XS
SM
MD
LG

Nastavlja se borba za Premijer ligu: Rudar, Zvijezda i Drina u trci za elitu

Prva liga Republike Srpske u fudbalu nastavlja se danas utakmicama 17. kola. Mnogo problema su prvoligaši Republike Srpske imali u toku zimskog perioda.

Vremenske prilike im nisu išle naruku, naročito u drugom dijelu priprema, a upravo je zbog obilnih snježnih padavina u zapadnom dijelu entiteta i odgođen nastavak prvenstva za sedam dana. Da je počelo prošlog vikenda, kada je i bilo planirano, mnoge ekipe bi bez generalne probe i ušle u prvenstvo.

Lider na tabeli, prijedorski Rudar, prošao je kroz dosta turbulentan period u januaru i februaru. Ekipa je potrošila određeno vrijeme na rješavanje štrajka starijih prvotimaca koji su tražili isplatu zaostalih dugovanja. Dok se to riješilo, izgubljeno je dragocjeno vrijeme, ali pripremne utakmice pokazuju da Rudar spremno dočekuje nastavak prvenstva. Ekipa Zlatka Jelisavca u prvom proljećnom kolu gostuje kod Slavije i to će biti pravi test za Rudar da li može da ostane na vrhu i plasira se u Premijer ligu BiH.

Glavnog konkurenta imaju u Zvijezdi 09 iz Etno-sela Stanišić koju mnogi posmatraju kao glavnog konkurenta za ulazak u elitni rang bh. fudbala. Ekipa iz Bijeljine je ponovo promijenila trenera ove sezone. Umjesto Dragana Mićića na klupu jesenjeg viceprvaka Republike Srpske stigao je proslavljeni fudbaler novosadske Vojvodine Miodrag Pantelić, a velika pojačanja kluba predstavljaju i ponajbolji igrač Prve lige Miljan Govedarica iz Slavije, te veznjak bijeljinskog Radnika Davor Arnautović. Zvijezda 09 će u nastavak sezone krenuti iz Doboja protiv Sloge.

Šansu iz prikrajka vreba zvornička Drina. Zvorničani se nalaze u fantastičnoj seriji od 16 utakmica bez poraza. Drina je izgubila samo u prvom kolu od Zvijezde 09 i od tada je nanizala 15 utakmica bez poraza, pa taj niz želi da nastavi i na proljeće. Došlo je do određenih promjena u samom klubu, stigla je nova uprava, novi igrači, među kojima i najveće pojačanje, napadač Demir Avdić, pa su na Gradskom stadionu optimisti pred nastavak sezone.

Svoje mjesto u Ligi za prvaka, šest kola do kraja regularnog dijela sezone, gotovo sigurno su našli Slavija iz Istočnog Sarajeva i Tekstilac iz Dervente, dok će se za preostalo, šesto mjesto boriti Sloboda iz Mrkonjić-Grada i Željezničar iz Banje Luke.

Kozara iz Gradiške je doživjela velike promjene ove zime. Na klupu nekadašnjeg premijerligaša iz Gradiške stigao je Vule Trivunović, a sa njim je pojačan i igrački kadar. Stigao je kapiten banjalučkog Borca Boris Raspudić, pojačan je dodatno igrački kadar i u klubu su sigurni da opstanak u prvoligaškom društvu neće doći u pitanje.

U najvećem problemu je Napredak iz Donjeg Šepka. Oni su čak bili najavili istupanje iz lige, klub je to potvrdio, međutim poslije nekoliko dana i pritisaka koji su stizali iz FSRS-a, uspjeli su da krenu sa pripremama.

Parovi 17. kola: Sloga Doboj - Zvijezda 09, Slavija - Rudar Prijedor, Kozara - Sloboda MG, Željezničar BL - Drina Zvornik, Tekstilac Kort - Sutjeska, Napredak - Podrinje.


Zvijezda 09 6 : 2 Željezničar Sport Team
Tekstilac Kort 0 : 0 Kozara
Napredak 0 : 0 Slavija
Podrinje 0 : 1 Sloga
Sutjeska 1 : 1 Rudar Prijedor
Drina 1 : 1 Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 22 15 6 1 51
2 Rudar Prijedor 22 14 7 1 49
3 Drina 22 10 8 4 38
4 Slavija 22 9 9 4 36
5 Tekstilac Kort 22 9 7 6 34
6 Podrinje 22 8 3 11 27
7 Željezničar Sport Team 22 7 5 10 26
8 Sloboda 22 8 2 12 26
9 Sutjeska 22 5 8 9 23
10 Kozara 22 3 9 10 18
11 Sloga 22 3 7 12 16
12 Napredak 22 3 5 14 14