XS
SM
MD
LG

Smjenjuju me sarajevski mediji

Tri kola prije kraja Premijer lige Zrinjski je na dobrom putu da izgradi malu trofejnu dinastiju. Mostarski Plemići preži vjeli su gostovanje kod Željezničara na Grbavici(2:2) i jure prema trećem uzastopnom naslovu.

Zrinjski ka tituli vodi Blaž Slišković, legendarni fudbalski  romantičar, u svoje igračko vrijeme umjetnik lopte i boem, kasnije je kao trener često bio osporavan, njegov nastup ismijavan i njegove metode bagatelizirane, ali danas mu se smiješi perspektiva da postane serijiski šampion…

“Nijednu ekipu u bh. prvenstvu ove sezone nije zaobišla kriza, Zrinjski u tom smislu nije bio izuzetak. Nani zali smo tri-četiri remija i istopila se naša bodovna prednost, ali nakon toga su igrači pozitivno reagovali, uvezali tri pobjede i u posljednje krugove ulazimo kao favoriti za titulu. Imamo tri boda prednosti, ali neizvjesnost će trajati do posljednjeg kola”, rekao je Slišković u razgovoru za Jutarnji list.

Slišković ne smatra da su hrvatska i srpska liga puno kvalitetnije od našeg prvenstva.

“U dobroj smo fomi, motivisani i kvalitetno tjelesno pripremljeni, već smo na prethodnom gostovanju u Bije ljini uspjeli okrenuti rezultatski minus u 2:1 pobjedu, protiv Željezničara smo dva puta stizali protivnikovo vođstvo. Ne znam koliko pratite našu ligu, ali ja baš i ne bih rekao da su hrvatska ili srpska liga kvalitenije. Infrastruktura je ovdje, doduše, ponekad zaista tragična, nije zgodno kad vam kamera iza gola uhvati neku njivu umjesto tribine, ali fudbal  je pristojan. Eto kada govorimo o derbiju na Grbavici, utakmica je bila baš izvrsna propaganda bh. lige. Efektni golovi, atraktivni potezi, prava atmosfera, izvrsno navijanje…”

Ponovo je prozvao sarajevske medije…

“Napišite da mi se tresla guzica, a ne stolica. Na toj priči o mojoj smjeni najviše su radili mediji, pogotovo sarajevski jer im nije drago da Zrinjski uzme treću titulu zaredom. Kasnije, kada je klub izašao sa službenim saopštenjem da Slišković ostaje trener do kraja sezone bez obzira na plasman, malo ko se potrudio preni jeti tu vijest.”

Komentarisao je i svoj odnos sa Igorom Štimcem.

“Ne znam što je Igoru trebalo da se vraća 13 godina unazad, ali kad je već potegnuo mačka za rep. Naš odnos je ovakav. Simpatizirao sam ga kao juniora koji je ulazio u prvu Hajdukovu ekipu, čak sam ga malo i štitio. Tada smo se zbližili iako je u tom trenutku u razlika u godinama bila velika, ja sam imao 26 ili 27, a on 18. Godinama poslije ostali smo u prijateljskom kontaktu. Kada je osvojio bronzu s hrvatskom reprezentaci jom na SP, Igor je mom sinu poklonio dres”, ispričao je Baka te opisao događaje iz sezone 2004/2005 dok je bio u Hajduku.

“Štimac i predsjednik Branko Grgić su klečali preda mnom: jedino nas ti možeš spasiti od Torcide, od bije sa rulje. Nisam u tom trenutku bio na cesti, dapače, bio sam selektor reprezentacije BiH, ali sam pristao i doveo sam Hajduk na prag titule kada sam smijenjen. Mogu se pogledati u ogledalo jer sam se sve  vrijeme mandata ponašao profesionalno, nisam preskočio niti jedan trening, a to što sam dva, tri ili pet puta viđen u kladionici ne znači baš ništa. Nisam zanemarivao obaveze i nisam se kladio za Igorove novce. Bio sam pro fesionalac, što se za Štimca baš i ne može reći ako znamo da je u tom trenutku bio suvlasnik kladionice. Mogu shvatiti Igorove ambicije, ali ne i to da đonom ide na kolege…”

Kazao je kako bi za Roberta Prosinečkog problem mogao biti uticaj menadžera na svlačionicu u reprezentaciji BiH.

“Prosinečkog su dobro i korektno dočekali. Iz igračkih dana je povukao znanje, trenerski autoritet je u me đuvremenu izgradio, ali za dalje zna da ga, kao i svakog trenera na klupi čuva jedino rezultat. Ovdje su veli ki problem menadžeri čiji se uticaj preko medija prelijeva u svlačionicu reprezentacije. Mislim da će se Prosinečki oduprijeti tom uticaju i da će izgurati svoju viziju. Puno je talentovanih igrača iz U21 reprezenta cije koje treba polako uvoditi u program jer s pozornice polako silaze generacija Džeke, Ibiševića, Lulića…”, rekao je Blažević za Jutarnji list.

 


Radnik 3 : 3 Široki Brijeg
Željezničar 2 : 1 Sarajevo
Zrinjski 4 : 0 Krupa
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 32 21 6 5 69
2 Željezničar 32 19 6 7 63
3 Sarajevo 32 17 5 10 56
4 Široki Brijeg 32 16 8 8 56
5 Radnik 32 12 9 11 45
6 Krupa 32 10 10 12 40