XS
SM
MD
LG

Sarajevska lavina i režija

Krenulo je fudbalsko proleće u Premijer ligi BiH, ali se stvari nisu pomerile sa mrtve tačke od prošle sezone, naprotiv, čini se da je sve još brutalnije i rigoroznije kada su u pitanju “veliki” koji ruše “male”, a u međusobnim duelima ko koga nadmudri.

Već u prvom prolećnom kolu, a ukupno deventnaestom, podigla se velika prašina zbog neregularnih golova i dosuđenih jedanaesteraca. Glavni na udaru je Mostarac Emir Spahalić koji je aktuelnom šampionu Zrinjskom dosudio dva nepostojeća penala protiv GOŠK-a za dva izjednačenja, pa su na kraju “plemići” pobedili golom u 89. minutu (3:2).

-Čestitam Zrinjskom na pobedi, a sve ostalo zaista ne znam šta bih rekao. Mogu samo da plačem ovde pred vama, kao što su moji igrači plakali u svlačionici, i ja zajedno s njima. Sve ste vidjeli, a reakcija publike sa tribina koja nas je ispratila aplauzom i povicima ohrabrenja najbolje sve govore. Evo, dok vam ovo pričam tresem se sav – rekao je šef stručnog štaba GOŠK-a Feđa Dudić na konferenciji za novinare posle meča u Mostaru.

Postavlja se glavno pitanje kako je sudija iz Mostara mogao da sudi mostarskom klubu i da nije bilo kardinalnih grešaka kod prosuđivanja događaja u šesnaestercu ekipe iz Gabele? Za to bi trebalo odgovor da daju članovi Komisije za sudije i suđenje FS BiH. Spahalića po svemu sudeći, za arbitražu utakmice koja je išla iz “dvojke” 0:1 u “keca” 3:2, najverovatnije očekuje rigorozna kazna, a prema nekim informacijama dobio je negativnu ocenu od posmatrača suđenja Džemala Čalije iz Sarajeva.

Da će se ponovo voditi najveća bitka između Zrinjskog i Željezničara koji su bili akteri i finiša prošle sezone, kada je u poslednjim kolima mostarski klub prestigao sarajevski, a rigoroznu kaznu zaradio sudija Antoni Bandić iz Gruda pokazuje početak ovog proleća. Željezničar je u Krupu na Vrbas stigao u “kompletnom izdanju” uz logističku podršku Ilije Živkovića iz Orašja i njegovog pomoćnika Damira Lazića iz Brčkog što je jako dobro detektovao domaći trener Slobodan Starčević rečima: “Nadam se da je cela Bosna i Hercegovina raspoložena, srećna i radosna što je veliki Željezničar pobedio jednu malu Krupu”.

-Željezničar, kao i Sarajevo, prati jedva veća grupa novinara koji još za vreme utakmice mnogo toga “spinuju”, iskrivljuju situaciju i menjaju teze. Tako je za vreme susreta u Krupi na Vrbasu na sarajevskim portalima, posle prvog gola Krupe, krenula lavina da je iz ofsajda, a kasnije se niko nije osvrtao na sporno dosuđeni jedanaesterac za Želju koji je bio klasičan primer da se ne svira sa predavanja instruktora UEFA Irca Alana Snodija na seminaru sudija Premijer lige BiH u Zenici. Stručni konsultant na BHT1 Boro Elčić iz Sarajeva nije bio na seminaru, tako da njegov komentar na ovu situaciju nije kompetenten. Takođe, kod jedanaesterca za Krupu Adi Mehmremić, igrač Željezničara trebalo je da dobije crveni karton kao poslednji igrač odbrane. Da je situacija obrnuta videli biste koja lavina bi se pokrenula i šta bi sve izašlo u javnost. Ovako, to nikog ne interesuje, Željezničar je pobedio, prvi je i sve ide u rok službe, do trenutka kada lideru nešto ne bude po volji – istakao je naš izvor blizak Sudijskoj organizaciji i Fudbalskom savezu BiH.

Jedan od najtalentovanijih arbitara iz BiH Antoni Bandić prebačen je na sudijske liste Prve lige Federacije BiH, iako je njegov jedanaesterac, u Bijeljini za Zrinjski protiv Radnika, očigledniji nego ono što su dosudili Spahalić u Mostaru, odnosno Živković u Krupi na Vrbasu.

-Irac iz UEFA Alan Snodi će uvek dolaziti džaba u Bosnu i Hercegovinu sve dok sudije sa lista Premijer lige BiH budu išle za ambicijama klubova, a ne ličnim progresom i prosperitetom. U takvom ambijentu Komisija za sudije i suđenje ima svoga udela, ogromnog, ali i moć da kažnjava one koji “vire van sistema”. Bukvalno klubovi uz sudije ostvaruju svoje ambicije, a svi pobednici ne mogu da budu. Prošle sezone Zrinjski je nadmudrio Željezničar, ove tim sa Grbavice ne želi da prepusti bilo šta slučaju, pa već sada svi govore kako mora da bude šampion jer je poslednji put osvojio titulu pre tri godine. U međuvremenu, Zrinjski ga je prestigao po broju trofeja što je nedopustivo za sarajevsku fudablsku čaršiju kao centar moći – dodaje izvor Žurnala.

Tu nije kraj. Treći pogodak Radnika protiv Borca (3:0) koji je dao Vladimir Bradonjić u finišu susreta postignut je iz klasičnog ofsajda, grešku je napravio Bojan Maksimović iz Modriče koji nije signalizirao nedozvoljenu poziciju glavnom sudiji Vladimiru Bjelici iz Istočnog Sarajeva, ali taj gol nije uticao na konačnog pobednika. U Širokom Brijegu su se dogodila dva sporna detalja.

-Gol napadača domaćih Luke Menala u prvom delu je bio čist ko suza, a poništio ga je sudija Elvis Mujić iz Banovića na asistenciju Amera Macića iz Mostara. Isti tandem je priznao pogodak Sarajeva iako je celi stadion video da je jedan gostujući igrač u ofsajdu smetao golmanu Luki Bilobrku. Možda i nije bilo nedozvoljene pozicije, ali u emisiji na BHT1 to je cenzuirsano, nije prikazano što dovoljno govori da je već na startu proleća pokrenuta sarajevska fudbalska mašinerija sa samo jednim ciljem favorizovanjem sarajevskih premijerligaša. Bez obzira na sve to postoji Onaj gore koji ne da, domaćin je pobedio Sarajevo – rekao je na kraju izvor blizak Fudbalskom savezu BiH.

A na sve to Ivan Beus, potpredsednik FS BiH i direktor Zrinjskog kaže: “fudbal BiH ima prostor za napredak”.

SLAVKO BASARA/Sportski žurnal 

 

 

Emir Spahalić, sa pomoćnicima