XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Titula Argentini i novi poraz Holandije

Svjetsko prvenstvo u Argentini 1978. godine bilo je srećno za domaćina, a Holanđani su ponovo došli do finala i ponovo su poraženi od domaće selekcije.

 

Foto: dailymail.co.uk

 

Tih dana Mario Kempes bio je ikona za sve Argentince, čovjek koji ih je odveo do prve titule prvaka svijeta, a „Tango“ sa tog prvenstva je jedna od omiljenih lopti i dan danas. U grupi A Italijani i Argentinci su bili bolji od Mađarske i Platinijeve Francuske, da bi „azuri“ u zadnjem kolu savladali domaćina sa 1:0. Naredna grupa donijela je nešto više neizvjesnosti i to zahvaljujući debitantu, Tunisu. Tunižani su savladali Meksiko, poraženi su od Poljske i na kraju im je trebala pobjeda protiv Nijemaca, ali su samo remizirali i dalje su prošli Poljaci i Nijemci.

Veliko iznenađenje u grupi C priredili su Austrijanci, pobjedom nad Španijom na početku šampionata. Kasnije su pobjedili Švedsku i poraženi su od Brazila, a „selesao“ je sa dva remija protiv Španije i Švedske prošao dalje, a Špance je poraz od Austrijanaca košta prolaska dalje. U zadnjoj grupi Peruanci su lagano prošli dalje, a u zadnjem kolu Škoti i Holanđani su odlučivali o prolasku dalje. Tu su Škoti golovima Dagliša i Gemilija pobjedili sa 3:2, ali bolja gol razlike je odvela „lale“ dalje.

De Kerkhof je sa saigračima pokazao silu u narednoj fazi, gdje su „pregazili“ Austriju sa 5:1, pobjedili su Italiju 2:1 i remizirali su sa Zapadnim Nijemcima 2:2, te su tako obezbjedili plasman u finale. U meč za treće mjesto su otišli Italijani, a Austrija će to prvenstvo pamtiti po tome što je nakon 47 godina pobjedila Njemačku.  U drugoj grupi Argentinci su dobili Poljake (2:0) i Peru (6:0), remizirali sa Brazilom i zahvaljujući boljoj gol razlici otišli su u finale, a Brazil u duel za treće mjesto.

Tu su bili bolji od Italije sa 2:1, a u finalu su viđeni produžeci. Poveo je domaćin golom Kempesa, da bi osam minuta prije kraja Naninga izjednačio. Ipak u dodatnih 30. minuta Kempes i Bertoni su savladali protivničkog golmana i tako donijeli svojoj državi prvi trofej svjetskog šampiona. Mario Kempes je bio najbolji strijelac i igrač na Mundijalu.

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO

NA PUTU ZA RUSIJU: PEHAR BRAZILCIMA U TRAJNO VLASNIŠTVO I NEVJEROVATNI GERD MILER

NA PUTU ZA RUSIJU: DRUGA TITULA ZA ZAPADNE NIJEMCE