XS
SM
MD
LG
22.02.2018 Administrator DC

Kapija svetli u daljini -jutarnji hit Bosne

Juče ujutro, u banjalučkom hotelu “Bosna”, uz obaveznu kafu hit je bio Sportski žurnal i reportaža Tome Marića Kapija svetli u daljini koja govori o istoriji ovog ugostiteljskog objekta. Direktor Radenko Damjanović kaže da je u roku od sat vremena tri primerka Žurnala pročitalo više od 30 ljudi:

-U centru grada obišli smo sve kioske, ali smo prikupili nekoliko primeraka jer je Žurnal već bio rasprodan. Išao je od ruke do ruke naših i stalnih i povremenih gostiju, mnogo toga su znali o hotelu “Bosna”, ali iz priče Tome Marića saznali su mnogo više, pre svega kako je legendarni rukometaš Petar Pero Perović, posle oktobarskog zemljotresa u “dogovoru” s potpukovnikom Duškom Radunovićem sačuvao kapiju hotela, a danas se tek vidi koliko je to bila gotovo grenijalna odluka. Kapija svedoči o trajanju hotela gotovo 135 godina. S pažnjom su čitali i da je nameštaj u hotelu bio od najkvalitetnijeg materijala, orahovine i ružinog drveta, zatim brojne umetničke slike, sve je to, gotovo sve samo neki detalji su ostali, uništeno ili otuđeno posle rušenja hotela 1969. godine.

Radenko Damjanović, i ovom prilikom pomenuo je minulu manifestaciju “Dan fudbala” i koliki je ona imala odjek u ovom delu Evrope:

-Banjaluka i Republika Srpska zaista moraju da se zahvale Sportskom žurnalu što nam je podario jednu takvu manifestaci ju. Nema odakle nam se nisu javljali ljudi koji su videli snimke ili fotografije sa “Dana fudbala”, a da nisu rekli da je to bila zaista veličanstvena manifestacija. Tako se afirmiše Republika Srpska, Grad Banjaluka, pa ako hoćete da budem do kraja iskren i hotel “Bosna”, koji je svojom istorijom od 135 godina jedna od najstarijih institucija te vrste u Republici Srpskoj, pa možda i na celom ovom balkanskom prostoru.

Na kraju i napomena Radenka Damjanovića:

-Žurnal je minulih dana bio novina koja se baš masovno čitala, rekao bih čak da je bila i najčitanija, ali na kioscima nestane odmah u ranim jutarnjim časovima, već sam vam rekao kako sam, uz redovne brojeve koje svako jutro imamo, prikupio još nekoliko primeraka za dokumentaciju, arhivu i da pošaljemo svojim prijateljima, nema nam druge nego ćemo Tominu reportažu morati da kopiramo. Ona će naći i svoje pravo mesto kao večno svedočenje i u samom hotelu “Bosna”.

S. Basara / Sportski žurnal 

Petković kao uzor

Radenko Damjanović, direktor hotela “Bosna” ističe:

-Ovogodišnji dobitnik Zlatne povelje “Miljan Miljanić” Ilija Petković po svemu može da služi kao uzor. Ljudska dobrota i čestitost, koja izbija iz njega, mora kad tad biti i adekvatno nagrađena, otud i onakve ovacije i aplauzi kad je saopštena odluka žirija, a beseda predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, nakon što je Zlatnu povelju uručio Petkoviću bila je zapravo mišljenje svih prisutnih o fudbalskoj veličini i ljudskom dostojanstvu Ilije Petkovića koji će ostati upamćen kao veliki fudbaler, veliki trener i veliki čovek. On je na pravi način upotpunio galeriju dosadašnjih dobitnika: Safeta Sušića, Milorada Mažića, omladinske reprezentacije Srbije koja je bila prvak sveta, Predraga Mijatovića i Dragana Džajića. Hotel “Bosna” sve njih uistinu doživljava kao svoje i svojevrsno sportsko obeležje Republike Srpske, Banjaluke i hotela “Bosna”. Jer sve se odigralo upravo tim redom ovdje.

Uigran tim

Radenko Damjanović izuzetno je zadovoljan saradnjom sa organizatorima “Dana fudbala” i kaže:

-Tim koji vodi ovu akciju Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo prodoice, omaldine i sporta, Fudbalski savez Republike Srpske i Sportski žurnal zaista predstavljaju uigran tim i gledao sam sa strane s koliko profesionalizma i istovremeno entuzijazma se cela manifestacija dovodi do perfekcije. Zato je i ukupan utisak o tom prazniku sporta izuzetno povoljan.

Ćitanje Ćurnala u hotelu Bosna