XS
SM
MD
LG

Jedan razred - tri reprezentativca

U Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Bregovima, u devetom tri razredu tri učenika – Đorđe Ratković, Vasilije Kovač i Pavle Tupanjanin su reprezentativci BiH U-16.

Ovo je mali kuriozitet, da tri mlada, perspektivni sportisti, pohađaju jedan razred, imaju iste predmete i obaveze u školi, ali se razlikuju u sportu.

Ratković i Kovač su rukometaši, a Tupanjanin je košarkaš.

Đorđe Ratković trenira rukomet četiri godine u RK „Leotar“. Zavolio ga je gledajući ovaj sport na televiziji, a nakon toga počeo je dolaziti u dvoranu da gleda treninge i utakmice.

„Poziv za reprezentaciju je veliki podvig i uspjeh za mene i to za svakog sportistu mnogo znači“, rekao je Ratković.

Treninge i utakmice usklađuje sa obavezama u školi. Profesori mu izlaze u susret, ali, prema njegovim riječima, škola je na prvom mjestu i daje sve od sebe da bude što bolji učenik.

Vasilije Kovač se druži sa Đorđem ne samo u školi, već je i njegov saigrač u RK „Leotar“. Dosta vremena provode zajedno kako u školi, tako na treninzima, utakmicama i putovanjima.

Od svoje 12 godine bavi se rukometom.

„Kad sam dobio poziv za reprezentaciju osjećao sam se radosno, jer je to cilj svakog sportiste“, iskren je Kovač.

Maksimalno se trudi da uskladi svoje obaveze u školi sa treninzima i utakmicama.

Njihov drugar iz razreda Pavle Tupanjanin igra košarku u OKK „Leotar“. U svojoj sedmoj godini je odlučio da njegov sport bude košarka.

Osam godina ide na treninge sa željom da uvijek nešto novo nauči i da poslije to na utakmicama primijeni.

„Većinom su treninzi prije ili poslije škole, tako da su termini usklađeni sa školskim obavezama, ali se profesori trude da nam izađu u susret ako je to potrebno“, kaže Tupanjanin.

Sa 13 godina je igrao za reprezentaciju Republike Srpske, a sada očekuje poziv U-16 selekcije BiH za Evropsko prvenstvo.

Direktor Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ Darko Jegdić ponosan je što se u školi koja nosi ime čuvenog srpskog pjesnika veliki broj đaka bavi raznim sportovima i to vrlo uspješno.

„Sam čin pozivanja za reprezentaciju je za učenike veliki rezultat i satisfakcija da u budućem periodu svojim radom i zalaganjem postižu još bolje rezultate“, kazao je Jegdić.

Izvor: Trebinje Live 

FOTO: Trebinje Live