XS
SM
MD
LG

Džemalu Čaliji prijeti skidanje s liste kontrolora Premijer lige BiH zbog utakmice u Mostaru

Kontroloru suđenja iz Sarajeva Džemalu Čaliji, inače profesionalnom uposleniku Fudbalskog saveza BiH vraćen je izvještaj sa prvenstvene utakmice 19. kola u Mostaru između Zrinjskog i GOŠK-a 3:2 (0:1) na doradu, a sudije Emir Spahalić i Dalibor Hrstić su do daljnjeg suspendovani.
Zanimljivo, ovo je drugo vraćanje izvještaja posmatraču suđenja u tekućoj sezoni, a i prvi put Čalija je morao da dorađuje svoj izvještaj poslije utakmice aktuelnog šampiona Zrinjskog. Bilo je to poslije četvrog kola i meča Zrinjski – Krupa (1:0) odigranog 12. avgusta prošle godine, kada je ocjenjivao Elvisa Mujića iz Banovića koji je oštetio Krupu za jedanaesterac, a to nije bilo notirano.
Nakon ovih podataka postavlja se pitanje da li će Džemal Čalija do kraja ove sezone ostati na listi posmatrača suđenja, jer po Pravilniku o sudijama i suđenju u sklopu Sudijske konvencije UEFA kontrolor kojem dva puta u istoj sezoni bude vraćen izvještaj automatski pada s liste.
U članu 77. Pravilnika o sudijama i suđenju FS BiH piše:
“Ovim se reguliše, dolazak na listu posmatrača suđenja, pravljenje rang liste po završetku takmičarske sezone, kao i pisanje izvještaja o kontroli suđenja od strane posmatrača i analiza istih od strane Komiteta za sudije i suđenje.
-Posmatrač suđenja koji prilikom pisanja izvještaja o kontroli suđenja ne ispuni sve rubrike obrasca kontrole, opis ne odgovara datoj ocjeni, a nema korigovanja ocjene ili ako se ocjena koriguje unutar kategorije najviše za 0,3 boda, te Komitet utvrdi propuste u pisanju istih, koji su predviđeni Uputstvom o ocjenjivanju suđenja, posmatrač će biti kažnjen opomenom i jednim negativnim bodom.
-Ukoliko opis kontrole ne odgovara datoj ocjeni i nije po Uputstvu o ocjenjivanju suđenja, a Komitet na osnovu uvida u video zapis vrati posmatraču na korigovanje datu ocjenu (poveća ili smanjenji) za najmanje 0,4 boda, tj. Iz kategorije u kategoriju, te posmatrač koji bude po drugi put kažnjen opomenom, isti će biti sankcionisan nedelegiranjem jednim ciklusom (15 dana) i sa dva negativna boda.
-Ukoliko opis kontrole ne odgovara datoj ocjeni i nije po Uputstvu o ocjenjivanju suđenja, a Komitet na osnovu uvida u video zapis vrati posmatraču na korigovanje datu ocjenu (poveća ili smanji) za najmanje 0,9 bodova, ili posmatrač koji bude po drugi put kažnjen kaznom iz tačke 2, isti će biti sankcionisan nedelegiranjem dva ciklusa (mjesec dana) i sa pet negativnih bodova.
-Ukoliko opis kontrole ne odgovara datoj ocjeni i nije po Uputstvu o ocjenjivanju suđenja, a Komitet na osnovu uvida u video zapis vrati posmatraču na korigovanje datu ocjenu (poveća ili smanji) za više od 0,9 bodova, ili posmatrač koji bude po drugi put kažnjen kaznom iz tačke 3, isti će biti sankcionisan nedelegiranjem (dva mjeseca) i sa pet negativnih bodova
-Ukoliko posmatrač suđenja dva puta ponovi grešku iz prethodnog stava automatski se skida sa liste i o tome se obavještava Izvršni odbor NS/FS BiH pismenim putem uz obrazloženje o kazni, a u duhu PNI.
-Na kraju takmičarke godine Komitet za sudije i suđenje, sastavlja listu uspješnosti na osnovu koje najmanje tri najslabije plasirana posmatrača suđenja se skidaju i stavljaju na raspolaganje matičnoj organizaciji, a na njihova mjesta dolaze najbolje plasirani posmatrači sa entitetskih liga, koji ispunjavaju uslove po Pravilniku o sudijama i suđenju NS/FS BiH.”
Na posljednjoj sjednici Komisije za sudije i suđenje članovi ovog tijela pod predsjedavanjem Ibrahima Hasanbegovića jedino iz 19. kola nisu prihvatili izvještaj Džemala Čalije, koji mu je vraćen na doradu.

Džemal Čalija (desno)


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8