XS
SM
MD
LG

Nikolija ponos Čajniča i Foče

ČAJNIČE – Do sada smo pisali o brojnim čajničkim sportistima, ali uglavnom o pripadnicima muškog roda. Ovaj puta ćemo pisati o jednoj dami. I to kakvoj. Nikolija Kovačević sjajno dijete Čajniča, danas odličan student i vrhunska odbojkašica, i od ovog vikenda prvak Republike Srpske sa svojim klubom OK „Maglić“ iz Foče.

Ponikla je u OK „Stakorina“ iz Čajniča, čije je boje branila godinama, kao jedan od najboljih igrača, i slobodno možemo reći bila je perjanica čajničkog kluba.

Životni put, i obrazovanje odveli su je u Foču gdje upisala medicinu. Ubrzo je postala i član lokalnog kluba.

Nikolija je važila za pametnu vrijednu u vaspitanu prvo djevojčicu, a poslije i djevojku. Njena pamet, i njen talenat su uvijek bili očiti. Svaki njen uspjeh ne predstavlja nikakvo iznenađenje već stvar rutine.

NN: Za početak reci nam kad si počela da treniraš odbojku? Sjećaš li se tih početaka?

NIKOLIJA: Odbojku sam počela da treniram u 3. razredu osnovne škole kod trenera Saše Mašića. Naravno da se sjećam, sve što i danas znam naučila sam tada.

NN: Šta ti odbojka donijela? Šta ti znači?

NIKOLIJA: Samo ono najbolje. Nova poznanstva, prijateljstva, ljude koji će uvijek u mom životu imati posebno mjesto. Odrastala sam i sazrijevala uz odbojku tako da je ona za mene postala način života, nešto što se podrazumjeva.

NN: Znamo da u Čajniču djevojčice nemaju neki izbor kad je sport u pitanju. Da li je kod tebe odbojka sport broj 1, ili bi da si imala priliku da biraš izabrala neki drugi?

NIKOLIJA: Odbojka je broj 1, i sa ovog aspekta sada, ali i na samom početku.

NN: Postoji li za tebe neki idol u sportu, ali i u životu? Vjeruješ li uopšte u idole?

NIKOLIJA: Nemam idola što se tiče sporta, a u životu moji najveći idoli su moji mama i tata, njima dugujem sve.

NN: Da li je odbojka tvoja potencijalna karijera, ili je to samo hobi, način da vodiš zdrav sportski život?

NIKOLIJA: Na prvom mjestu je fakultet i poziv doktora. Ako odbojka tu pronađe svoje mjesto, ja ću biti još zadovoljnija.

NN: Reci nam nešto o ovom uspjehu „Maglića“.

NIKOLIJA: Još uvijek nismo svjesne šta smo uradile i kakav je ovo uspjeh. Ekipa „Maglića“ već dvije godine je vicešampion RS-a i ova titula dugo je priželjkivana. Meni je čast i zadovoljstvo da budem dio ekipe koja se upisala u istoriju kluba i ušla u Premijer ligu BiH. Pored toga, ovaj uspjeh lično za mene je nešto posebno jer nisam ni pomišljala da ću jednog dana doći do ovakvog uspjeha u odbojci.

NN: Ti si takođe redovan student medicine. To je jedan od najtežih i najzahtjevnijih fakulteta. Kako uspijevaš uskladiti sve obaveze? Pri tome treba istaći da si ti odličan student.

NIKOLIJA: Sve se može postići uz dobru organizaciju. Kada radiš ono što voliš ništa ti ne predstavlja problem. Uz podršku meni dragih ljudi, uspjela sam sve obaveze uskladiti i ostvariti zavidne rezultate na oba polja.

NN: Kako voliš da provodiš slobodno vrijeme? Ono malo što ga imaš?

NIKOLIJA: Imam dovoljno slobodnog vremena da se opustim i odmorim od svakodnevnih obaveza. Provodim vrijeme sa svojim prijateljima sa fakulteta, šetnja, izlasci, bioskop. Kad imam dovoljno vremena idem kući, gdje se najljepše odmorim i „napunim baterije“ za dane što dolaze.

NN: Ima ko vremena za knjige? Čitaju li mladi danas uopšte ili čekaju da se po knjizi snimi film?

NIKOLIJA: Dok nisam krenula na fakultet redovno sam čitala knjige i tome posećivala vrijeme, ali sada jedina literatura su mi anatomija i histologija.Ipak, našla sam vremena da pročitam izvrsne knjige Nenada Milkića, koje su ostavile snažan utisak na mene, kakav film ne bi ostavio ni u kom slučaju.

NN: Spomenula si fakultet. Medicina je teška, ali tebi odlično ide. Šta te je privuklo baš ka tom izboru?

NIKOLIJA: Želja za medicinom i ljubav prema tom poslu postoje od malih nogu. Odrasla sam pored jednog doktora i znala sam da je to moj životni poziv. Smatram i vodim se time da kada pomogneš čovjeku u teškim trenucima i boriš se za njegov život, uradio si plemenitu stvar i da taj osjećaj ne može da zamjeni nijedan drugi.

NN: Za kraj šta bi poručila mladima u Čajniču? I želiš li nekoga posebno pozdraviti?

NIKOLIJA: Ja zaista moram da iskoristim ovu priliku i da se zahvalim mom bratu Konstantinu Katani na svemu što je uradio za mene i što je vjerovao u mene. On je nešto što Cajnice treba da cijeni i poštuje, jer upravo se on trudi da ostvari snove djeci i mladima iz našeg grada.
Ono što bih im poručila jeste da vjeruju u sebe, da ostvare sve svoje snove jer sve se može kad se hoće. Nikad ne možemo znati šta nam donosi budućnost.

Nikolija Kovačević, odbojkašica, šampion, budući ljekar. Ona na pravi način predstavlja snagu čajničke mladosti. Mladost, pamet, ljepota, talenat, sve je to dio njene ličnosti. Nema idole, sem svojih roditelja. Njena snaga je njena porodica. Možda danas predstavlja Foču, ali u srce uvijek nosi Čajniče. Svijet će tek da vidi koliko ona može. Može puno. Može sve.

Izvor:058.ba

Nikolija Kovačević


Maglić 3 : 2 Drina
Gradiška 3 : 0 Crvena zvijezda
Mladost 0 : 3 Tempo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Tempo 10 8 2 24
2 Drina 10 8 2 24
3 Gradiška 10 6 4 19
4 Maglić 10 6 4 16
5 Crvena zvijezda 10 1 9 3
6 Mladost (-4) 10 1 9 0