XS
SM
MD
LG

Bratuncu brejk u Boriku

Košarkaši Borca poraženi su večeras u dvorani Borik, pred 1500 gledalaca, od ekipe Bratunca rezultatom 77:84 u trećoj utakmici finalne serije za šampiona Republike Srpske. Bratunčani su tako stigli na korak od plasmana u Ligu BiH s obzirom da im za taj poduhvat nedostaje još jedna pobjeda, dok Borac mora da trijumfuje na gostujućem terenu u četvrtoj utakmici, čiji je termin još uvijek nepoznat, kako bi pokušao pred domaćom publikom da podigne trofej namijenjen šampionu Republike Srpske.

Ključna figura u igri gostujućeg sastava u prvom dijelu prve dionice bio je Nebojša Erkić, koji je postigao 8 od prvih 11 poena Bratunca za 4:11 na semaforu poslije tek nešto više od tri minuta igre. Imao je Borac odgovor u liku Jovice Kecmana, čijom je mini-serijom naš tim ponovo uhvatio rezultatski korak za 12:14, ali su gosti, odmah nakon Mlađenovićevog tajm-auta, trojkama Kupusovića i Pilindavića do kraja prvog dijela igre odmakli na 8 poena (13:21).

Odlično je Bratunac otvorio i drugi desetominutni kvartal, te odmakao na dvocifren broj koraka, stigavši nakon zakucavanja već spomenutog Erkića do plusa od 14 poena (21:35). Poeni Nikolića i Kecmana prije novog minuta odmora gostiju bili su naznaka da Borac dolazi do daha: malo po malo se, uz podršku punog Borika, topila prednost gostiju, a sve je “eksplodiralo” na nešto više od 3 minuta do odlaska na 15-minutnu pauzu, kada je Srđan Lončar pronašao odgovarajući napadački ritam i vezao dvije trojke za 36:37.

Odgovor Bratunca uslijedio je vrlo brzo: veoma dobru napadačku sekvencu je odradio organizator igre gostiju Zoran Kupusović, spojivši pet poena za 36:42, a nedugo zatim je i drugi plejmejker Bratunca Goran Bogičević pokazao da raspolaže veoma dobrim šutem za tri poena, pa je na semaforu bio ispisan rezultat 36:45, dok se u treći kvartal ušlo pri prednosti gostiju od 7 poena (41:48).

Pretposljednju dionicu crveno-plavi su otvorili serijom 7:0 za egal (48:48), a do prvog vođstva još od starta meča i rezultata 4:2 stigli su na 80 sekundi do kraja četvrtine novog trojkom Srđana Lončara za 62:59. Uzvratio je Kupusović na isti način, poslužio ga je i tada šut sa distance, pa se u odlučujući period ušlo pri rezultatu 62:62.

Serijom 5:0 gosti su započeli posljednju četvrtinu: Kovač je pogodio van linije od 6.75 metara, dok je Erkić još jedan napad okončao zakucavanjem za 62:67. Borac je odgovorio serijom 7:0 za vođstvo (69:67) na šest minuta do kraja meča. Nažalost, ispostavilo se kasnije da je to bio i posljednji put na meču da izabranici Marka Taušana imaju prednost na svojoj strani. Zaostajao je naš tim za gostima samo jedan poen (71:72) na malo više od tri minuta do kraja meča, ali su u narednim atacima ka košu gosti poentirali na način kako su to radili u većini kritičnih situacija: trojke su, naime, pogađali Erkić i Bogičević, pa se u posljednji minut ušlo pri prednosti Bratunca od šest poena (74:80), poslije čega Borac više nije imao snage da uzvrati.

U ekipi Borca najefikasniji je sa 24 poena bio Jovica Kecman, uhvativši pri tome i 14 lopti. Peđa Lončar je postigao 19 poena, dok su Nebojša Nikolić i Srđan Lončar zabilježili po 11. Goste je, već smo rekli, odlično služio šur za tri poena, 12 lopti od 25 upućenih ka košu je prošlo kroz obruč, a prednjačio je Zoran Kupusović, koji je bio precizan pet puta iz sedam pokušaja, zaustavivši se na kraju meča na 17 poena. Ipak, prvo ime u gostujućem sastavu bio je Nebojša Erkić sa 22 poena, kapiten Goran Bogičević je postigao 15, dok su cnetri Miroslav Kovač i Miroslav Milidrag postigli 14, odnosno 11 poena.

Kako rekosmo, Bratunac je brejkom u Boriku stigao na korak od osvajanja titule i plasmana u Ligu BiH. Borac, sa druge strane, mora da se izdigne iz situacije u kojoj se našao i poslije gubitka prednosti domaćeg terena uzvrati gostujućim trijumfom, kako bi put ka tituli tražio u majstorici, u punom Boriku kao što je to bio slučaj i večeras.

BORAC – BRATUNAC 77:84 (13:21, 28:27, 21:14, 15:22)

dvorana: Borik, gledalaca: 1500, sudije: Dragan Kralj (Trebinje), Dragan Porobić (Trebinje) i Slaven Vavan (Banjaluka).

BORAC: Nikolić 11, Barbarez 6, P. Lončar 19, S. Lončar 11, Kecman 24, Aničić, Putnik, Samardžić, Stupar, Lakić 3, Ćulum 1, Omerkadić 2. Trener: Marko Taušan.

BRATUNAC: Bogičević 15, Kupusović 17, Erkić 22, Milidrag 11, Kovač 14, Deurić 2, Milošević, Deronjić, Alempić, Jokić, Pilindavić 3. Trener: Milivoje Mlađenović.

(borac-sport, foto: borac-sport)