovačevića, momka sa Daunovim sindromom, koji je nagrađen za brojne medalje sa takmičenja u katama,piše na sjatu Radio Foče.