XS
SM
MD
LG

Beus vlada bh fudbalom

Ivan Beus je trenutno jedan od najmoćnijih ljudi u fudbalu “Dejtonske zemlje”, čovek za čije ime se vezuju svi uspesi mostarskog Zri njskog, kluba osnovanog 1905. godine zamrznutog statusa za vreme jugoslovenskog komunističkog doba.

U poslednje četiri sezone “plemići” su tri puta bili prvaci BiH, a iz Sarajeva prema Mostaru su odapete mnoge strele, čuli su se i glasni komentari: “U režiji Ivana Beusa”. Posebno je završetak prošle sezone, kada je Zrinjski u poslednja dva kola prestigao saraje vski Željezničar na tabeli i postao šampion, ostao u dubokom sećanju fudbalske javnosti, a prvenstvo je u sarajevskim krugovima obele ženo kao “cirkus”. Mostarci su postali šampioni, tužnu sudbinu je doživeo mladi Antoni Bandić iz Gruda, jedan od najtalentova nijih arbitara u BiH, koji je umesto da korača ka znaku FIFA vraćen na terene Prve lige Federacije BiH samo zbog penala dosuđenog za Zri njski u Bijeljini. Njegova sudbina Ivana Beusa i Zrinjski nije interesovala, mlad čovek je pušten “niz Neretvu”.

Poreklo Beusa je iz Sarajeva, Ivan je rođen 9. avgusta 1969. godine u Hercegovini i član je HDZ-a, ali u Zapadnoj Hercegovini kada se pomene njegovo ime u “nogometnim” krugovima možete da čujete jasnu konstataciju: “On je Željko Komšić županijske komponente”. Za razliku od prvog potpredsednika FS BiH iz Bijeljine Milorada Sofrenića kojem piše u biografiji da je bio igrač Jedinstva iz Brodca i nekadašnji sudija, na zvaničnom sajtu FS BiH za Beusa ne stoji da je imao fudbalsku, odnosno sportsku karijeru.

Zašto je Ivan Beus poređen sa Sarajlijom Željkom Komšićem kojeg su svojevremeno muslimani izabrali za hrvatskog člana Predsedni štva BiH?

Da bi sačuvao potpredsedničku fotelju u “krovnom” Savezu na koju je stigao 2012. godine kao član Komiteta za normalizaciju FS BiH, tela postavljenog direktno iz kancelarija UEFA i FIFA godinu dana ranije, Beus je na izborima u Federaciji BiH “pogazio” sve dogovore i srušio platformu između kantonalnih i županijskih komponenti. Tako je u dogovoru sa Samirom Ćemalovićem, koji je krivično gonjen i kažnjavan i ne može da obavlja nijednu funkciju u FS BiH,  napravio dil u bazi iz Mostara, Ćemalovića je ostavio u federalnom savezu, a zauzvrat je tražio podršku muslimana za svoju kandidaturu na nivou BiH. Potom je srušio i dogovor u FS Srednjobosanskog kantona, progurao je u Izvršni odbor “krovnog” saveza Midheta Sarajčića iz Travnika umesto Slavena Garića iz Viteza, jer se trebala izvršiti muslimansko-hrvatska rotacija odgovornih funkcija u ove dve organizacije.

Na taj način, svojom novom potpredsedničkom kandidaturom, Ivan Beus je srušio “prećutni dogovor” tri naroda da u mandatu 2016 – 2020. godine predsednik FS BiH bude Hrvat i otvorio put za inauguraciju prijatelja iz Komiteta Sarajlije Elvedina Begića za drugi uzastopni četverogodišnji mandat. I ne samo to. Prvi put u istoriji Fudbalskog saveza BiH i FS Federacije BiH sve četiri glavne funkcije zauzimaju muslimani. Elvedin Begić i Jasmin Baković su predsednik i generalni sekretar FS BiH, a Irfan Durić i Eldin Baković iste te funkcije obavljaju u federalnoj “kući fudbala”.

Ivan Beus je jako snalažljiv na tlu fudbalske diplomatije jer je uspeo da “ispliva” ispred mnogo jačih i autoritativnijih fudbalskih imena iz Mostara. Tako je u njegovoj senci ostao Sead Kajtaz, član one sjajne generacije Veleža sa Prskalom, Skočajićem, Tuceom… mini mizirao je i Dušana Bajevića, uz čiju pomoć je i stigao u Komitet za normalizaciju, po “nacionalnom kodu” eliminisao je i legendarnog Ivicu Osima.

Tako “Željko Komšić županijske komponente” u fudbalu BiH šest godina već “vedri i oblači”, a zajedno sa Elvedinom Begićem i Darkom Ljubojevićem iz Banjaluke, sve do decembra 2016. godine činio je “ubojiti triling” zbog kojeg je srušeno, Statutarno, Tročlano Predsedništvo Fudbalskog saveza BiH, čiji su se članovi svakih šesnaest meseci rotirali. U međuvremenu, prilaskom FSRS u “pvu priču” Ljubojevića je zamenio već pomenuti Bijeljinac Sofrenić.

Iako Ivan Beus na svakom koraku negira da je funkcioner Zrinjskog, stvarnost je sasvim drugačija. On je “mozak i srce” popularnih “plemića”, njihov ktitor i čovek koji ne preza od svakakvih sredstva samo da ostvari cilj. Po toj karakteristici je i promovisan u Komitet za normalizaciju FS BiH 2011. godine. Pozdravlja se tako što sagovornika nikada ne gleda u oči, a na sednicama nijedan akter ne može da mu uhvati pogled. Izbegava javnost. Do sada je sve udare upućene prema Zrinjskom uspešno amortizovao i odbijao...

Slavko BASARA / Sportski žurnal

Poništio zapisnik delegata

U oktobru 2012. godine utakmica u Mostaru između Zrinjskog i Rudar Prijedora (1:2) prekinuta je u 76. minutu (proteklo 80 odsto susreta), ali je Ivan Beus svojim vezama i lobijima u FS BiH uspeo da poništi zvanični zapisnik delegata Davora Ristovića iz Istočnog Sarajeva i “da nalog” Takmičarskoj komisiji preko hrvatskog člana Rudolfa Marića da se utakmica poništi i odigra nova, umesto da se registruje postignutim rezultatom.

U kasnijoj žalbenoj proceduri Duško Vulović iz Bijeljine, član Apelacione komisije svojim nepojavljivanjem na zakazanoj sednici omogućio je da se zamisao Ivana Beusa sprovede u delo, pa su Prijedorčani ponovo morali na gostovanje u Mostar.


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8