XS
SM
MD
LG

Šminkanje 'provincijskih glumaca

Na našem prijateljskom portalu www.prijdor24.h.com pojavio se zanimljiv tekst vlasnika i glavnog odgovornog urednika Ranka Šijana. Tekst prenosimo u potpunosti, želeći na taj način dati podršku našem kolegi i prijatelju:


Biti danas odgovoran i raditi posao od opšteg interesa, u vremenu kada ne igrate po pravilima koje diktiraju moćnici i gledaju samo sebe, a s druge strane imate pojedince koji podvaljuju i ogovarajući bez argumenata štite svoj egoizam, je zaista teško i komplikovano.

U takvom vremenu naš portal pokušava da pronađe svjetlo na kraju mračnog tunela, u kojem vrebaju svakojake “ale” i karakteri raznih ciljeva, najče šće nedobronamjernih, okupljeni u oligarhijskom krugu u kojem vladaju ucjenjivačka pravila “držanja u šaci”, ili da ne kažem nešto mnogo gore i bezobraznije, “hvatanje za m…”

Posljednja dešavanja u Fudbalskom klubu Rudar Prijedor, čiji su protagonisti nedorasli ulogama koje obavljaju, a tu svoju “sposobnost” treba da sakriju tako što će van kluba naći krivca za sve nastale neprilike, bila su povod da emotivno, onako “iz duše”, kažem ono što sva fudbalska javnost u Gradu Prijedoru zna, šapuće, priča po kafićima i na ulicama, ali nema moć da to javno prezentuje javnosti. Uloga našeg portala jeste baš to, da ukazuje na anomalije, da razmrda uspavani sistem, upozori na nepravilnosti i omogući onima koji žele nešto da kažu u interesu naše lokalne zajednice i svih nas.

Ima i onih koji bi najradije preko ekrana svojih računara ili displeja telefona, kada ugledaju prijedor24h.com, prevukli zatamnjene zavjese, neko bi htio da ugasi naš domen, a ima i onih koji misle da su svi njihovi argumenti u galami, vici i dreci, a ne u činjeničnom stanju koje prezentuje naš portal, samo zato, zaboga, što je njihovo ime napisano u normalnom kontekstu društveno-odgovorne i zrele osobe koja povjerenu funkciju na koju je izabran treba da obavlja savjesno i svjesno, odnosno rješava probleme u opštem interesu. Na svu sreću mnogo, mnogo više je onih koji sa oduševljenjem otvaraju adresu našeg portala, željni iskreno napisane i istinite riječi, bez ikakve zle pozadine, sa samo jednim ciljem – buđenja savjesti i odgovornosti!

Toliko puta sam s radošću i oduševljenjem slušao svog rođaka Slobodana Šijana koji je često znao da govori: “nisu mali glumci za velike uloge, provincijski protagonisti imaju samo lokalni domet”.

Rudar Prijedor, klub svijetle tradicije, koji ove godine slavi 90. rođendan nije poligon za priučene funkcionere da se na njemu vrše svakojaki eksperimenti, a najmanje je mjesto za nestručne da u njemu dokazuju kako su društveno bitni, veliki i značajni, kako vrijede samo zato što su u Rudar Prijedoru. Neću da ulazim u unutrašnju organizaciju današnjeg kluba, ali kao bivši fudbaler, čovjek koji je bio u i oko kluba, uvijek sa dobrom i zdravom namjerom, odgovorno mogu da kažem da ništa ne funkcioniše. Narušeni su međuljudski odnosi, postoji i opasan kamen spoticanja, a nepovjerenje između uprave i igrača je kulminiralo tako da je očigledno da tu više nema zdrave i uspješne saradnje. Da li će klub, u toj situaciji, kada je najavio borbu za titulu i povratak u Premijer ligu BiH mijenjati tri člana uprave i trenera ili dvadesetak fudbalera nije moj posao, ali nečiji jeste?! Čiji?

Čini mi se da u Rudar Prijedoru sjede ljudi koji pokušavaju da se bave režiranjem i sceniranjem, a ne rješavanjem problema, što i jeste najveća zabluda, unazad godinama. Ako već žele da izrežiraju po scenariju da su neprijatelj i problemi negdje vani, a ne u samom klubu onda su čelnici našeg slavljenika trebali da pozovu u pomoć mog rođaka Slobodana Šijana.

Dok to ne urade neka im odzvanjaju riječi kultnog srpskog glumca Danila Bate Stojkovića iz filma Ko to tamo peva: “Sve je to posledica opšteg rasula i haosa”.

Portal čiji sam vlasnik i glavni urednik ima moto: više i bolje, da ukazuje na negativnosti i da podržava pozitivnosti, bez ličnog, samo profasionalnim pristupom, a “dešifrovanje” naših tekstova ostavljamo javnosti, našim posjetiocima i istinskim ljubiteljima fudbala u našem Gradu. Oni su naš sud, a ne pojedinci koji iz ličnih interesa neobjektivno i nedobronamjerno sagledavaju činjenice! Mnogo puta i neodmjereno, uz konstataciju: “nisam čitao, rekli su mi…” Najlakše je reći oni su neprijatelji kluba. Možda jesmo zato što pišemo i govorimo istinu, a oni koji predstavljaju Rudar Prijedor su “prijatelji” kluba što ga zloupotrebnjavaju, a za mnoge je on vrh društveno-socijalne ljestvice, funkcije koje obavljaju su za njih “vrh vrhova” u karijeri. I kraj.

To je klasična zamjena teza jer oni “Bogom dani” su sami sebi dali za pravo da analiziraju analize za koje smo mi zaduženi, a ne rade ono što stoji u opisu njihovog posla! Apsurd da ne može biti veći! Gospodo, javne ličnosti su podložne argumentovanoj kritici to je svagdje u svijetu normalno, ali ne i kod nas jer mnogi misle da su nedodirljivi.

Kao žitelj ovog Grada i navijač Rudar Prijedora, bivši igrač i čovjek koji se bavi javnim poslom želio bih da u godini velikog slavlja – devet decenija našeg Rudar Prijedora u našem Gradu vidim Svečanu akademiju kluba na viskom nivou, monografiju kluba i velike utakmice sa Partizanom, Zvezdom, Vojvodinom… jer smo se zaželjeli velikih utakmica, istorijskog karaktera.  Nikada neću priznati prosjek, a Rudar Prijedor, po mom skromnom mišljenju je trenutno ispod tog prosjeka. Moramo da stremimo višem i boljem, to je normalan, ljudski i sportski rezon. Pitanje je imamo li ljudske resurse i kapacitete iznad Prve lige Republike Srpske?

Moram da kažem, pardon napišem, i ovo. Mnogo puta smo u prošlosti bili alibi šefu stručnog štaba Zlatku Jelisavcu za utakmice u kojima nije postignut željeni rezultat, pa je tako za remi u Doboju protiv Sloge kao glavni razlog naveo pisanje našeg portala. Ako želi da bude urednik može da se prijavi, imaće probni rad, pa ako zadovolji ostavićemo ga da radi. Mi njemu nikada nećemo sastavljati ekipu, ali ćemo mu pisati gdje griješi i šta nije profesionalno. A profesionalnost trenera ne leži u tome da pred takmičarsku utakmicu priča igračima o novinarima, portalima i tekstovima, a ne o taktici, zadacima na terenu, prekidima, protivniku… Svedoci su na svakom koraku, ali se plaše odmazde. I svaki put kada napišemo istinu on traži “majčinsku” zaštitu kod čelnika kluba, tačnije predsjednika Dalibora Majkića. To mi liči na nekadašnje igranje dječice ispred kuće, u pržini. Šta bi na sve ovo rekao trener sa čvrstim karakterom i naš najlegendarniji stručnjak Radoslav Zubanović?

Ipak će biti da provincijski glumci nisu za veliku pozorišnu scenu, velike uloge mogu da igraju samo glumci gospoda. Da bi se to dogodilo, ovi prvi bi trebalo da se pomjere sa “dasaka koje život znače” i ustupe mjesto majstorima.

Izvinite gospodo, moj pogled i rezon nisu isti kao vaši, ali zar ćete da etiketirate naš portal samo zato što mu ne možete nametnuti svoje mišljenje i “pravila ponašanja”, odnosno što vam budi svijest, a nadamo se jednog dana da ćemo vam probuditi i savijest?! Vaš rezon se najbolje vidi u ogledalu zvanom Rudar Prijedor i to u godini kada treba da budemo najbolji i najjači, sa pogledom u evropski prozor.

Ni našminkani provincijski glumci nisu za veliku scenu. Oni su prije ličnosti za maskenbal!

Iskreno i srdačno vaš

Ranko ŠIJAN, vlasnik i urednik portala24h.com

Upravni odbor Rudar Prijedora