XS
SM
MD
LG

Bilbija bi FIFA znak

Republika Srpska je oduvek imala kvalitetne i sudije koji mogu da konkurišu za FIFA znak, pogotovo Prijedor, Grad koji je u bivšoj zemlji imao predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavija, Draška Popovića, ali i istaknutog arbitra Aleksandra Škorića koji je sudio utakmice u najvišem rangu UEFA.

Pod zastavom Republike Srpske, poslednjih četvrt veka, iškolovana su mnoga sudijska imena, a čak trojica Prijedorčana su u sedam godina trajanja manifestacije “Dan fudbala” bili laureati. Mahač sa FIFA znakom Sreten Udovičić bio je najbolji sudija Republike Srpske 2012. godine, potom je 2016. ovaj epitet poneo i Zoran Grbić, da bi ovog januara u Kristalnoj sali banjalučkog hotela “Bosna” za najboljeg proglašen Luka Bilbija.

Sva trojica su se sa fudbalskom susreli kao igrači u omladinskom pogonu Rudar Prijedora koji ove 2018. slavi redak jubilej 90 godina postojanja i rada. Upravo to vreme provedeno u taboru “rudara” dalo im je osnov za ono čime će se dalje baviti i putem sudijskog poziva ostati u fudbalu.

-Nije otrcana fraza ako kažem da je fudbal moj život, da sam mu se posvetio, prvo kao igrač, a evo sada i kao sudija, o kojem se priča, snimaju filmski klipovi, kojem se dodeljuju priznanja i nagrade. Sve je to lepo, imponuje mi, ali ne želim, niti hoću da se uobrazim. Ostaću čvrsto na zemlji – kroz smeh na početku razgovora u “Piano baru” hotela “Bosna” u Banjaluci počeo je priču Luka Bilbija, nakon nagrade za najboljeg sudiju Republike Srpske za 2017. godinu.

Skroman i tih. Blage naravi, stidljivog, ali iskrenog osmeha. Grmečko dete rođeno u Rijeci uoči kolektivne jugoslovenske tragedije. Ni turbulentno detinjstvo nije pokvarilo karakter mladića po Biblijskim načelima, niti su ga poremetili svi izazovi ovog sveta nečastive prirode.

-Sport, tačnije fudbal su mi mnogo pomogli i usmerili me na pravi put. Uz kućni odgoj koji je neizbežan sport je taj koji deci otvara vidike i daje razne mogućnosti da ispravnim razmišljanjem stignu do nekih svojih mladalačkih ciljeva. To je moj primer. Mašta se pretvorila u stvarnost. Prvo sam igrao fudbal, a sada sudim i osećam se ispunjeno i zadovoljno – kaže Luka Bilbija.

Žiri manifestacije “Dan fudbala”, zajedno sa strukom, nije imao nijednog sekunda dilemu oko imena dobitnika prestižne nagrade na svečanosti koju organizuju Vlada Republike Srpske, tačnije Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Sportski žurnal i Fudbalski savez Republike Srpske.

-Srećan sam zbog nagrade, ona mi znači mnogo. Hvala svima koji su videli, ocenili i procenili moj dosadašnji rad u fudbalu, suđenju posebno. Ovim putem želim da se zahvalim i mojoj porodici, supruzi Maji koja će da se porodi u aprilu, a koja je uz mene oduvek, podržava me u svemu što radim. Naravno i majci Nevenki i ocu Rajku, bratu od tetke Nemanji Paripoviću, fudbaleru trnske Sloge i svim rođacima i prijateljima koji su me bodrili i podržavali do sada, veruujem da će i ubuduće. Sreću je lako pronaći samo čovek treba malo da se potrudi i uloži napor. Nagrada za najboljeg sudiju Republike Srpske je za mene velika obaveza, ali i nepresušni motiv – dodao je Luka Bilbija.

Po mnogim procenama struke reč je o talentovanom, ambicioznom i ozbiljnom sudiji koji kuca na vrata Premijer lige BiH. Trenutno je najboljerangirani arbitar u Prvoj ligi Republike Srpske i ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, od jeseni će da trči premijerligaškim terenima. Takođe, ima sjajnu šansu da jednog dana na grudima ponese i međunarodni sudijski znak FIFA.

-Biće onako kako bude, ne želim mnogo da se opterećujem sa budućnosti niti razbijam glavu. Važna je stvarnost i  sadašnjost. Želim da idem korak po korak u karijeri, kao i do sada. Suđenje mi pričinjava veliko zadovoljstvo i ozbiljno sam posvećen da iz dana u dan napredujem, edukujem se, sakupljam iskustvo… Kao što rekoh moram da opravdam ukazano poverenje – jasan je na kraju najbolji sudija Republike Srpske za 2017. godinu Prijedorčanin Luka Bilbija.

S. Basara / Sportskli žurnal

Čestitke Rudar Prijedoru

Grad Prijedor će u 2018. godini imati niz fudbalskih svetkovina u koje se uklopilo i priznanje Luke Bilbije.

-Kao klinac sam trenirao u Rudar Prijedoru. On mi je bio odskočna daska u fudbalu. Sada sam se okrenuo suđenju, ali uvek kada sam slobodan idem na Gradski stadion da gledam utakmice. Ovim putem čestitam mu 90. rođendan i želim sve najbolje, da se ostvare takmičarske ambicije. Prijedor je istinski sportski i fudbalski centar i zaslužuje klub visokog ranga – istakao je Luka Bilbija.

Luka Bilbija


Zvijezda 09 6 : 2 Željezničar Sport Team
Tekstilac Kort 0 : 0 Kozara
Napredak 0 : 0 Slavija
Podrinje 0 : 1 Sloga
Sutjeska 1 : 1 Rudar Prijedor
Drina 1 : 1 Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 22 15 6 1 51
2 Rudar Prijedor 22 14 7 1 49
3 Drina 22 10 8 4 38
4 Slavija 22 9 9 4 36
5 Tekstilac Kort 22 9 7 6 34
6 Podrinje 22 8 3 11 27
7 Željezničar Sport Team 22 7 5 10 26
8 Sloboda 22 8 2 12 26
9 Sutjeska 22 5 8 9 23
10 Kozara 22 3 9 10 18
11 Sloga 22 3 7 12 16
12 Napredak 22 3 5 14 14