XS
SM
MD
LG
10.02.2018 Administrator DC

Marica presudila Islandu

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine veoma ubjedljivo je pobijedila selekciju Islanda rezultatom 97:67 i tako zabilježila drugu pobjedu u sklopu kvalifikacija za Eurobasket 2019. godine

Poslije uvodnog ispitivanja snaga, Islanđanke su u šestoj minuti povele 16:12 nakon čega je Lojo tražio timeout, a Gajić je potom pogodila za smanjenje rezultata. Izjednačena utakmica je viđena i u nastavku susreta, pa je prva četvrtina okončana rezultatom 22:22.

Islanđanke su postigle prvi poen u drugoj četvrtini nakon čega su bile bez koša gotovo pet minuta, a Zmajice su došle na plus osam, 32:24 da bi seriju bh  igračica prekinula Sverisdotir sa linije za slobodna bacanja. Nakon poena Vrančićeve došli su bh igračice  do tada najvećih plus 12, a Islanđanke su preko Helene Sverisdotir vezale pet poena i pogodile prvi put iz igre nakon uvodnog koša u drugoj četvrtini i smanjile na minus sedam.

Ista igračica je nastavljala pogađati sa linije za slobodna bacanja kao i za tri poena i minutu pred kraj Islanđanke su smanjile prednost na minus dva, 38:36, a na poluvrijeme se otišlo pri vođstvu bh košarkašica rezultatom 40:36.

Marica Gajić je bila  najbolja igračica na ovom susretu, a početkom treće četvrtine kada su Islanđanke došle na minus jedan, vezala je dvije trojke, te su uz polaganje Deure bh igračice došli na plus devet, 49:40. To su i povećale, pa su na četiri minute pred kraj treće četvrtine poveli 62:46, a dvije minute kasnije bilo je 68:46.

Dobra igra je nastavljena i u posljednjoj dionici, pa su  tako došli do druge pobjede u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Bh košarkašice je do pobjede vodila fenomenalna Marica Gajić sa 31 poenom, 16 skokova i asistencijom dok je Tamara Kapor dodala 15 poena uz tri skoka i asistenciju. Još su dvocifrene bile Deura sa 11 poena i četiri asistencije, te Džebo sa 10 poena. 

Na drugoj strani Helena Sverisdotir je postigla 32 poena uz šest skokova i pet asistencije, a Kjartandsottir je dodala 16 poena uz osam skokova i asistenciju.

BiH-Island 97:67