XS
SM
MD
LG

Odbojkaško zajedništvo

U Sarajevu je danas, u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine,  potpisan sporazum o saradnji između Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Hrvatskog odbojkaškog saveza i Odbojkaškog saveza Crne Gore.

Tri saveza će, na osnovu ovog sporazuma, aplicirati za sredstva IPA fondova, sa namjerom da realizuju Projekat prekogranične saradnje i pomirenja. Ciljevi ovog projekta su:  edukacija djece, trenera i sudija.

Ovaj projekat obuhvatiće zajednički trenažni proces, seminare i radionice  i periodična testiranja djece. Takođe je planirano da mladi sportisti, tri puta godišnje, učestvuju na turnirima mladih reprezentacija gradova, kao i da učestvuju u zajedničkim kampovima pod nadzorom stručnjaka sa licencom FIVB.

Sporazum su potpisali predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković i predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza.

ANTE BAKOVIĆ: Zadvoljstvo mi je i často što mogu u ime Hrvatskog odbojkaškog saveza, u Sarajevu, prisustvovati potpisivanju sporazuma sa dvije nama drage i prijateljske federacije u zajedničkoj saradnji. Nadam se da će ova saradnja biti uspješna i plodonosna. Mi smo kao država koja je članica Evropske unije  spremni u svakom pogledu preuzeti inicijativu za bilo koji projekat koji može donijeti dobro u sve tri federacije. Mi smo spremni i za otvaranje saradnje sa ostalim federacijama u regionu i granice kao takve nas ne interesuju kada je sport u pitanju. Nas zanima interes mladih, edukacija djece i trenera, razmjena iskustava odnosno u prvaom smislu ta prekogranična saradnja.

CVETKO PAJKOVIĆ: Želim da pozdravim drage prijatelje iz Odbojkaškog saveza Hrvatske i BiH i da prenesem pozdrave od svih odbojkašica i odbojkaša iz Crne Gore. Radostan sam što smo u prilici da se povežemo i na ovakav način i da dijelimo iste odbojkaške terene. Naravno, sve u cilju da ovaj divan sport bude što prisutniji. Odbojka ovo zaslužuje, ovo zaslužuju svi mladi ali i budući odbojkaši i odbojkašice, a mi kao savezi smo u obavezi da im stvorimo što bolje uslove za bavljenje ovim sportom, a takođe za učenje, edukaciju i razvoj. Nadam se da će ovo biti još jedan korak naprijed u smislu dodatnog unaprijeđenja već dobre saradnje tri saveza.

ALIJA FATIĆ: Zadovoljan sam zbog potpisivanja ovog, za sve nas, izuzetno važnog sporazuma koji će dodatno učvrstiti dobru saradnju između ova tri saveza. Izuzetno sam počastvovan što sam bio u prilici da potpišem ovaj sporazum i nadam se da će rezultati biti vidljivi u budućnosti.

Radi se o edukaciji djece i masovnom uključivanju u ovaj sport. Takođe želimo da edukujemo trenere i sudije. Potpisivanje sporazuma je preduslov za kandidaturu za projekte IPA fondova, a raspisivanje konkursa očekuje se u aprilu.  Odbojkaški savez BiH neće ništa samostalno raditi, tri saveza se udružuju u projektu i svi sadržaji koje ćemo realivati u prostorima Hrvatske, Crne Gore i BiH biće zajednički.