XS
SM
MD
LG

Žurnal, zvučnik i svetlo fudbala Republike Srpske

Za razliku od “Dana fudbala” koji, zahvaljujući Sportskom žurnalu i njegovim medijskim partnerima, svakog januara, u sklopu Svetosavskih svečanosti osvane na svim meridijanima sveta, nakon toga fudbal Republike Srpske tokom cele godine, uglavnom, čuči u gluvom medijskom sumraku lokalnih dometa, bez istinske suštine, koju smo zahvaljujući Svevišnjem, zaslužili herojske 1992. godine.
Fudbalski zvučnici odavno su utihnuli, reflektore nismo ni imali (osim u Banjaluci!), dobili smo ih, u međuvremenu, u Modriči, Foči i Milosavcima, ali su sijalice, nakon “žmurenja”, ugašene. Radio Republike Srpske na svojoj frekvenciji već nekoliko sezona prenosi samo utakmice Premijer lige BiH, a fudbal srpskog entiteta “Dejtonske zemlje” nikada nije ni bio na TV ekranima, osim finalnih susreta Kupa, koji je u međuvremenu, od svetkovine posvećene stvaraocima zapadne srpske zemlje, postao samo blatnjavi obris Vidovdanskih svečanosti koje danas malo ko u Fudbalskom savezu Republike Srpske i pominje.
Margina je jedino zagarantovano mesto za fudbal, Savez i klubove Republike Srpske u trenutnim “partnerskim odnosima” vladajućeg mandata od 2016. do 2020. godine sa tendencijom da ćirilična slova najpopularnije i najmasovnije igre, kako u svetu, tako i kod nas, padnu na prašnjavi pod po kojem grubo gaze svakojaki opanci i čizme, različitih šara i nedezinfikovanih đonova.
Kao i na snegu, tako i na vlažnoj prašini, ostaju jasni tragovi sadašnjosti, ne pomenutih marginalnih ćiriličnih slova, već navedenih đonova i nije reč o zverkama, već o protagonistima današnjeg maskenbala.
Kada se skinu maske onda je lice izmereno!
Narednog vikenda počinje prolećni deo Premijer lige BiH sa tri kluba iz Republike Srpske: Krupom, Radnikom i Borcem, čije utakmice, ne sve, ljubitelji fudbala u srpskom entitetu mogu da gledaju samo na “objektivnoj” BHT1, povremeno, koja uprkos tome što ima i ćiriličnu verziju, niti je omiljena, niti gledana u Srpskoj. Ali, zato Krupa, Radnik i Borac “gostuju” na “Mojoj TV”, ekranima pretplaćenim za fudbalsku centralizaciju putem Željezničara i Sarajeva koji imaju ekskluzivitet “velikih” klubova i diktatora monopola za TV-prava putem korumpiranog Fudbalskog saveza BiH.
Kanal bez predrasuda i granica, “Arena sport”, koji ima samo latiničnu verziju, bio je prozor u svet fudbala Republike Srpske, ali zahvaljujući glasovima srpskih delegata u Izvršnom odboru “krovnog” Saveza “zemlje dva entiteta i tri naroda” signal fudbala BiH na “Areni” je ukinut i monopol prepušten BH Telekomu čiji su dometi, putem “Moje TV”, bez omalovažavanja, Sarajevo i okolina. 
BH Telekom jeste generalni sponzor Premijer lige BiH, i daje određeni novac za TV-prava, ali on umesto u klubovima završi u kancelarijama FS BiH, jer nijedan klub, osim Željezničara i Sarajeva, možda i Zrinjskog, te ucenjenog Širokog Brijega, nema benificije i “ekstra honorare”. Pa tako Krupa, Radnik i Borac, kao i većina premijerligaša, za nekoliko desetina hiljada maraka za koja su “prodali TV-prava”, a vode se kroz protokolarnu papirologiju Saveza, uvek imaju još toga da doplate FS BiH na ime dugovanja, a da novac od generalnog sponzora i ne vide!
To je Premijer liga BiH, nelogična kao i zemlja čiji je šampionat. A fudbal Republike Srpske će i ovog proleća ostati na gluvim zvučnicima i pregorelim sijalicama, na prašnjavoj koračnici balkanskog puta i Kurte i Murte. Sve dok se ne “upali” Sunce, do finala Kupa, koje je nekada bilo predviđeno kao svetkovina na našem najvećem stadionu, u najvećem Gradu, u čast Krsne slave onih koji su stvorili Republiku Srpsku. Danas je sve to neutralisano! Zato na temeljima Svetosavskih i Vidovdanskih svečanosti moramo da se susrećemo, otadžbinski, i slavimo Sretenje Gospodnje, sa jasnom fudbalskom vizijom da je Drina samo reka. To je misija koju neguje samo Žurnal.
Sunce greje da nas probudi. Sportski žurnal je uvek budan, ne samo za vreme “Dana fudbala”. Za Žurnal je svaki dan – fudbal, i noć je dan, za Republiku Srpsku! I bez obzira na sve okolnosti, Žurnal stoji uspravno u interesu fudbala Republike Srpske i mladosti. I čuje se i vidi se, a nema ni zvučnike ni refletore.
Budućnost će da nam kaže i ko smo i šta smo! Svakom od nas.


Piše: Slavko BASARA/Sportski Žurnal

 

Dan fudbala